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General Assembly, which act provides a complete system for the dis­
pensing of poor relief, including that formerly dispensed by boards of 
township trustees under authority of Section 3476, General Code, the 
provisions of House Bill No. 675 supersede those of section 3476, Gen­
eral Code, with reference to the duties of township trustees, and take 
away from boards of township trustees the powers and duties formerly 
possessed by them under authority of such Section 3476, General Code. 

949. 

Respectfully, 
THO:\fAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

MEDICAL OR HOSPITAL SERVICE-OTHER THAN CON­
TAGIOUS-WHEN PERSON HAS NO LEGAL SETTLE­
MENT IN COUNTY WHERE SERVICE PERFORMED-IF 
COUNTY, MUNICIPALITY OF TOWNSHIP FAILS TO 
SEND WITHI:N THREE DAYS WRITTEN NOTICE TO 
COUNTY COMMISSIONERS WHERE PERSON HAS LEGAL 
SETTLEMENT-FOREIGN COUNTY ONLY LIABLE FOR 
SERVICES PERFORMED AFTER RECEIPT OF ~OTICE­
NON-RESIDENT. 

SYLLABUS: 
Under the provisions of section 3484-2, General Code, if a county, 

municipality or to·wnship renders medical or hospital services, in cases 
other than contagious, to a person who has a legal settlement in a county 
other thm! the one in which such service is rendered and such county, 
municipality or township fails to send written notice to the county com­
missioners of the county of legal settlement within three days after dis­
closure by such person or discovery of such non-residence, the county of 
legal settlement is liable only for those services rendered after receipt of 
11:otice. 

CoLuMBTJS, OHio, July 27, 1939. 

HoN. D. HARLAND JACKMAN, Prosecuting Attorney, London, Ohio. 

DEAR SrR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion on the following: 

"General Code Section 3484-2 contains the following lan­
guage: 

'If the notice of the rendering of such service, required to 
be sent by the county, municipality, or township rendering the 
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same, be not sent within three days after the disclosure by such 
person or the discovery of such non-residence, the county of 
legal settlement shall be liable only after receipt of such notice.' 

Does that language taken together with the other provisions 
in the section indicate that the county is only responsible for the 
expenses incurred after the proper notice has been given or does 
it indicate that a legal responsibility arises even though the serv­
ices have been complete for many months and the county of 
actual residence had no knowledge whatever of them while they 
were being rendered ?" 
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Section 3484-2, General Code (House Bill No. 290, 93rd General 
Assembly), with which your inquiry is concerned, reads as follows: 

"\Vhen a person requiring medical services or the services 
of a hospital, in cases other than contagious, has a legal settle­
ment in a county other than the one in which such service is 
rendered, and is unable to pay the expenses of such service, and 
such service is rendered by a county, mmi.icipality or township, 
the county, municipality or township rendering such service shall 
notify in writing the county commissioners of the county of legal 
settlement that such service is being rendered. Such written 
notice shall be sent within three days if the fact of non-residence 
is disclosed upon the beginning of such service, or admission to 
such hospital, or within three days after the discovery of such 
fact, if the same be not disclosed as above. \Vithin twenty days 
after the discharge of such person, or the rendering of the last 
service, the county, municipality or towns?ip rendering such 
service shall s·end a notice thereof, and a sworn statement of its 
expenses, at the established rate of the county, municipality or 
township therefor, to the county commissioners of the county of 
legal settlement. Thereupon the county of legal settlement shall 
be liable to the county, municipality or township rendering such 
service for the expenses of such service, including hospital serv­
ice, at the established rate of the county, municipality or town­
ship therefor, and shall pay for the same within thirty days after 
elate of the sworn statement of expenses. If the notice of the 
rendering of such service, required to be sent by the county, mu­
nicipality or township rendering the same, be not sent within 
three days after the disclosure by such person or the discovery 
of such non-residence, the county of legal settlement shall be 
liable only after the receipt of such notice. Nothing herein 
contained shall prevent the removal or assumption of care of 
such person by the county of legal settlement, at its expense. but 
such removal or assumption shall not relieve such county of 
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liability for the expenses theretofore incurred by the county, 
municipality or township rendering such service. The county 
of legal settlement is hereby subrogated to all the rights of the 
county, municipality or township rendering such service to such 
person." 

Under the prov1s1ons of that section, the county of legal settlement 
of a person who is unable to pay for medical and hospital care rendered 
to such person, in cases other than contagious, in another county, is liable 
to the political subdivision of such other county for the services so ren­
dered. This liability, however, is not absolute. The statute requires the 
political subdivision which renders the service to notify in writing the 
county commissioners of the county of legal settlement within three days 
if the fact of nonresidence is disclosed upon the beginning of the service 
or admission to the hospital, or within three days after discovery of 
such non-residence, that such service is being rendered. In addition to 
that notice, the law provides that the subdivision rendering the care shall 
transmit a sworn statement of its expens'es to the county commissioners 
of the county of legal settlement within twenty days after such person 
is discharged or the last service rendered. At that time the county of 
legal settlement "shall be liable to the county, municipality or township 
rendering such service for the expenses of such service." 

As shown above, the liability of the county of legal settlement is 
conditioned upon strict compliance with the provisions of section 3484-2, 
supra. The statute itself recognizes this limited liability by its very 
terms, to-wit: 

"If the notice of the rendering of such service, required to 
be sent by the county, municipality or township rendering the 
same, be not sent within three days after the disclosure by such 
person or the discovery of such non-residence, the county of 
legal settlement shall be liable only after the receipt of such 
notice." 

That sentence is in the nature of a proviso which is defined in 37 0. 
Jur., page 784: 

"A proviso has been defined as 'a clause added to the statute 
or to a section or part thereof, which introduces a condition or 
limitation upon the operation of the enactment, or makes special 
provision for cases excepted from the general provisions of the 
law, or qualifies or restrains its generality or excludes some pos­
sible ground of misinterpretation of its extent.' " 
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At page 785 of the same text, it is said: 

"A proviso is generally used in a statute to qualify, limit, or 
restrain the operation of general terms contained in a previous 
part of the section or act, or to except or exempt certain specified 
acts or persons from the operation of the general provisions of 
the statute." 
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In providing for the liability of a county of legal settlement, it ap­
pears it was the intent of the Legislature that the county of legal settle­
ment should be notified at the earliest possible time of any service which 
another political subdivision might be affording to persons having a legal 
settlement in said county as defined in sections 3477 and 3479, General 
Code. An early notice would afford such county an opportunity to re­
move or assume the care of such person if it were so inclined or felt that 
such action would lessen the expense involved. The proviso above men­
tioned places a condition or limitation upon the liability of the county of 
legal settlement. Further, it insures that the county of legal settlement 
will be given prompt notice of any care being rendered to its residents 
by other political subdivisions. If the political subdivision rendering the 
service does not give notice, under either of the circumstances set forth in 
section 3484-2, supra, the county of legal settlement will be liable only 
from the time it actually receives some notice. To interpret section 
3484-2 otherwise would permit a political subdivision to notify a county 
of legal settlement of services rendered to a person having legal settle­
ment in said county, months after the service has been performed and then 
demand payment in full for all such services. It does not appear such 
procedure was contemplated or desired by the Legislature in view of the 
requirement that notice be sent within three days after discovery of the 
patient's non-residence. A view contrary to the one herein expressed 
would render meaningless such requirement. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, I am 
of the opinion that under the provisions of section 3484-2, supra, if a 
county, municipality or township renders medical or hospital services, in 
cases other than <:ontagious, to a person who has a legal settlement in a 
county other than the one in which such service is rendered and such 
county, municipality or township fails to send written notice to the 
county commissioners of the county of legal settlement within three days 
after disclosure by such person or discovery of such non-residence, the 
county of legal settlement is liable only for those services rendered after 
receipt of notice. 

Respectfully, 
THOMAS J 0 HERBERT, 

Attorney General. 


