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OPINION NO. 78-051 

Syllabus: 

1) A board of trustees of a technical college district 
is without authority under the terms of R.C. 
3357.09 to construct a branch campus outside the 
district. 

2) A board of trustees of a technical college district 
is authorized by R.C. 3357.09(L) to conduct 
technical college courses outside the district. 
Where the nature of such courses and the 
availability of facilities within the district require 
the provision of facilities outside the district, 
R.C. 3357.09(L) authorizes the board of trustees 
to acquire interests in real property outside the 
district. 

To: William Coulter, Acting Chancellor, Ohio Board of Regents, Columbus, 
Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, August 25, 1978 

I have before me your predecessor's request for my opinion which raises the 
following question: 

Does the board of trustees of a technical college have 
the legal authority to purchase or lease real estate 
outside of the technical college district in order to 
construct or establish a "branch" campus? 

In order to answer your question, an understanding of the structure and function of 
a technical college district is essential. 

Technical colleges are created under the terms of R.C. Chapter 3357. The 
term "technical college district" is defined specifically in R.C. 3357.01(8) as 
follows: 

"Technical college district" means a political 
subdivision of the state and a body corporate with all 
the powers of a corporation, comprised of the territory 
of a city school district or a county, or two or more 
contiguous school districts or counties, which meets the 
standards prescribed by the Ohio Board of Regents 
pursuant to §3357.02 of the Revised Code, and which is 
organized for the purpose of establishing, owning, and 
operating one or more technical colleges within the 
~· (Emphasis added.) 
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If the creation of a technical college has been approved by the voters of the 
proposed district (R.C. 3357.02), trustees are to be selected within ninety days 
(R.C. 335'1'.05). Prior to commencement of operations, the trustees must submit an 
"official plan" to the Ohio Board of Regents pursuant to R.C. 3357.07. The 
relevant portion of that section is as follows: 

The board of trustees of a technical college district 
shall prepare an official plan for a technical college 
within the district. Such official plan shall include, but 
not be limited to, a demonstration of need and 
prospective enrollment, a description and location of 
lands, buildings, facilities, and improvements proposed 
to be occupied by such 'college; a proposed schedule of 
acquisition of such lands or improvements, and for 
operution of the college; estimates of cost of lands and 
improvements; 

Upon completion of the official plan, the board of 
trustees or' the technical college district shall file a 
copy thereof with the Ohio Board of Regents which may 
approve or disapprove any provisions thereof. • • if the 
Ohio Board of Regents approves the official plan, it 
shall certify a copy of its action to the board of 
trustees of the technical college district and issue a 
charter creating the technical college. • • The official 
plan shall be appended to and shall become a part of 
such charter, and such charter shall not thereafter be 
changed except by charter amendment with the 
approval of the Ohio Board of Regents. • • (Emphasis 
added.) 

Under the terms of R.C. 3357.01 and 3357.07, the college or colleges operated by a 
tenchical college district are to be located within the district. R.C. 3357.07 
further requires that the proposed college's lands and improvement be approved by 
the Board of Regents. 

The powers and duties of the board of trustees of a technical college district 
are set forth in R.C. 3357.09. The relevant portions of that section are as follows: 

The board of trustees of a technical college 
district may: 

(A) Own and operate a technical college, 
pursuant to an official plan prepared and approved in 
accordance with section 3357.07 of the Revised Code; 

(B) Hold, encumber, control, acquire by 
donation, purchase, or condemnation, construct, own, 
lease, use, and sell, real and personal property as 
necessary for the conduct of the program of the 
technical college on whatever terms and for whatever 
consideration may be appropriate for the purposes of 
the institution; 

(C) Accept gifts, grants, bequests, and devices 
[sic] absolutely or in trust for support of the technical 
colege; 

(D) Appoint the president, faculty, and such 
other employees as necessary and proper for such 
technical college, and fix their compensation; 

(E) Provide for a technical college necessary 
lands, buildings, or other structures, equipment, means, 
and appliances; 
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(L) Enter into contracts and conduct technical 
courses outside the technical college district; 

Under the terms of R.C. 3357 ,09(L), therefore, the board of trustees of a 
technical college district is authorized to enter into contracts and conduct 
technical courses outside the district. Your question thus requires an analysis of 
whether the power to establish branch campuses outside the district may be said to 
be necessarily implied from the authority to conduct courses outside the district. 

Understandably, there is no case law which touches upon this precise 
question. However, in Sterkel v. Mansfield Board of Education, 172 Ohio St. 231 
(1961), the Supreme Court faced an analagous problem. In Sterkel, the board of 
education of the Mansfield city schools sought to tnke realty outside of the district 
through eminent domain. The Board relied upon R.C. 3313.37 which allows boards 
of education to purchase realty "•••either within or without the district... " No 
similar provision exists in R.C. 3313.19, which grants eminent domain powers to 
boards of education. The court ultimately reached the conclusion that the board 
had no condemnation powers outside of the district. In so deciding the issue they 
cited Board of Education v. Akron Rural Cemetery, no Ohio St., 430(1924) for the 
proposition that: 

When the power to make an appropriation is granted 
only in general terms, land exempt from appropriation 
cannot be taken under such general power. Power to 
take land must be expressly granted in order to 
authorize such appropriation. Sterkel, at p. 233. 

The signifcance of Sterkel is, I think, twofold. Clearly, in the absence of express 
authority no subdivision of this state may take property outside of its geographical 
boundaries by eminent domain. No such authority has been granted to the trustees 
of a technical college district, and therefore they may not take property outside of 
their district in such a fashion. More important, however, is the fact while the 
General Assembly has specifically conferred upon boards of education the authority 
to purchase or lease property outside of their districts, no similar authority has 
been conferred upon the trustees of a technical college district. The implication is 
that the General Assembly did not intend for the trustees to excercise such a 
power, for otherwise it would have used language similar to that of R.C. 3313.37. 

To conclude that a board of trustees of a technical college district lacks the 
authority to establish a branch campus outside the district is not, however, to imply 
that the trustees are under all circumstances without the authority to acquire an 
interest in real property located outside the district. Under the terms of R.C. 
3357.09(1), the trustees are authorized to conduct courses outside the district. 
Thus, where the nature of the technical courses offered and the limitations of the 
district require, the authority to provide facilities outside the district through the 
purchanse or lease of real property may be necessarily implied from the authority 
vested in the board of trustees under R.C. 3357.09. As an example, in order to 
effectively conduct technical courses in aviation mechanics, it would be necessary 
to have a teaching facility at or near an airport. If the best such facility is located 
outside the district, I am of the opinion that the terms of R.C. 3357.09(1) would 
authorize the trustees to provide such a facility. Similarly, there may be instances 
where the facilities available within the district for providing relevant practical 
experience in the course of a technical program are so limited as to require the 
provision of additional facilities outside the district. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised that: 

1) 	 A board of trustees of a technical college district 
is without authority under the terms of R.C. 
3357,09 to construct a branch compus outside the 
district. 
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2) 	 A board of trustees of a technical college district 
is authorized by R.C. 3357.09(L) to conduct 
technical college courses outside the district. 
Where the nature of such courses and the 
availability of facilities within the district require 
the provision of facilities outside the district, 
R.C. 3357.09(L) authorized the board of trustees 
to acquire interests in real property outside the 
district. 




