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OPINION NO. 69-159 

Syllabus: 

The General Assembly intended the Prosecuting Attorney to 
determine, in his discretion, the expenditures to be made from 
the fund established pursuant to Section 325.12, Revised Code, 
and that his discretion is limited only by the purposes for 
which such fund may be expended, as set forth in such section. 

To: Thomas C. Hanes, Darke County Pros. Atty., Greenville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, December 8, 1969 

Your request asks my opinion as to whether or not you, as 
Prosecuting Attorney, can purchase closed circuit T.V. for utili­
zation in taking statements from accused persons so as to have an 
exact record of such person having been advised lawfully, utiliz­
ing your "Furtherance of Justice Fund" to provide the cost of such 
equipment? The fund with which your request is concerned is pro­
vided for by Section 325.12, Revised Code, which reads as follows: 

11There shall be allowed annually to the 
prosecuting attorney, in addition to his salary
and to the allowance provided for by section 309.06 
of the Revised Code, an amount equal to one half 
of the official salary, to provide for expenses
which may be incurred by him in the performance of 
his official duties and in the furtherance of jus­
tice. Upon the order of the prosecuting attorney,
the county auditor shall draw his warrant on the 
county treasurer, payable to the prosecuting attor­
ney or such other person as the order designates, 
for such amount as the order requires, not ex­
ceeding the amount provided by this section to be 
paid out of the general fund of the county. 

"Nothing shall be paid under this section 
until the prosecuting attorney has given bond to 
the state in a sum, not less than his official 
salary, to be fixed by the court of common pleas 
or the probate court, with sureties to be approved 
by either of said courts, and such bond shall be 
conditioned that he will faithfully discharge all 
the duties enjoined upon him, and pay over all 
moneys received by him in his official capacity.
Such bond, with the approval of such court of 
the amount thereof and sureties thereon, and his 
oath of office enclosed therewith shall be de­
posited with the county treasurer. 
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"The prosecuting attorney shall, annually, 
before the first Monday of January, fj_le with the 
auditor an itemized statement, verified by him 
as to the manner in which such fund has been ex­
pended during the current year, and shall if any 
part of such fund remains in his hands unexpended, 
forthwith pay such remainder into the county 
treasury." 

On numerous occasions in the past, my predecessors have been 
asked whether or not certain expendutures could be made from the 
Prosecuting Attorney's Furtherance of Justice Fund. Opinions were 
accordingly rendered with respect to the specific ex~enditures 
in question. Upon careful review of such opinions and of the 
statute itself, I am not persuaded that it is the proper function 
of this office to advise as to whether or not specific expenditures 
can be made from such fund. The General Assembly, in enacting 
Section 325.12, supra, clearly established the purposes for ~hich 
such fund might be used, i.e., "to provide for expenses which may 
be incurred by him (prosecuting attorney] in the performance of 
his official duties and in the furtherance of justice." It is 
my opinion that the General Assembly intended discretion to be ex­
ercised by the prosecuting attorney in the expenditure of this 
fund limited only by the purposes for which the fund might be ex­
pended, as set forth in Section 325,12, supra. 

Section 325.12, supti' requires payment from the fund upon
the order of the prosecu ng attorney limited only by the amount 
of the fund as provided for by this section. In addition, the 
statute requires that the prosecuting attorney post bond before 
any amount is paid under this section. Finally, an annual itemi7ed 
statement must be verified by the prosecuting attorney, filed by 
him with the auditor and he must pay over the unexpended balance 
in the Furtherance of Justice Fund at the end of the year to the 
county treasurer. It seems quite clear to me that the legislative 
scheme was to provide a fund, with adequate safeguards to the 
county in the form of bond for faithful performance and annual 
accountings, with the determination as to whether or not a given 
expenditure is consistent with the purposes of the fund to be made 
by the appropriate prosecuting attorney. A continuation of past 
practices of this office ruling on specific requests can only re­
sult in the placing of artificial restrictions upon the use of 
the fund which '\'1ere not intended by the General Assembly. There 
is simply no way that the Attorney General can put himself in 
the position of any given prosecuting attorney in making the de­
termination as to whether or not a given expenditure would con­
stitute "expenses which may be incurred by him in the performance 
of his official duties and in the furtherance of justice." 

Support for this conclusion is found in the case of State, 
ex rel. v. Kearns, 70 Ohio L. Abs. 53L1 (CP). As the Courts-Eated 
at page 536 of that opinion: 

"The spirit of the law is that the prose­
cutor shall have the utmost freedom.in the use of 
such funds for the purposes authorized by lav,." 

This case was ultimately affirmed by the Ohio Supreme Court at 165 
Ohio St. 573 (1956). 

The Common Pleas Court had earlier held, in quashing the ori­
ginal indictment in the Kearns case, at 70 Ohio L. Abs. 71,73, as 
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follows: 

"The examiner of public ·offices may not be 
permitted to question the judgment of the prose­
cutor in the spending of such funds, but this does 
not justify the use of such funds for his o~'!l needs 
and pleasure." 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
the General Assembly intended the Pro~ecuting Attorney to deter­
mine, in his discretion, the expenditures to be made from the fund 
established pursuant to Section 325.12, Revised Code, and that his 
discretion is limited only by the purposes for which such fund may 
be expended, as set forth in such action. 




