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OPINION 65-111 

Syllabus: 

Upon the consolidation of two local school districts 
the computation of the maximum limit on the authority to 
levy taxes of the board of education of the new school 
distri·ct should include all existing tax levies authorized 
by the electors of the former school districts. 

To: Edmund G. Peper, Henry County Pros. Atty., Napoleon, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 29, 1965 

Your request for my opinion is as follows: 

"Your opinion is requested in respect to 
a school consolidation in Henry County, Ohio, 
and the ensuing problem of levying taxes with­
in the newly created school district. 
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"The local school districts of the Villaees of 
Deshler, H~ler, l'!alinta and Richfield Township were 
consolidated by action of the Henry County Board of 
Education into what is now known as Patrick Henry 
School District. There was no remonstrance filed 
with the County Board of Education by the inhabit­
ants of the new district. Each of the former local 
school districts had in existence at the time the 
consolidation became effective, voted tax levies 
outside of the ten mill limitation for current 
operating expenses. Based upon your predecessor's 
opinion No. oJ54 rendered in 1956, it was under­
stood that the newly created Board of Education 
has authority to levy a tax upon the property of 
the entire new district in an amount not in excess 
of the highest of the voted levies of the former 
districts. 

"In addition to the current operating 
levy existing prior to the consolidation, 
the Deshler Local School District also had 
a one-half mill recreation levy in existence 
and also a one-half mill for the benefit of 
its school district library. No such levies 
exist in any of the other former districts. 

"I i1ould like your opinion as to whether 
the newly created Board of Education of Patrick 
Henry School District should, in preparing its 
annual budget, take into consideration the two 
half mill levies of the former Deshler Local 
District for recreation and library pur?oses, 
in making the computation as to the maxim,un 
tax which the new Board of Education may levy 
over the entire new district. 

"In the event you should determine that 
these two levies would not be included in this 
computation, I would then like to know if the 
Board of Education would be authorized to levy 
a tax for each of these purposes over the en­
tire new district in an amount not in excess of 
each of the former levies for recreation and 
library purposes." 

Although the consolidation of school districts by 
county boards of education under· Section 3311.26, Revised 
Code (Section 4831-1, General Code), has been the subject 
of nwnerous opinions of this office and of the courts of 
Ohio, the specific question posed by your letter of request 
has no predecessor. However, it is my opinion that an 
examination of the existing statutes and opinions relating 
to the creation of new school districts does produce the 
answer to your question. 

Section 3311.26, Revised Code, provides in pertinent 
part: 

"A county board of education may, by 
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resolution adopted by majority vote of its 
full membership, propose the creation of a 
new local school district from one or more 
local school districts or parts thereof. 
Such proposal shall include an accurate map
showing the territory affected. After the 
adoption of the resolution, the county board 
shall file a copy of such proposal with the 
board of education of each school district 
whose boundaries would be altered by such 
proposal. 

"* * * * * * * * * 
"Upon the creation of such district, the 

indebtedness of each former district becoming
in its entirety a part of the new district 
shall be assumed in full by the new district. 
Upon the creation of such district, that part
of the net indebtedness of each former district 
becoming only in part a part of the new district 
shall be assumed by the new district which bears 
the same ratio to the entire net indebtedness 
of the former district as the assessed valua­
tion of the part taken by the new district bears 
to the entire assessed valuation of the former 
district as fixed on the effective date of 
transfer. As used in this section, 'net in­
debtedness' means the difference between the 
par value of the outstanding and unpaid bonds 
and notes of the school district and the amount 
held in the sinking fund and other indebtedness 
retirement funds for their redemption. Upon the 
creation of such district, the funds of each 
former district becoming in its entirety a part 
of the new district shall be paid over in full 
of the new district. Upon the creation of such 
district, the funds to each former district be­
coming only in part a part of the new district 
shall be divided equitably by the county board 
between the new district and that part of the 
former district not included in the new district 
as such funds existed on the effective date of 
the creation of the new district." 

The county board of education as a taxing authority
is required to comply with the provisions of Section 
5705.28, Revised Code, which states: 

"On or before the fifteenth day of July
in each year, the taxing authority of each 
subdivision or other taxing unit shall adopt 
a tax budget for the next succeeding fiscal 
year.***" 

In preparing the budget the board must also follow 
the directions of Section 5705.29, Revised Code, which 
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provides in part: 

"The tax budget shall present the following
information in such detail as is prescribed by
the bureau of supervision and inspection of 
public offices: 

"* * * * * * * * * 
"(4) A statement of expenditures for the 

ensuing fiscal year necessary for any purpose
for which a special levy is authorized, and 
the fund from which such expenditures are to 
be made;" 

The Supreme Court of Ohio in the case of Gigandet v. 
Brewer, 134 Ohio St., 86, 92, held that the board of educa­
tion of a school district created from two former districts 
may levy a tax upon the electors of the new district to pay
for the bonded indebtedness incurred by the electors of one 
of the former district~ prior to consolidation. In 
reaching this conclusion, the court observed that: 

"The buildings and equipment of the two 
old districts, from which the new district 
was created, became the property of the new 
district, and the indebtedness of the old 
districts became that of the new. If con­
stitutionally possible, since the residents 
of the new dist;ict were to obtain the bene­
fits, equitably'they should discharge the ob­
ligations which were incurred to create such 
benefits." 

See also fu!EE. v. Bethel-Tate School Dist., 58 Ohio App.,
126, 134 ll937). 

One of my predecessors, in Opinion No. 6703, Opinions
of the Attorney General for 1944, discussed in detail 
Section 4831-1, General Code. Two paragrapl1s of the 
syllabus of that opinion are relevant here. Paragraph 11 
states that: 

"Where a county board of education, by
authority of Section 4831, et seq. of the 
General Code, creates a new school district 
by combining into one district all the ter­
ritory of two existing districts, one of 
which had an unexpired voted tax levy out­
side the ten-mill limitation, the taxine 
authority of the newly created district may
lawfully spread the said voted levy over all 
the territory of the consolidated district." 

(Emphasis added.) 
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Paraeraph 12, provides: 

"W'nen two school district are consoli­
dated in pursuance of plans for school district 
territorial reoreanization, as provided by 
Section 4831, et seq. of the General Code, 
tax levies which had been made outside the 
ten-mill limitation for the retirement of 
bonds in one of the districts may be spread 
over the entire combined district even 
though the debt had been contracted in one of 
the districts only." (Emphasis added. ) 

This opinion has been followed by the opinion to 
which you refer in your letter of request, Opinion No. 
6354, Opinions of the Attorney General for 1956, and 
Opinion No. 7420, supra, p. 194. In Opinion No. 6354, 
supra, my predecessor concluded: 

"I am still of the same opim.on, and 
hence will hold that where two school districts 
are united to constitute a new district, pur­
suant to Section 3311.26, Revised Code, and 
such districts have each the unexpired portion 
of a voted levy of taxes in excess of the ten 
mill limitation, the board of education of 
such consolidated district is authorized to 
spread over the entire area of such consolidated 
district the larger of such voted levies." 

You will note that I have cited statements of law re­
earding your question which are virtually indentical. Fur­
thermore, in each of these holdine;s "tax levy" is referred 
to unconditionally. Not one of the statements of law cited 
suggests that there are some tax levies of former school 
districts which may not be applied to the residents of the 
consolidated district. Rather, it is clear that no differ­
entiation is to be made with respect to the purposes for 
which the various levies of the combined districts have 
been approved. It follows that since the residents of the 
new school district will benefit from a levy for recreation 
and library purposes, said residents may be legally presumed 
to share the burden of making these benefits available. 

The question of whether or not these levies should be 
included in the computation of the maximum limit imposed 
on the board of education of the new school district is 
answered by application of the rationale of the cases of 
GiF,andet v. Brewer, supra, and fu!PJ2_, v. Bethel-Tate School 
Dist., supra. 

Your attention is directed also to the opinion of the 
Ohio Supreme Court in the case of Board of Education of 
Swanton v. Board of Education of Sharples Village School 
District, 114 Ohio St., 602. The court at page 665 interpreted
the word "funds" as it was used in a statue which is similar 
to a portion of the present Section 3311.26, supra. The def-
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inition is as follows: 

"'Funds' include all moneys rightfully in 
the possession of the board of the original
district, and all moneys to which the board of 
the ori6inal district is entitled at the date 
of the transfer~' * *" 

This statement is significant to the extent that it 
indicates all moneys (including those derived from special
levies) pass to the board of education of the new district, 
and to the extent that it thereby corroborates the conclusion 
produced by an analysis of the authority previously cited 
herein. 

That is, the school board of a newly created school 
district succeeds to all property, voted levies, funds, 
and obligations and liabilities of the districts from 
which said new school district is formed. 

Since the new board of education succeeds to all 
levies of the former district, it follows that all levies 
authorized by any one of the former districts should be 
included in the computation of that district's total tax 
levy authority for purposes of computine the total tax to 
be levied by the new school district. 

It is therefore my opinion and you are hereby advised 
that after consolidation the one-half mill levy for rec­
reational purposes and the one-half mill levy for the 
school district library in the Deshler Local School Dis­
trict should be included in the computation of the maximum 
limit on the authority of the Board of Education of the 
newly created Patrick Henry School District to levy taxes 
over the entire new district. 




