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of the compensation, this one-half of the compensation of each county commissioner 
upon the allowance of the joint board of county commiSSIOners should, in the first 
instance, be paid out of the general ditch fund of the county where the petition 
was filed. 

1298. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

CIVIL SERVICE-SUPERINTENDENT OF PARKS MAY BE EXEM:PTED 
FROM CLASSIFIED SERVICE-SECTION 486-8 G. C. CONSTRUED. 

SYLLABUS: 
The position of Superintendent of Parks may be exempted from the classified 

service on the grounds that such an, employe is a1~ assistant within the meaning of 
sub-section 8 of sectzon 486-8 of the General Code. 

CoLUMBus, OHio, March 24, 1924. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your recent communication request­

.ing my official opinion upon the following statement of facts: 

"Section 486-8 General Code of Ohio provides for the classified and un­
classified service in the state and various political subdivisions thereof. In 
Opinion No. 371 to he found at page 1007 of the Annual Reports for 1917, 
it was held that: 

"The health officer appointed by the municipal board of health is an 
'assistant' to such board, and may be selected as exempt from the classified 
civil service under paragraph '8' of section 8 of the civil service law." 

The bureau has been requested for advice as follows:· 

"Does the position of superintendent of parks come under civil service 
exclusively?" 

This question was submitted by the President of the City Park and 
Recreation Commission of the city of Canton, Ohio." 

Section 486-8 G. C., which relates to the classified and unclassified service of the 
state in so far as your inquiry is concerned provides: 

"(a) The unclassified service shall comprise the following positions 
which shall not be included in the classified service, and which shall be 
exempt from all examinations required in this act. * * * 

8. Three secretaries, assistants or clerks and one personal stenog­
rapher for each of the elective state officers; and two secretaries, assistant 
or clerks and one personal stenographer for other elective officers and each 
of the principal appointive executive officers, boards or commissions, except 
civil service commissions, authorized by law to appoint such secretary, 
assistant or clerk and stenographer." 
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Sections 4053 to 4065 inclusive, of the General Code, relate to the establishment 
of a board of park commissioners. 

Section 4057 G. C., which relates to the duties of such commissioners provides: 

"The board of park commissioners shall have the control and manage­
ment of parks, park entrances, parkways, boulevards and connecting viaducts 
and subways, children's playgrounds, public baths and stations of public 
comfort located in such parks, of all improvements thereon and the acqui­
sition, construction, repair and maintenance thereof. The board shall ex­
ercise exclusively all the powers and perform all the duties, in regard to 
such property, vested in and imposed upon the director of public service." 

Section 4061 G. C., which relates to the employes of such board provides: 

"The board may employ a secretary, general superintendent, engineer, 
clerks and snch other necessary employes for carrying into effect the pur­
poses of its creation, and shall fix the rate of compensation and term of 
service of its employes." 

Of course, the sole question presented is whether a superintendent of parks as 
referred to in your communication and authorized by section 4061, is an assistant 
within the meaning of sub-section 486-8. 

As pointed out in your communication the Attorney General has held that the 
health officer appointed by the municipal board of health is an "assistant" within 
the meaning of said section.· In reference to what constitutes an assistant in view 
of the statute under consideration in that opinion the following was said: 

"An assistant is one who assists, and an assistant of an officer is one 
who would assist such officer in the prosecution of the duties of his office. 
In like manner, an assistant of a board would be one who assists such 
board in the prosecution of its lawful duties. The assistant may not possess 
aU the powers or have all the authority or fulfill all the requirements of his 
principal. This is especially true of a board, as no one but the board, 
properly speaking, can do the things done by it in the sense or in the manner 
in which it does them itself. The board acts as a body through its members 
and by resolutions or motions spread upon its minutes and adopted by a 
majority of its members in accordance with law and with lawful and proper 
by-laws. This is true of every organization known as a board and inasmuch 
as the statutes permit such board to have an assistant, it follows that the 
assistant must do different things and act in a different manner from the 
board itself, which things, however, must be confined to the objects of the 
existence of the board. Such objects in the case of a board of health are 
universally known, and the health officer and the sanitary policeman are 
chosen by the board, under power given them by statute to select and 
employ them for the purpose of carrying out the duties of the board. 

"The health officer undoubtedly comes within the above description of 
an ·assistant.' He acts largely in an advisory capacity to the board; is gen­
erally, although not universally, a doctor; and is in respect to some matters, 
and in a varying degree as to different boards and different circt,~mstances, 
practicajly almost independent in his authority in furthering the purposes 
for which the board exists. He stands in ·a confidential relation to them, 
and in every view and for every reason is in as high a degree as 'assi~tant' 
as it is possible for a board to have." 
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It will be noted, however, that th~ Attorney General in said opinion reached a 
different conclusion as to a sanitary policeman. However, without discussing the 
exception that was made it is my opinion that by analogy the holding in reference 
to the health officer would be applicable to a superintendent of parks. It will be 
obvious that the duty of controlling, managing and supervising parks rests upon the 
park commissioners. A superintendent evidently would assist the board in per­
formance of its duties. 

Therefore, in specific answer to your inquiry you are advised that the position 
of superintendent of parks may be exempted from the classified service on the 
grounds that such an employe is an assistant within the meaning of sub-section 8 
of section 486-8 of the General Code. 

1302. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

APPROVAL, LEASE, MIAMI AND ERIE CANAL LANDS, PIQUA, OHIO. 

CoLUMBUS, OHIO, March 24, 1924. 

Department of Highways and Public Works, Dwision of Pftblic Works, Columb;us, 
Ohio. 
GENTLEMEN :-1 have your letter of March 7, 1924, in which you enclosed, among 

others, the following lease, in triplicate, for my approval: 

MIAMI AND ERIE CANAL LANDS 

Valuation 
To ]. 0. and Mary B. Bobb, site for Gasoline Filling Station, Piqua, Ohio $8,333 33 

I have carefully examined said lease, find it correct in form and legal, and am 
therefore returning the same with my approval endorsed thereon. 

1303. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney Geueral. 

APPROVAL, FORM OF LEASE, WHICH IS TO GRANT ON BEHALF OF 
THE STATE THE USE OF CERTAIN LANDS THEREIN DESCRIBED 
TO THE UNITED STATES GOVERN~.f.ENT SITUATED IN OTTAWA 
COUNTY. 

CoLU?>tBus, 0Hro, March 26, 1924. 

HoN. FRANK D. HENDERSON, Adjutant General of Ohio, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-You have submitted for my approval a form of lease, the purpose 

of which is to grant on behalf of the state the "s~ of <;ert?tin lands therein described 


