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DEAR SIR :-1 acknowledge receipt of your letter of recent date enclosing 
lease from one Harry Summe and one Carl Summe to the State of Ohio. This 
lease covers premises situated in Section Zl, of Springfield Township, Hamilton 
County, Ohio, consisting of 0.49 acres of land. It is noted that the lease contains 
the following provisions : 

"Upon * * * the bankruptcy or insolvency of lessee or assigns or 
the appointment of a receiver or trustee of the property of lessee or assigns, 
or if this lease pass to any person or persons by operation of law * * *. 
The lessor may terminate this lease and re-enter and re-possess said 
premises." 

Such a clause would not of course be applicable to the State and should not 
have been included in the lease. However, these provisions being meaningless in 
so far as the State is concerned and since considerable delay would result from 
requiring the execution of a new lease J am of the opinion that these provisions 
may be ignored. 

Finding the lease otherwise correct in form and legal I hereby approve the 
same. 

Respectfully, 
EDWARD c. Tt;RXER, 

A ltorney General. 

620. 

APPROVAL, CONTRACT BETWEEN THE STATE OF OHIO AND VER­
NON REDDING AND ASSOCIATES, MANSFIELD, OHIO, FOR HEAT­
ING AND VENTILATING SYSTEM IN THE STATE GARAGE AT 
ASHLAND, OHIO. 

CoLUMBUS, 0Hro, June 14, 1927. 

HoN. GEORGE F. ScHLESINGER, Director, Department of Highways and Public Works, 
Colambus, Ohio. 

DEAR SIR :-I acknowledge receipt of your letter of recent date resubmitting 
correspondence and five copies of a contract between the State of Ohio and Vernon 
Redding and Associates of Mansfield, Ohio, together with copy of a letter ad­
dressed to this department stating that Lester Redding was authorized to sign the 
agreement in behalf of Vernon Redding and Associates, Architects. 

There now being evidence before this department that Lester Redding was author­
ized to sign the name of and bind Vernon Redding and Associates to this contract 
I am returning those contracts to you with my approval endorsed thereon. 

621. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURXER, 

Altomcy Ceueral. 

BOARD OF EDUCATION-WHEN REMOVAL FRO?II SCHOOL DISTRICT 
CREATES A VACAXCY IN BOARD. 

SYLLABUS: 

T'ermaueut remo~·a[ from the district of a member of a board of education creates 
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a vacancy in s11ch board. Such remo;;al, for temporary,• purposes only does not create 
a vacancy. H7.hetlzen the removal from the district of a member of the board of 
education is Permanent or temporary is in all cases a question of fact to be determined 
from the intention of the member so moving, considered in tlze light of all tlze 
circumstances cozmected with such removal. 

CoLt.:~!Bt.:S, 0Hro, June 14, 1927. 

Ho:\'. E. A. BRowx, Prosecuting Attorney, Circle1'ille, Ohio. 

DEAR SrR :-This will acknowledge receipt of your communication in which you 
request my opinion as follows: 

"I submit the following inquiry: :\Jr. A, living in Deercreek township, 
Pickaway county, Ohio, a member of the board of education thereof, moved 
to Circleville, Ohio, the latter part of ::\larch, 1927; Mr. B lived in Perry 
township, Pickaway county, Ohio, a member of the board of education there­
of, and moved to Circleville, Ohio, last fall. 

These men were farmers, living on their respective farms, both interested 
in the Farm Bureau and claim they are only temporarily residing here, al­
though their respective homes are occupied, that is, their farm homes. They 
claim their residence in their respective townships in fact they listed their 
personal property of all kinds there, and they expect to vote there. They 
are serving on their respective boards as members thereof. 

Can they do so under Section 4748, G. C.?" 

Section 4748, General Code, reads as follows: 

"A vacancy in any board of education may be caused by death, non-resi­
dence, resignation, removal from office, failure of a person elected or ap­
pointed to qualify within ten days after the organization of the board of his 
appointment, removal from the district or absence from meetings of the board 
for a period of ninety days, if such absence is caused by reasons declared in­
sufficient by a two-thirds vote of the remaining members of the board, which ' 
vote must be taken and entered upon the records of the board not less than 
thirty days after such absence. Any such vacancy shall be filled by the board 
at its next regular or special meeting, or as soon thereafter as possible, by 
election for the unexpired term. A majority vote of all the remaining 
members of the board may fill any such vacancy." 

From the provisions of the foregoing statute, it wilJ be observed that "removal 
from the district" of a member of a board of education creates a vacancy in the 
board. 

To answer your inquiry requires the consideration of what is meant by "removal 
from the district", and after determining that, whether or not the actions of the 
members of the board of education in question as you have stated them, constituted 
"removal from the district" and created vacancies in their respective boards, within 
the meaning of the provisions of Section 4748, supra. 

"Removal from the district'' as used in the statute means something more than 
the mere physical removal of the person of the member of the board of education, 
as will be seen from the consideration given to the subject in former opinions of 
this department to which I will hereafter refer. 

It is said in :\Iecham in his work on public offices and officers at Section 438: 
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'"\Vhere the law thus requires the officer to reside within the district 
which he represents, and a fortiore so where it expressly declares that his 
remo\·al from the district shall create a vacancy, a permanent remo\·al from 
the district represented will be deemed an abandonment of the office and a 
vacancy will result. 

But a merely temporary removal for a limited time and with no intention 
to abandon or surrender the office or to cease to perform its duties will not 
have this effect." 

In support of the above proposition there is cited among others the case of Curry 
vs. Stewart, 8 Bush (Ky.) 560 in which it is held that temporary absence from the 
district represented for the purpose of engaging in business for a limited time will 
not amount to an abandonment of the office but that a permanent removal by an 
officer from the district represented will at once ipso facto affect the office. 

In a former opinion of this department reported in Opinions, Attorney General, 
1915, page 1067 it is said in the syllabus: 

"Where the facts in a particular case show that the removal of a member 
of the board of education of a school district is only temporary; that he 
maintains a home in said district during his absence and that he fully intends 
to return to said district at a specified time, said removal does not create a 
vacancy in said board of education within the meaning of Section 4748, 
General Code." 

Reference is made in the above opnuon of 1915 to a former op11110n found in 
the Annual Reports of the Attorney General for 1914 at page 819, in which it is 
said that: 

'"The removal from a city school district indefinitely, of a member of a 
hoard of education creates a vacancy in said board." 

It is therefore apparent that the "removal from the district" as used in Section 
4748, supra, means removal of the residence or domicile of the member. 

The fundamental rule that the residence or domicile of the person is dependent 
on his intention is one of considerable difficulty of application and can not be stated 
more definitely than in general terms, its application in each instance being dependent 
on the facts of the particular case. 

In the case of Sturgeon vs. Korte, 34 0. S. 534 the court said: 

"In Bell vs. Kennedy, L. R I, H. L. 320, it was said by Lord Westbury, 
that domicile is the relation which the law creates between an individual and 
a particular locality or country. And by Judge Story, in his commentary on 
the conflict of laws, that it is of three sorts; domicile of birth, domicile of 
choice, and that which results from the operation of law. Sec. 46. Domicile 
of birth remains until another is chosen, or where a person is incapable of 
choosing, until one results by operation of law. To acquire a new residence 
or domicile, where one is under no disability to choose, two things must 
concur-the fact of removal and an intention to remain. The old domicile 
is not lost or gone until the new one is acquired, facto et animo. It is not, 
however, necessary that the purpose to acquire a new residence should exist 
at the time of removal. It may be formed afterward. A residence may be 
acquired by one who has removed to a place for temporary purposes only, 
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by a change of purpose, and an election of the new habitation or place of 
abode as his place of future domicile or home. Story's Conflict of Laws, 39 

* * * 
These are well settled rules relating to the selection or change of resi­

dence, existing when the constitution was adopted, and con3equently apply 
in all cases where a chaEge of residence results from or depends upon choice. 
The question is, and must always remain, one of fact, often attended with 
much difficulty; but to be determined by the preponderance of evidence 
favoring one place as against another." 

It is said in Jacobs on Domicile Section 182: 

''A change of municipal domicile is a question of act and intention." 

In the case of Henrietta township vs. Osford township, 2 0. S. 32 the head notes 
read: 

"It is error in the court to charge the jury that the question of intention 
connected with residence is immaterial and not to be considered by them." 

Throop on public offices Section 131 says: 

"The general rules are, that for the purpose of voting, a person's domicile 
is deemed his residence; and that he does not lose his residence by absences, 
however long and frequent, as long as he has animus re'i.!erfendi." 

An examination of the authorities discloses a fixed rule of universal application 
that the intention of a person of legal age who is not under restraint is determinative 
of the question of the situs of his residence and to effect a change of residence, after 
one has been established, he must not only move in a physical sense but he must do 
so with a fixed intention of remaining away or must form that intention after the 
consummation of the physical act of moving. If removal be made with the intention to 
return, the situs of his domicile remains in the place from which he moved and does not 
change upon the performance of the mere act of removal not coupled with an in­
tention to remain. J n ether wcrds the question turns upon whether or not the 
removal is temporary or permanent. 

An examination of the two former opinions of the Attorney General to which I 
have heretofore referred seems to indicate that they turn on the question of the 
definiteness or indefiniteness of the time when the person expects to return to the 
place from which they have moved. I do not think the intent to return at any fixed 
time is entirely determinative of the question. Consideration must be given to other 
circumstances which are pertinent. 

Jacobs on Domicile in chapters 26 and 27 discusses among the Criteria of 
Domicile: 

"Offering to Vote'', "Payment of Personal Taxes", "Holding Office", "Owner-
ship of Property" and "Declarations of the Party." · 

Iri the case of Staft ex rei Hatlzawa.v 22 Circuit Court (N. S.) page 314, it is held: 

"Where a councilman removes outside the State to accept employment 
without any fixed intention either to stay or return the office which he has 
held does not thereby become vacant." 

The declarations of the parties themselves may if made in good faith, become 
material. In the case of Lyman vs. Fiske, 17 Pick. 231 Chief Justice Shaw said: 
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"It is often a question of great difficulty, depending on minute and 
complicated circumstances leaving the question in so much doubt that a 
slight circumstance may turn "the balance. In such a case the mere decla­
ration of the party made in good faith of his election to make the one place 
rather than the other his home would be sufficient to tum the scale but it is 
a question of fact for the jury to be determined from all the circumstances 
of the case." 

In an opinion of this department reported in the Opinions of the Attorney 
General, for 1924, at page 525, where the question was considered as to whether or not 
a township trustee upon changing his residence from the township in which he had 
been elected to another, thereby created a vacancy in the office, it was held: 

"\Vhether or not there has been such a change of residence is a question 
of fact to be determined by ascertaining the intent of such person. If he 
removes with the purpose of establishing a fixed habitation elsewhere and 
does not intend to return to his former home, a change -of residence is 
effected; or, in the event that after a temporary removal he should decide 
to permanently remain away from his original habitation, this would like­
wise constitute a change of residence. Circumstances surrounding the acts 
of such a party may be considered for the purpose of determining what his 
real intentions are." 

In your inquiry you state, with reference to the members of the Deercreek and 
Perry Township Boards of Education, that they are farmers who have been living 
on their respective farms and that they are both interested in farm bureau work 
and you indicate that for that reason they are devoting their time to the work of the 
bureau and temporarily residing in Circleville .• You further state that they themselves 
claim their residence to be in their respective townships where their respective farms are 
located thus indicating that they want it to be understood that it is not their in­
tention to change their residence, that they have listed their personal property for 
taxation in the township where their farms are located, that they expect to vote there 
and are continuing to perform their duties as members of the boards of education 
to which they were elected. 

As stated in the case of Lyman vs. Fiske, supra, what they say about the matter 
themselves is of considerable importance if their claims are made honestly and in 
good faith. If they really intend to return to the places from which they have 
moved, then their declarations on the subject are in good faith and in my opinion 
such intent might be had even though no definite time was fixed in their own mind 
as to when they expected to return. 

It will be noted that Section 4748, supra, wherein is enumerated the several 
situations that may cause a vacancy to be brought about in a board of education 
enumerates both "uon-residcncc" and "removal from the district." 

There is a suggestion of tautology in the use of th\s language, that is to say at 
first blush it might seem that possibly the same thing is said twice and that it was 
unnecessary to say anything about removal from the district if the requirements of 
residence were observed. From this apparent tautology it might be contended that 
the legislature meant something different when it made rrovision to the effect that re­
moval from the district would work a removal from the office, it having already 
provided that a vacancy would be caused by non-residence. 

On investigation, however, it appears that the language of the section under con­
sideration is not open to the charge of tautology for the reason that a member of 
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the board of education may become a non-resident of the district in which he has 
been elected without removing therefrom. 

It is provided in Section 4692, General Code, relating to the transfer of part or 
all of one school district to another, that 

"if an entire district be transferred the board of education of such school 
district is thereby abolished or if a member of the board of education lives 
in a part of the school district transferred the member becomes a non­
resident of the school district from which he was transferred and ceases to 
be a member of such board of education." 

It will thus be seen that situations which may be created when transfers of part 
of a school district are made show the justification of the use of both the expressions 
"nOII-1'esidencc" and "removal from the district"' as used in the statute and removes 
all suggestion of tautology. 

Specifically answering your question it is my opinion, from the facts as you 
have outlined them, that no vacancy has been created in either the Deercreek or 
Perry township Boards of Edu~ation by reason of the temporary moving of Mr. A 
and l\Ir. B to Circleville. It should be understood however, that there may be other 
circumstances connected with the matter which you do not mention, and of which 
you are perhaps not informed. This opinion is based entirely on the facts set out in 
your inquiry. 

I might say in conclusion, that in any event so long as the persons to whom you 
refer continue to exercise the function of the office of members of the boards of 
education of their respective townships, their acts as such members are valid, no matter 
where they reside, and the title to their office, which is dependent entirely on the 
determination of questions of fact, can only be definitely and finally determined in 
an action in quo warranto. 

622. 

Respectfully, 
EDWARD c. Tt:R:-<ER, 

Attorney General. 

CURREXT EXPE~SES-INSTALLATION OF BOILERS AND STOKERS 
IN STATE HOUSE IS KOT AN APPROPRIATION FOR CURRENT 
EXPEXSES-PRO~EEDIKGS LEADING UP TO LETTING OF CON­
TRACT MAY NOT BE STARTED UNTIL APPROPRIATION ITEM 
UNDER WHICH SUCH EXPENDITURE IS TO BE MADE BECOlVIES 
EFFECTIVE. 

SYLLABUS: 

1. An appropriation item mtitled "Additions and Betterments-Capital Equip­
ment", for tlze purchase and installation of boilers and stokers in the State House, 
is n;Ot a11 appropriation for "current e.rpenst;s" of the state or its institatio11s, and 
hence the moneys so appropriated arc not available for expc11diture until the expiration• 
of ninety days after tlze appropriation act of which such appropriation item is a pa.rt, 
u;as filed with f(Jw Secretary of Stat~ by the Governe~r of Ohio, vi::., 01~ aad aftc,. 
August 9, 1927. 

2. It is tmlawful under Section 2288-2, for an officer, board or commission 
of the state to enter into any obligation i11volvi11g the exPenditure of money, unless 


