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DITCH IMPROVEMENT PROJECTS; CHAPTER 6131 R. C.­

MAINTENANCE; CHAPTER 6137 R. C. AS EFFECTIVE AUG. 
23, 1957-APPEAL, DETERMINATION CONDITION PRECED­

ENT TO AWARDING CONTRACTS, §6131.19 R. C.-DEFIC­
IENCY, GENERAL DRAINAGE IMPROVEMENT FUND; 

TRANSFER FROM GENERAL FUND; §6131.51 R. C. 

SYLLABUS: 

1. In the absence of a petition filed pursuant to Section 6137.02, Revised Code, 
as effective prior to August 23, 1957, by three or more landowners in a drainage area 
which will be affected by an incornpleted ditch, maintenance of ditch improvement 
projects constructed under authority of Chapter 6131., Revised Code, is governed by 
Chapter 6137., Revised Code, as enacted effective August 23, 1957. 

2. A final determination of appeals from orders allowing compensation or 
damages to property owners as provided in Section 6131.19 et seq., Revised Code, is 
a condition precedent to the awarding of contracts for a ditch improvement project 
constructed pursuant to Chapter 6131., Revised Code. 

3. \Vhere a deficiency in the general drainage improvement fund, established 
as provided in Section 6131.50, Revised Code, is caused by an award of compensation 
or damages to an owner of lands affected by a particular ditch improvement project, 
such award being made subsequent to the certification of the total cost of such 
improvement by the county auditor as provided in Section 6131.22, Revised Code, 
such deficiency may be met by a transfer of funds to such general drainage improve­
ment fund from the county general fund as provided in Section 6131.51, Revised Code. 

Columbus, Ohio, Oct. 30, 1958 

Hon. Mary F. Abel, Prosecuting Attorney 

Logan County, Bellefontaine, Ohio 

Dear Madam: 

I have your request for my opinion reading as follows: 

"I have before me your Opinion No. 2511 addressed to Hon. 
William E. Didelius, Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio. I 
am confronted with a similar situation in our county but have a 
couple of additional questions on which I would like your opinion, 
at your earliest convenience. 

"In my case the petition was filed prior to August 23rd, 1957, 
an appeal was taken, the Court finding in favor of the improve­
ment. I have advised our engineer that he must proceed under 
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the old law and advertise for sale this ditch. Thus far he has 
failed to do so and has asked me to submit to you the following : 

"l. Even though the ditch is sold as provided prior to August 
23rd, 1957, must there be a hearing in order to set up mainte­
nance assessments ? 

"2. There will be claims for damages filed in the Common 
Pleas Court. If damages are allowed how are they to be paid?" 

Answering your questions in the drder you have presented them, 
invite your attention to the following language of Opinion No. 2511, 

Opinions of the Attorney General for 1958, p. 478, to which you make 
reference in your request: 

"Nowhere in the new enactment is there any language which 
'expressly' provides that the remedial, or procedural, provisions 
of the new enactment are to apply to proceedings pending on 
the effective date of the act designed to bring about a construction 
of the improvement of the sort here involved; and we may con­
clude, that any such proceedings may properly go forward as 
provided in the earlier statutes. 

"The matter of establishing a fund for the maintenance of any 
such improvement, constructed under authority of the earlier law, 
is scarcely a procedural matter, however, and it is quite evident 
that the General Assembly could quite properly, at any time, 
amend the laws relating to the maintenance of such improvement 
whether heretofore or hereafter constructed, since maintenance 
following completion of the improvement represents a problem 
completely separate from that of actual construction, and from 
proceedings leading to such construction." (Emphasis added) 

The hearing for the establishment of maintenance assessments, to 

which you make reference, I presume to he the hearing provided hy Sec­
tion 6137. 02, Revised Code, effective prior to August 23, 1957: 

"When three or more landowners in a drainage area affected 
hy a county or joint county ditch, or which shall be affected by 
an incompleted ditch, petition for the establishment of a mainte­
nance fund to be permanently created for upkeep and repair on 
such ditch, hearings shall be conducted, in the case of a county 
ditch by the board of county commissioners and for a joint county 
ditch by a joint board of county commissioners, in the manner 
prescribed in sections 6131.20 and 6131.21 of the Revised Code." 

As I understand the facts presented, the petition which was presented 
to the board of county commissioners prior to August 23, 1957, related 

to the construction of a ditch improvement and not to the maintenance of 

I 
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a completed project. If in fact there was a petition for the establishment 

of a maintenance fund as provided by Section 6137.02, supra, the sub­

sequent repeal of such section would not affect pending proceedings under 

Section 6137.02, supra. However, if there was no petition presented pur­

suant to Section 6137.02, supra, prior to August 23, 1957, then Section 

6137.02, Revised Code, effective August 23, 1957, would control, and 

would require the establishment of a ditch maintenance fund for each 

improvement constructed under the provisions, of Chapter 6131., Revised 

Code. See Opinion No. 2511, supra. 

Accordingly, in answer to your first question it 1s my opnuon that in 

the absence of a petition filed pursuant to Section 6137.02, Revised Code, 

as that section existed prior to August 23, 1957, by three or more land­

owners in a drainage area which will be affected by an incompleted ditch, 

maintenance for ditch improvement projects constructed pursuant to 

Chapter 6137., Revised Code, effective August 23, 1957. 

In answer to your second question, I invite your attention to the fol­

lowing provisions of Chapter 6131., Revised Code, effective prior to 

August 23, 1957: 

Section 6131.19, Revised Code: 

"* * * An appeal may be taken by any claimant from the order 
of the board refusing the allowance of compensation or damages, 
and an appeal may be taken by any claimant from an order al­
lowing compensation or damages if, in his opinion, the amount 
awarded is less than the actual damages sustained, or less than 
the fair value of the land taken. Such appeal shall be taken and 
perfected as provided in sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, 
of the Revised Code." 

Section 6131.24, Revised Code: 

"If an appeal has been ta/ten to the court of common pleas, as 
provided in sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, of the Revised 
Code, the bids may be received and tabulated, but the deposits 
with the bids shall forthwith be returned to the bidders, and no 
further steps shall be taken on the bids. If no appeal has been 
taken, the engineer shall proceed to receive the bids, as provided 
in such sections." (Emphasis added.) 

Section 6131.36, Revised Code: 

''After the final judgment, on.ler, or decree upon any appeal is 
rendered by the court of cummo11 pleas, the clerk of the court of 
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common pleas shall, within twenty days, make a transcript of the 
same, and shall certify and transmit it with all original papers in 
the case to the county auditor. The auditor receiving such tran­
script and papers shall forthwith notify the board of county com­
missioners of the receipt of such papers and of the judgment, 
order, or decree entered by said court, and such judgment, order, 
or decree shall be entered upon the journal of the board. If the 
judgment, order, or decree is in favor of the granting of the im­
provement, the board shall proceed with said improvement pro­
ceedings in compliance with such final judgment, order, or decree, 
from the point at which they were terminated by such appeal, 
or from the point at which the court orders the board to proceed. 

"The board shall proceed with the improvement and shall, at 
the proper time, again fix the time for letting the contracts, and 
the connty engineer shall proceed to give notice of the letting of 
the contracts. If an appeal is perfected to the court of appeals, 
and a supersedeas bond is given, the board and the engineer 
shall stay thei:r proceedings until the final determination of the 
proceedings in the court of appeals or in the supreme court.'' 
(Emphasis added) 

On the basis of the foregoing, it is apparent that the board may not let 

the contracts for the project until appeals have reached final determina­

tion. Since the amounts of damages will then be known, as will the re­

mainder of the estimated cost of the project, the county engineer and the 

hoard of county commissioners can proceed to advertise, receive and con­

sider bids. There is the possibility, however, that an owner of lands 

affected by such improvement, who has not received notice and an oppor­

tunity to be heard, may, as provided by Section 6131.55, Revised Code, 

bring an action to recover assessments already paid or to enjoin the levy 

of any assessment in the future; such a situation would render the amount 

of assessments insufficient to pay the total cost of the project. In this 

regard I direct your attention to my Opinion No. 1381, Opinions of the 

Attorney General for 1957, p. 717, the syllabus reading: 

"1. Where the assessment for the cost of a joint county ditch 
has been made and certified to the county auditor as provided in 
Section 6131.22, Revised Code (Section 6463, General Code), 
and where the cost of such improvement has been increased by 
reason of an award by the Common Pleas Court, made some 
years later, for damages to a landowner attributable to such con­
struction, such award represents an obligation "legally incurred" 
within the meaning of Section 6131.51, Revised Code, but the 
amount of such cost may not be met by a supplemental or 
amended assessment against the benefited land. 
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"2. When obligations legally incurred exceed the amount in 
the drainage improvement fund, an amount of the general revenue 
fund in the county treasury, unless otherwise appropriated, equal 
to the deficiency, may by resolution of the board of county com­
missioners be transferred to the general drainage improvement 
fund as provided in Section 6131.51, Revised Code." 

In the absence of the situation described above, the total cost of the 

project will be known before the contracts are awarded and the assess­

ments certified to the county auditor as provided in Section 6131.22, 

Revised Code, effective prior to August 23, 1957. 

It is thus apparent that the question you present, in the usual case, will 

not arise. Opinion No. 1381, supra, points out the proper course of action 

in any situation where damages are allowed after the certification of 

assessments. 

In sum, therefore, it is my opinion and you are accordingly advised: 

1. In the absence of a petition filed pursuant to Section 6137.02, Re­

vised Code, as effective prior to August 23, 1957, by three or more land­

owners in a drainage area which will be affected by an incompleted 

ditch, maintenance of ditch improvement projects constructed under 

authority of Chapter 6131., Revised Code, is governed by Chapter 6137., 

Revised Code, as enacted effective August 23, 1957. 

2. A final determination of appeals from orders allowing compensation 

or damages to property owners as provided in Section 6131.19 et seq .. 

Revised Code, is a condition precedent to the awarding of contracts for 

a ditch improvement project constructed pursuant to Chapter 6131., 

Revised Code. 

3. Where a deficiency 111 the general drainage improvement fund, 

established as provided in Section 6131.50, Revised Code, is caused by 

an award of compensation or damages to an owner of lands affected by 

a particular ditch improvement project, such award being made subsequent 

to the certification of the total cost of such improvement by the county 

auditor as provided in Section 6131.22, Revised Code, such deficiency 

may be met by a transfer of funds to such general drainage improvement 

fund from the county general fund as provided in Section 6131.51, Re­

vised Code. 

Respectfully, 

vv1LL1AM SAxBE 

Attorney General 


