
202 OPINIONS 

1918 

EDUCATION-TRANSFER OF TERRITORY, WITHIN COUNTY 

SCHOOL DISTRICT-ACTION UPON PLAN OF TRANSFER­
PETITION SUBMITTED WITH NEW PLAN-§3311.22 R.C. 

SYLLABUS: 

1. If, pursuant to the prov1s10ns of Section 3311.22, Revised Code, a county 
board of education has, by a majority vote of its members, proposed a transfer of a 
part or all of one or more local school districts to an adjoining district or districts 
within the county school district, and such proposal has, after compliance with all 
the provisions of said section, been filed with the county board of elections for sub­
mission to the electors as therein provided, and thereafter a petition signed by 55o/o 
or more of the electors proposing a transfer on a different basis of part or all of the 
same territory is filed with the county board of education, such petition would be too 
late for consideration and the election already set in motion should proceed. 

2. If, pursuant to Section 3311.22, Revised Code, a county board of education 
has, by resolution duly adopted, proposed a transfer of territory from one or more 
local school districts to an adjoining district or districts within the county school 
district, and the preliminary procedure prescribed in said section looking to a sub­
mssion of the proposition to the electors of the districts affected, is still in process, 
and such proposition has not yet been certified to the board of elections, and a petition 
of electors duly signed is presented to such county board praying for a different plan 
of re-arrangement of part or all of such territory, the county board should give con­
sideration to such petition and should carry out the procedure with reference thereto 
as prescribed in said Section 3311.22, Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 3, 1958 

Hon. Hugh I. Troth, Prosecuting Attorney 

Ashland County, Ashland, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Section 3311.22, Revised Code of Ohio, provides in part 
that a county board of education or qualified electors by petition, 
may propose certain transfers of local districts to an adjoining 
district. In the event both the county board of education pro­
poses a transfer and a petition properly filed proposes a different 
transfer, which proposal goes on the ballot? 

"It is my opinion that as the code provides that one 'or' 
the other may propose transfers, only one of the two could go 
on the ballot. If this is correct, which of the two would go on 
the ballot or would it be determined by whichever was filed 
first?" 
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You refer to that provision of Section 3311.22, Revised Code, which 

authorizes a proposal either by the county board of education or by a peti­

tion of qualified electors residing within the described district for transfer 

of territory of a local school district to an adjoining district or districts 

within the county school district. 

This same section provides that if such petition is filed with the 

county board, that board must consider the same at its next meeting, 

which occurs not later than thirty days following the filing of the peti­

tion, and if no meeting is scheduled within that period then the county 

superintendent is required to call a special meeting of the board for the 

purpose of receiving such petition. The statute then proceeds as follows : 

"The county board shall then file a copy of such proposal 
with the board of education of each school district whose bound­
aries would be altered by such proposal and with the state 
board of education. All boards of education receiving copies of 
such proposal may, within thirty days thereafter, register approval 
or disapproval of the proposal with the county board. If the 
proposed transfer is by resolution of the county board of educa­
tion, or if by petition and affects less than all of a district, the 
county board may, within sixty days after the expiration of the 
thirty day period, modify the proposal. If the county board 
modifies the proposal it shall immediately file a copy of such 
modified proposal with the board of education of each school 
district whose boundaries would be altered by such proposal and 
with the state board of education." (Emphasis added) 

Here it will be noted that the county board's authority to modify 

the proposal is somewhat limited. 1t may not modify if the proposition 

emanated from a petition of the electors and "affects less than all of a 

district". Except for this condition, the county board may modify the 

proposal within sixty days after the expiration of the thirty day period 

within which boards of education concerned may register approval or 

disapproval of the proposal. If the county board does modify the pro­

posal, it shall immediately file a copy of such modified proposal with 

the board of education of each school district whose boundaries would 

be altered by the proposal and with the state board of education. There 

does not appear to be any further reserved authority to either the boards 

affected or to the state board of education to make further objections to 

the proposal as modified. I quote further from the same section as 

follows: 

"If the county board has not filed a modified proposal, it 
shall certify the original proposal to the board of elections for the 
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purpose of having the proposal placed on the ballot at the next 
general election which occurs not less than ninety days after the 
expiration of the sixty day period ditring which the county board 
might have modified the proposal. If the county board is not 
authorized to modify the proposal, the certification provided above 
shall be made within sixty days after the petition was presented 
to the county board. If the county board has filed a modified 
proposal, it may, and if the original proposal was presented by 
petition, shall certify the modified proposal to the board of elec­
tions for the purpose of having the proposal placed on the ballot 
at the next general election which occurs not less than ninety 
days after the date on which such modified proposal was filed. 
with the boards of education as above provided." 

(Emphasis added) 

It appears that finally, either after modification or failure to modify, 

or incapacity to modify the proposal, the county board of education must 

certify the proposal to the board of elections for the purpose of having 

it placed on the ballot at the next general election which occurs not less 

than ninety days "after the date on which such modified proposal was 

filed with the boards of education as above provided". 

Just how we may apply this rather complicated procedure to the ques­

tion which you present is the one proposition before us. l do detect in the 

law an imputation that the county board should give attention to the 

wishes of the electors, even though the board is given authority to pro­

ceed on its own initiative. The statute quoted provides that the board 

shall consider a petition within thirty days, calling a special meeting if 

necessary. 

Manifestly, if no petition has been filed, and the county board which 

had initiated the proposal has duly filed it with the board of education 

of each school district whose boundaries would be altered, and with the 

state board of education, and none of them has registered its disapproval, 

and the county board had not seen fit to make any modification, then the 

proposal should have been filed with the board of elections for submis­

sion to the electors. If, after this has been done, a petition of the electors 

asking for a different plan of transfer of territory is filed, with the county 

board of education, I would have no hesitancy in saying that it was too 

late to interfere with the proposal that had already reached the board 

of elections and was in the process of preparation for submission. If, 

however, at any time during the somewhat involved proceedings leading 

up to certifications to the board of elections, a petition has been duly 
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signed by the required number of electors and is presented to the coun
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board asking for a different plan of rearrangement of territory, it would 

seem to me that in the light of the entire procedure as above outlined, it 

would be the duty of the county board to consider that petition and- put 

it through the process above outlined with a view to a possible modification 

of the proposal to be submitted to the electors. 

After all, a petition of this character would represent the will of 

more than the majority of the entire electorate of the territory directly 

to be affected and should be entitled to consideration in preference to the 

arbitrary action of the board itself. 

Some light is thrown on the subject of conflict of procedures 111 the 

matter of re-arrangement of school district boundaries by Section 3311.38, 

Revised Code. By the provisions of that section, the state board of 

education is authorized to propose changes similar in nature and by 

procedure similar to that provided in Section 3311.22, supra, which we 

have been considering. Said Section 3311.38, supra, contains this pro­

v1s10n: 

"If any proposal has been previously certified to any board 
of elections pursuant to section 3311.22 or 3311.26 of the Revised 
Code which affects any of the territory affected by the proposal 
of the state board, the proposal of the state board shall not be 
placed on the ballot until after the election has been held on the 
proposal previously certified." 

Manifestly the legislature considered that the first proposition which 

reaches the board of elections should have precedence. 

In specific answer to your inquiry it is my opinion, and you are 
advised: 

1. If, pursuant to the provisions of Section 3311.22, Revised Code, 

a county board of education has, by a majority vote of its members, 

proposed a transfer of a part or all of one or more local school districts 

to an adjoining district or districts within the county school district, and 

such proposal has, after compliance with all the provisions of said sec­

tion, been filed with the county board of elections for submission to the 

electors as therein provided, and thereafter a petition signed by 55% or 

more of the electors proposing a transfer on a different basis of part or 

all of the same territory is filed with the county board of education, such 

petition would be too late for consideration and the election already set 

in motion should proceed. 
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2. If, pursuant to Section 3311.22, Revised Code, a county board 

of education has, by resolution duly adopted, proposed a transfer of 

territory from one or more local school districts to an adjoining district 

or districts within the county school district, and the preliminary pro­

cedure prescribed in said section looking to a submission of the proposi­

tion to the electors of the districts affected, is still in process, and such 

proposition has not yet been certified to the board of elections, and a 

petition of electors duly signed is presented to such county board praying 

for a different plan of re-arrangement of part or all of such territory, 

the county board should give consideration to such petition and should 

carry out the procedure with reference thereto as prescribed in said 

Section 3311.22, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




