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MICROFILMING OR OTHER DUPLICATION PROCESS-PRO­
BATE COURT MAY MAKE UP RECORD BY SUCH USE­
ORIGINAL DOCUMENTS MUST BE MAINTAINED ON FILE­
EVENTUAL DESTRUCTION-OAG 1389, PAGE 39, 1950, OVER­
RULED-SECTIONS 9.01, 149.38, 2101.12, 3107.14, 5123.37, 5123.38, 

5731.48 RC. 

SYLLABUS: 

A Probate Court may make up a record in so far as same is required by Sections 
2101.12, 3107.14, 5123.37, 5123.38 and 5731.48, Revised Code, by microfilming or other 
duplication process as authorized by Section 9.01, Revised Code, provided the original 
documents are maintained on file and until their eventual destruction is accomplished 
only in accordance with the provisions of Section 149.38, Revised Code. Opinion 
No. 1389, Opinions of the Attorney General for 1950, page 39, overruled. 

Columbus, Ohio, August 25, 1955 

Hon. James W. Dinsmore, Prosecuting Attorney 
Geauga County, Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opm10n wherein you ask 
whether or not a Probate Court may microfilm papers or documents relative 
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to proceedings tbefore it, said microfilm to constitute the record as required 

by Sections 2101.12, 3107.14, 5123.37, 5123.38, and 5731.48, Revised, Code. 

You have advised me that from the microfilm a microstrip or positive 

print would be made, which print would then be affixed by a permanent 

mastic to a 5" x 8" card. This card would then be filed and maintained as 

the record, and in the manner required by the statutes enumerated above. 

The finished microstrip as affixed to the card would then be legible to any 

person examining the record with the aid of an enlarging reading device. 

From an examination of the samples which you furnished me with your 

opinion request, it would appear that approximately 75 or more micro­

photographs, each representing one full page of legal document, can be 

accommodated on one card. 

It is also my understanding that in all cases the original papers consti­

tuting the jacket file in the probate matter will be appropriately maintained 

on file. 

Section 9.01, Revised Code, provides as follows: 

"\i\Then any officer, office, court, commission, board, institu­
sion, department, agent, or employee of the state, or of a county, 
or any political subdivision, who is charged with the duty or 
authorized or required by law to record, preserve, keep, main­
tain, or file any record, document, plat, court file, paper, or instru­
ment in writing, or to make or furnish copies of any thereof, 
deems it necessary or advisable, when recording any such docu­
ment, plat, court file, paper, or instrument in writing, or when 
making a copy or reproduction of any thereof or of any such 
record, for the purpose of recording or copying, preserving, and 
protecting the same, reducing space required for storage, or any 
similar purpose, to do so by means of any photostatic, photo­
graphic, miniature photographic, film, microfilm, or microphoto­
graphic process, which correctly and accurately copies or repro­
duces, or provides a medium of copying or reproducing, the orig­
inal record, document, plat, court file, paper, or instrument in 
writing, such use of any such photographic processes, for any such 
purpose, is hereby authorized. Any such records, copies, or repro­
ductions may be made in duplicate, and such duplicates shall be 
stored in different buildings. The film or paper used for this 
process shall ·be of acetate base and shall comply with the minimum 
standards of quality approved for permanent photographic records 
by the national bureau of standards. 

"Any such officer, office, court, commission, board, institu­
tion, department, agent, or employee of the state, a county, or 
any political subdivision may purchase or rent required equipment 
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for any such photographic process. \iVhen so recorded, or copied 
or reproduced to reduce space required for storage or filing of 
such records, said photographs, microphotographs, microfilms, or 
films, or prints made therefrom, when properly identified by the 
officer ,by whom or under whose supervision the same were made, 
or who has the custody thereof, have the same effect at law as the 
original record or of a· record made 1by any other legally author­
ized means, and may be offered in like manner and shall be re­
ceived in evidence in any court where such original record, or 
record made by other legally authorized means, could have been 
so introduced and received. Certified or authenticated copies or 
prints of such photographs, microphotographs, films, or micro­
films shall be admitted in evidence equally with the original photo­
graphs, microphotographs, films, or microfilms. 

"Such photographs, microphotographs, microfilms, or films 
shall be placed and kept in conveniently accessible, fireproof, and 
insulated files, cabinets, or containers, and provisions shall be 
made for preserving, safekeeping, using, examining, exhibiting, 
projecting, and enlarging the same whenever requested, during 
office hours." 

It would appear that the foregoing section m unmistakable terms 

authorizes the procedure which you have suggested. 

While undoubtedly the statutes to which you have referred and which 

require the preparation and maintenance of a record contemplate the use 

of traditional methods of duplication whereby such record is preserved in 

bound volumes, it is equally apparent that the Legislature, in enacting 

Section 9.01, supra, intended to permit the use of space or laibor saving 

methods when and where determined to be practicable by appropriate 

authority. The statute, in explicit terms, applier to "* * * and * * * court 

* * * required by law to * * * maintain * * * any record * * *." It ex­
pressly authorizes the use of microphotographic processes "* * * for the 

purpose of recording * * *." Accordingly, Section 9.01, supra, must be 

considered as a necessary supplement to those statutes heretofore enumer­

ated, which require the preparation and maintenance of such a record. 

You have, however, called my attention to an opinion of my prede­

cessor, the same being Opinion No. 1389, Opinions of the Attorney General 

for 1950, page 40, which considered an analogous situation in the Common 

Pleas Court and reached the following conclusions as expressed by th~ 

syllabus: 

"l. A clerk of courts may not under Section 32-1, General 
Code, as amended by Amended Senate Bill No. 14, 98th General 
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Assembly, abandon the present method of making up records he 
is required to make under Section 2883, General Code, and sub­
stitute in lieu thereof, micro-film or micro-photographic process, 
which reproduces the original court records on miniature films, 
for the purpose of preserving these films as records in the case. 

"2. Section 32-1, General Code, as amended by Senate Bill 
No. 14, 98th General Assembly, was not intended by the legis­
lature to act as a substitute for an original record, document, plat, 
court file, paper or instrument in writing, but was intended to 
operate as a means of preserving old records, documents, plats, 
court files, papers or instruments in writing for safekeeping and 
of reducing the space required for ,their storage." 

Analysis of Opinion No. 1389, supra, discloses that the author based 

his conclusions on two assumptions, ( 1) that the record as microfilmed was 

a substitute for the original documents as filed, and (2) that the legibility 

of the finished microphoto was questionable inasmuch as an examination 

thereof involved a "tedious and cumbersome operation" with an enlarging 

device. 

With respect to the author's first assumption, it is noted that he relied 

on a provision of Section 32-1, General Code, the predecessor of Section 

9.01, supra, which provided that the original paper once microfilmed could 

not be destroyed until the time for the commencement and prosecution of 

legal proceedings based thereon had elapsed and in no event until the expir­

ation of 21 years from the date of its filing. In this connection it may be 

noted that this provision relative to the destruction of the original docu­

ment was eliminated by the 99th General Assembly in 124 Ohio Laws, 485, 

and the destruction of such original documents was made a matter for the 

determination of the County Records Commission in the case of county 

documents, Section 149.38, Revised Code, the State Records Commission, 

with respect ,to state documents, Section 149.37, Revised Code, and the City 

Records Commission, as regards municipal documents, Section 149.39, 

Revised .Code. In each such case the request for destruction must be init­

iated by the officer or agency concerned. 

In any event, however, I do not consider that the legal restrictions 

upon the destruction of an original document, once duplicated by microfilm 

or other processes, is in any way germane to the question of whether or 

not such document may be microfilmed or otherwise duplicated in the first 

instance. I am, therefore, of the opinion that Opinion No. 1389, supra, 

should be overruled in this connection. 
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With regard to the second assumption of Opinion No. 1389, supra, 

I do not conceive it to be the function of this office to pass upon the relative 

efficiency of any of the processes for the duplication of documents, which 

an office or officer may adopt within the frame-work of the authorization 

embodied in Section 9.01, supra. This I consider to be the sole function 

and responsibility of the "* * * officer, office, court, commission, board, 

institution, department, agent, or employee * * *" of the state, county or 

political subdivision concerned. 

Accordingly, and in specific answer .to your inquiry, it is my opinion 

that: 

A Probate Court may make up a record in so far as same is required by 

Sections 2101.12, 3107.14, 5123.37, 5123.38 and 5731.48, Revised Code, 

by microfilming or other duplication process as authorized by Section 9.01, 

Revised Code, provided the original documents are maintained on file and 

until their eventual destruction is accomplished only in accordance with 

the provisions of Section 149.38, Revised Code. Opinion No. 1389, Opin­

ions of the Attorney General for 1950, page 39, overruled. 

Res,pectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




