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TUITION-HIGH SCHOOL-WHE~ MAY BOARD OF EDUCA­
TION PAY FOR PUPILS WHO ATTEND HIGH SCHOOL IN 
ANOTHER DISTRICT. 

SYLLABUS: 
A board of ed1tcation which maintains a third grade high school can­

not be held for the tuition of resident P1tpils .who attend another high 
school in pursuance of the first two years of high school work, regardless 
of the distance fro1n the home of the pupil to the high school maintained 
by the board and whether or not transportation is furnished to the high 
school maintained by the board or whether or not transportation to the 
other high school is available to the pupil, unless the pupil lives more than 
four miles from the high school maintained by the board and transporta­
tion is not furnished thereto and he attends a nearer high school in another 
district,· nor is the board of education authorized by lOJW to pay such 
tuition. 

CoLUMBUS, Omo, April 21, 1936. 

HoN. KARL H. WEANER, JR., Prosecuting Attorney, Defiance, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your inquiry which reads 
as follows: 

"The Board of Education of the Highland Township Rural 
School District maintains within its district a thir.d grade high 
school. Mr. L. lives four and one-half miles from said school, 
and the board refuses to transport his daughter, who was eligible 
to attend said high school. Mr. L. also lives seven miles from 
the Continental High School but only one mile from the route of 
the school bus owned by the board of education maintaining the 
Continental High School. Mr. L.'s daughter takes the bus to the 
Continental High School. There is no charge made for transpor­
tation but the Highland Township Board of Education refused 
to pay tuition for the first two years Mr. L.'s daughter attended 
Continental High School. 

Question 1. Will the Board of Education of Highland 
Township be required to pay the tuition for Mr. L.'s daughter, 
who attended Continental High School? · 

Question 2. Would your answer to question No. 1 be 
changed by the fact that the Highland Board paid the tuition of 
another student who attended Continental :::Iigh School who lived 
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the same distance from the schools as Mr. L. for the reason that 
said child's parents were indigent? 

The elementary schools of the Highland Township Rural 
School District are not centralized, and the county board has not 
required the township board to furnish transportation for high 
school pupils." 

A third grade high school is defined in Section 7752, General Code, 
as a school in which the courses require normally two years beyond the 
eighth grade. Other pertinent statutory provisions which are controlling 
with respect to your inquiry, are as follows: 

"Sec. 7748. A board of education providing a third grade 
high school shall be required to pay the tuition of graduates from 
such school, and of other children who have completed success­
fully two years of work in a recognized high school, residing in 
the district at a first grade high school for two years, or at a 
second grade high school for one year and at a first grade high 
school for one additional year. * * * A board of education 
may pay the tuition of all high school pupils residing more than 
four miles by the most direct route of public travel from the high 
school provided by the board when such pupils attend a nearer 
high school, or in lieu of paying such tuition the board of educa­
tion may pay for the transportation to the high school maintained 
by the board of the pupils living more than four miles there-
from. * * * · 

"Sec. 7749-1. The board of education of any district, except 
as provided in section 7749, may provide transportation to a high 
school within or without the school district; but in no case shall 
such board of education be required to provide high school trans­
portation except as follows : If the transportation of a child to a 
high school by a district of a county school district is deemed and 
declared by the county board of edw:ation advisable and prac­
ticable, the board of education of the district in which the child 
resides shall furnish such transportation." 

Section 7749, General Code, referred to in Section 7749-1, supra, 
relates to transportation in school districts where the schools have been 
centralized. 

Since the enactment of Section 7749-1, General Code, it is never 
mandatory for a board of education in a school district in which the schools 
are not centralized to provide transportation for its resident high school 
pupils unless such transportation has been deemed and declared by the 
county board of education to be advisable and practicable. This statute 
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was held to be constitutional by the Supreme Court of Ohio, in the case 
of Minshall v. State, 124 0. S., 61. . In the case of Brown v. Board of 
Education, 30 0. N. P. (N. S.), 588, it is held: 

"Except where the schools of a district are centralized, Sec­
tion 7749-1, General Code, provides the only circumstance under 
which it is mandatory upon the board of education to transport 
high school pupils, the same being where transportation is 
'deemed and declared' by the county board of education advisable 
and practicable." 

Although the furnishing of transportation to high school pupils is not 
mandatory except as noted above, there are cases where if such transpor­
tation is not furnished, the board becomes liable for the tuition of a resi­
dent pupil in another high school which he may attend, as for instance, 
where he lives more than four miles from the s.chool maintained by the 
board and he attends a nearer high school. (Section 7748, G. C., supra.) 

In an opinion of my predecessor found in Opinions of the Attorney 
General for 1929, page 1828, it is held: 

"A board of education which maintains a high school, is 
liable for the payment of tuition for all pupils who reside more 
than four miles from such school if such pupils attend a nearer 
high school in another district unless transportation is furnished 
for the pupils to the high school maintained by the board." 
See also Board of Education v. Board of Education, 126 0. S., 575. 

By applying the maxim, expressio unius est exclusio alterius( the 
expression of one thing is the exclusion of another), which the Supreme 
Co.urt has held, in the case of Cincinnati v. Roettinger, 105 0. S., 145, to 
be applicable in the construction of statutes to the provisions of Section 
4748, General Code, where it is stated that a board of education may pay 
the tuition of resident high school pupils who live more than four miles 
from the high school maintained by the board, if they attend a nearer high 
school, in cases where transportation is not furnished by the board to the 
high school maintained by it, the proper construction of this provision is 
that the authority extended to pay tuition does not apply unless the pupil 
attends a nearer high school maintained by the board. In other words, 
there is an implied denial of authority to pay tuition where the pupil 
attends another high school that is not nearer to his place of residence 
than the school maintained by the board. Nicholson v. Franklin Brewing 
Company, 82 0. S., 94. At least, authority cannot be gathered from this 
statutory provision to pay tuition where the pupil attends a high school 
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which is further from his home than the school maintained by the board, 
nor is there any other statutory provision which extends such authority. 
In view of the .well known rule that administrative boards, such as boards 
of education, have such powers only as are expressly or by necessary 
implication granted to them, as exemplified by many cases, among which 
may be mentioned State ex rei. Clark v. Cook, 103 0. S., 465, and 
Schwing v. McClure, 120 0. S., 335, it dearly follows that a board of 
education is without authority to expend public funds in payment of 
tuition for high school pupils in schools outside the district where the board 
maintains a high school, unless the pupils live more than four miles from 
that school and transportation is not furnished thereto and the pupils 
attend a nearer school. 

In the case you mention, the pupil attended a school seven miles from 
his home, although the school in his home district was but 4~ miles from 
his home. The fact that transportation to the school outside the district 
is available to the pupil at a comparatively short distance from his home 
has nothing whatever to do with the matter. The statute makes no ex­
ception in cases of that kind, and we are bound by the statute as it is. 

Practically the same question here involved was passed upon by me in 
an opinion found in Opinions of the Attorney General for 1933, at page 
48. It was there held: 

"1. A district board of education which maintains a high 
school is not liable for the tuition of its resident high school pupils 
who attend school in another district, except those pupils who live 
more than four miles from the high school maintained by the 
board in the event that transportation is not furnished for them to 
that high school and they attend a nearer high school in another 
district. 

2. A district board of education may, but is not required to 
furnish transportation for resident high school pupils to schools 
maintained by it, except in rural districts where the schools have 
been centralized and transportation is furnished to such central­
ized school for elementary pupils, unless such high school trans­
portation is deemed and declared by the county board of educa­
tion to be advisable and practicable." 

My immediate predecessor also had occasion to consider a very similar 
situation. His conclusion is set forth in an opinion found in the Opinions 
of the Attorney General for 1932, page 1128, as follows: 

"Under no circumstances is a board of education which 
maintains a high school liable for the tuition of its resident high 
school pupils who attend school in another district except where 
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those pupils live more than four miles from the high school main­
tained by the board and transportation is not furnished for them 
to that high school. Under those circumstances the board may be 
held for their tuition if they attend a nearer high school." 

In the 1933 opinion referred to above, it is stated: 

"There is no provision of law requiring high school pupils 
who reside in a district which maintains a high school to attend 
that high school. If they do not attend the high school maintained 
by the board in the district of their residence however, no means 
are provided by law whereby they may have their tuition paid by 
the district of their residence if they attend another high school, 
except that provision quoted above with reference to the payment 
of tuition where the pupil resides more than four miles from the 
school maintained in the district of its residence and transporta­
tion is not furnished thereto. If they reside within four miles of 
the high school maintained in the district of their residence, and 
they ·attend some other high school, they will be required to pay 
their own tuition." 
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The fact that under practically the same circumstances which existed 
with reference to the pupil referred to in your first question, except as 
you state, the pupil's parents were indigent, the board paid tuition, can 
make no difference with respect to the matter, and my conclusion with 
respect to the first question submitted is not affected in any respect by 
reason of the facts set forth in the second question. 

I am therefore of the opinion in specific answer to your questions: 

1. The Board of Education of Highland Township Rural School 
District in Defiance county is not required under the law to pay tuition 
for Mr. L.'s daughter who attended Continental High School under cir­
cumstances mentioned in your inquiry, and no authority exists for the 
board of education to pay such tuition. 

2. The fact that tuition was paid for another resident pupil in this 
school district who attended Continental High School and whose parents 
or guardians were unable to pay the tuition, does not serve to change the 
conclusion set forth in answer to question No. 1. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


