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OPINION NO. 95-002 

Syllabus: 

1. 	 If the temporary custody of a child who resides in a long teml care facility 
in Ohio is transferred from a county department of human services to the 
child's grandparent who resides in another state, the county department of 
human services of the county in which the child lives is responsible for 
detemlining whether the child continues to be eligible for Ohio Medicaid 
benefits. 

2. 	 In determining whether Ohio Medicaid eligibility continues to exist in 
changed circumstances, the county department of human services should 
examine and apply relevant provisions of law, including 12 Ohio Admin. 
Code 5101: 1-39-04(D), 5101: 1-39-22(B), and 5101: 1-39-54(B)(1), which 
indicate that the transfer of temporary custody of a child who resides in 
a long term care facility in Ohio from a county department of human 
services to the child's grandparent who resides in another state will not, 
in itself, render the child ineligible for Medicaid benefits under the Ohio 
medical assistance program. 

To: Robert L. Herron, Columbiana County Prosecuting Attorney, Lisbon, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, March 28, 1995 

You have requested an opinion regarding the eligibility for Ohio Medicaid of a minor 
child who resides in a long term care facility in Ohio. The child is disabled and has been 
residing in the facility for approximately two years. As a result of a dependency adjudication, 
the child is in the temporary custody of the county department of human services. The 
department would like to transfer custody to the child's grandmother, who resides in West 
Virginia. It is anticipated that, if the transfer were made, the child would continue to reside at 
the long term care facility in Ohio. Your question is whether the child would continue to be 
eligible for Ohio Medicaid 

A member of your staff indicated in a telephone conversation that the custody transferred 
to the grandmother would be temporary custody. See R.C. 2151.01l(B)(12). The natural 
parents would retain residual parental rights, privileges, and responsibilities, which by statute 
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include the privilege of reasonable visitation, consent to adoption, the privilege to determine 
religious affiliation, and the responsibility for support. R C. 2151. 0 11 (B)( 1 0). 

Ohio's Participation in the Medicaid Program 

Medicaid is a program under which the federal government provides participating states 
with a portion of the funds needed to provide medical assistance for various classes of eligible 
persons. See 42 V.S.C.A. §§1396-1396v (West 1992 & Supp. 1994); 12 Ohio Admin. Code 
5101: 1-39-01. Provisions governing Ohio's participation in the program appear in RC. Chapter 
5111 and rules adopted to implement that chapter. See RC. 5111.02(B); 12 Ohio Admin. Code 
Chapter 5101: 1-39. 

Pursuantto R C. 5111.01, the Ohio Department of Human Services may, iffederal funds 
are provided, grant medical assistance to persons who come within specified categories, 
including recipients of Aid to Dependent Children (ADC), certain aged, blind, and disabled 
persons, persons required by federal law to receive medical assistance as a condition of state 
participation in the Medicaid program, persons under age twenty-one who would be financially 
eligible for ADC but do not meet the requirements of RC. 5107.03 (deprivation of parental 
support or care), and certain other impoverished children. RC. 5111.01(A); see also RC. 
Chapter 5107; 12 Ohio Admin. Code 5101 :1-39-37. If state funds are provided, the Department 
may grant assistance to additional persons, as permitted under the federal program. R C. 
5111.01(B). You have indicated that the child in question is currently receiving Medicaid 
benefits under Ohio's medical assistance program, but you have not specified the child's 
category of eligibility. This opinion considers the effect of a change in temporary custody upon 
the Ohio Medicaid eligibility of a child who resides in a long term care facility. 

Determination of Ohio Medicaid Eligibility 

The authority to determine in the first instance whether a particular individual is eligible 
for medical assistance under RC. Chapter 5111 is, by statute, given to the county department 
of human services of the county in which the individual lives. RC. 5111.012 ("[t]he county 
department of human services of each county shall establish the eligibility for medical assistance 
of persons living in the county"). That department notifies the Ohio Department of Human 
Services of its determinations. R.C. 5111.012. Such determinations are subject to 
administrative and judicial appeals pursuant to RC. Chapter 119. See generally Gorenflo v. 
Ohio Depanment of Human Services, 81 Ohio App. 3d 500, 611 N.E.2d 425 (Marion County 
1992) (discussing fact-finding and appeals procedure in a case concerning eligibility for Medicaid 
benefits). 

It would be inappropriate for the Attorney General to interfere with the established 
statutory procedure governing the determination of Ohio Medicaid eligibility by attempting to 
use a formal opinion to determine the eligibility of a particular individual. See generally, e.g., 
1989 Op. Att'y Gen. No. 89-008 at 2-33 (the Attorney General is not authorized to exercise on 
behalf of another governmental entity discretion that the General Assembly has granted to that 
entity); 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-076 at 2-422 ("it is inappropriate for [the Attorney General] 
to use the opinion-rendering function to make findings of fact or determinations as to the rights 
of particular individuals"). Accordingly, this opinion does not make a determination regarding 
the eligibility of the child in question to continue to receive Medicaid benefits under Ohio's 
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medical assistance program if the (~hild's custody is transferred to the child's grandmother. 
Instead, this opinion discusses provisions of statute and rule that may be relevant to such a 
determination and leaves to the county department of human services the application of those 
provisions to the facts of a particular case. 

Effect of a Change in Temporary Custody upon the Ohio Medicaid Eligibility 
of a Child Who Resides in a Long Term Care Facility 

A review of the statutes and rules governing Ohio Medicaid eligibility reveals no respect 
in which a change in the temporary custody of a child who resides in a long term care facility 
(LTCF) affects the child's eligibility to continue receiving Ohio Medicaid benefits.l Rule 
5101:1-39-04 permits an individual who resides in a long term care facility to be eligible for 
Medicaid, as follows: 

Individuals who are admitted for a continuous period of institutionalization 
or live in medical institutions may qualify for medicaid. Medical institution is 
defined as an institution which is organized to provide medical care, nursing and 
convakscent care. A medical institution includes hospitals, long teml care 
facilities (LTCFs) and Title XIX certified areas of state institutions for the 
mentally ill or people who have mental diseases. "LTCFs" are defined as nursing 
facilities providing skilled care. intermediate care. and/or intennediate care for 
mental retardation/developmental disabilities. 

There are certain instances in which a child's eligibility for Medicaid benefits depends 
upon the custody of the child remaining with a particular entity. Rub 510 1: 1-39-7 42 states 
in part: 

ADC-related medicaid coverage is extended to children who would be 
financially eligible for ADC cash assistance except they do not meet the 
definition of a dependent child. 

(A) Children who are placed in foster homes, private nonprofit child 
care institutions, or public child care institutions by a public child care agency 
are eligible for ADC-re\<.lted medicaid if the eligibility requirements as outlined 
in Chapter 510 1: 1-39 of the Administrative Code are met. The public child 
care agency must hold temporary or permanent custody of the child. 

(B) Children who are placed in foster homes, private nonprofit child 
care institutions, or public child care institutions by a private nonprofit child 
care agency are eligible for ADC-related medicaid if the eligibility 
requirements as outlined in Chapter 5101 :2-39 of the Administrative Code are 
met. The private nonprofit child care agency must hold temporary or 
permanent custody of the child. 

12 Ohio Admin. Code 5101:1-39-742 (emphasis added). In such circumstances, a change in 
the temporary custody of a child could affect the child's eligibility for Medicaid coverage. 
These provisions, however, relate to children who are placed in foster homes, private 
nonprofit child care institutions, or public child care institutions. They do not apply to a 
child who resides in a long term care facility. Thus, these provisions do not appear to be 
applicable to your question. See, e.g., 12 Ohio Admin. Code 5101:1-39-04,5101:1-39-751. 
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(1) Individuals who live in Title XIX LTCFs may qualify for medicaid. 
When the applicant/recipient is entering or is a resident of an LTCF, the need for 
medicaid assistance for the individual's cost of care must be detemlined. The 
individual must be in need of a specific level of care in addition to the limiting 
physical factor requirement. Level of care refers to the determination by ODHS 
that the individual is in need of certain specified services (Le., skilled, 
intennediate). If the level of care certifies the individual's LTCF need, it is 
assumed that the requirement of limiting physical factor is met. If limiting 
physical factor is not met by a certified level of care, and no limiting physical 
factor decision has been met otherwise (e. g., receipt of SSI), there must be a 
separate determination of limiting physical factor by the disability determination 
unit for medicaid eligibility as stated in rule 5101: 1-39-032 of the Administrative 
Code. 

(2) LTCF level of care certification includes skilled (SNF), intermediate 
(ICF) , and intermediate care for the menially retarded/developmentally disabled 
(ICF-MRlDD). 

12 Ohio Admin. Code 5101:1-39-04(D) (emphasis added). Thus, residence in an LTCF is 
consistent with Ohio Medicaid eligibility. 

Rule 5101:1-39-54 states that "Medicaid eligibility can be extended only to those 
individuals who are determined to be residents of Ohio." 12 Ohio Admin. Code 5101:1-39­
54(A). An individual is considered to be an Ohio resident if the person "is living in Ohio at the 
time of application and is not receiving assistance in another state." 12 Ohio Admin. Code 
5101: 1-39-54(B)(1). "Individuals residing in institutions in Ohio are considered to be living in 
Ohio and, therefore, are Ohio residents," unless they are from outside Ohio and their 
institutional placement was arranged by an agency of another srate. 12 Ohio Admin. Code 
5101: 1-39-54(B)(1), (C). "An 'institution' is an establishment which provides food, shelter and 
some treatment or services." 12 Ohio Admin. 5101:1-39-04(G). It is clear that an LTCF is an 
institution under 12 Ohio Admin. Code Chapter 5101: 1-39. See 12 Ohio Admin. Code 5101: 1­
39-04(D) , 5101:1-39-22(D). Thus, a child who is an Ohio resident and who continues to reside 
in an LTCF in Ohio retains the status of a resident of Ohio even if the temporary custody of the 
child is transferred to a person who resides outside Ohio. 2 

Provisions governing the financial eligibility of a child who resides in an institution 
appear in rule 5101:1-39-22, as follows: 

The residence of a legal guardian may be relevant to the determination of an 
individual's residence in certain circumstances. Rule 5101:1-39-54(B)(5) states that an 
individual is an Ohio resident if: "The legal guardian has been appointed, parental rights 
have been terminated, and the legal guardian is a resident of the state of Ohio. In these 
situations, the guardian's state of residency is used." 12 Ohio Admin. Code 5101: 1-39­
54(B)(5) (emphasis added). This provision, however, does not apply to a situation in which 
parental rights have not been terminated and does not appear to be applicable to the situation 
you have described. 
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(B) Institutionalized children. 
(1) For the month in which a child enters the institution, the child is 

considered living with the family. The income and resources of the parent(s) is 
considered available to the child in the month of institutionalization. 

(2) The month following the month of institutionalization, the child is 
treated as an individual living alone. The child's own income and resources and 
any contributed income and resources is considered in the eligibility 
determination. 

12 Ohio Admin. Code 5101:1-39-22 (emphasis added). Thus, following the first month of 
institutionalization, a child's financial eligibility for Ohio Medicaid is detelwined on the basis 
of the child's own income and resources and any contributed income and resources. See also 
12 Ohio Admin. Code 5101: 1-39-05(C)(4) ("[r]esources of parents are not considered available 
to a child who is institutionalized when the institutionalization is not temporary even if the child 
returns to the home for periodic visits"). See generally 12 Ohio Admin. Code 5101:1-39-748 
(eligibility determination for ADC-related Medicaid coverage cannot include consideration of 
income deemed from the grandparent to the grandchild under 12 Ohio Admin. Code 5101: 1-23­
042, which relates to the determination of ADC benefits when there is a minor caretaker). 
Thereforc, a change in the temporary custody of an institutionalized child does not affect the 
determination of financial eligibility of the child except to the extent that the income or resources 
of the custodian are "contributed" for purposes of rule 5101:1-39-22. 

Existing provisions of law thus indicate that a change in the temporary custody of a child 
who resides in a long term care facility in Ohio will not, in itself, affect the child's eligibility 
for Medicaid benefits under the Ohio medical assistance program. The fact that temporary 
custody is transferred to a relative who lives outside the state does not appear to change this 
result. 

Conclusion 

For the reasons discussed above, it is my opinion and you are advised: 

1. 	 If the temporary custody of a child who resides in a long term care facility 
in Ohio is transferred from a county department of human services to the 
child's grandparent who resides in another state, the county department of 
human services of the county in which the child lives is responsible for 
determining whether the child continues to be eligible for Ohio Medicaid 
benefits. 

2. 	 In determining whether Ohio Medicaid eligibility continues to exist in 
changed circumstances, the county department of human services should 
examine and apply relevant provisions of law, including 12 Ohio Admin. 
Code 5101: 1-39-04(D), 5101: 1-39-22(B), and 5101: 1-39-54(B)(1), which 
indicate that the transfer of temporary custody of a child who resides in 
a long term care facility in Ohio from a county department of human 
services to the child's grandparent who resides in another state will not, 
in itself, render the child ineligible for Medicaid benefits under the Ohio 
medical assistance program. 




