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HEALTH COMMISSIONER-GENERAL HEALTH DISTRICT­
POSITION CAN BE HELD ONLY BY PHYSICIAN LICENSED 
TO PRACTICE IN OHIO. 

SYLLABUS: 

The position of health commissioner of a general health district can be held only 
by a physician who is licensed to practice in Ohio. 

Columbus, Ohio, April 4, 1956 

Hon. J. L. MacDonald, Prosecuting Attorney 

Columbiana County, Lisbon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I would very much appreciate your opinion on the following 
questions pertaining to the employment of a health commissioner 
by the board of health of a general health district. 

"Section 3709.11 of the Revised Code provides for the 
organization of a board of health of a general health district 
and the appointment of a health commissioner. This section 
reads, in part, as follows : 'The board shall appoint a health 
commissioner upon such terms, and for such period of time, not 
exceeding two years, as may be prescribed by the board. Said 
appointee shall ,be a licensed physician * * *.' 

"Can a board of health of a general health district enter into 
a legally binding contract of employment with a physician who 
is licensed to practice medicine in a state other than the State 
of Ohio, but who has not been issued a certificate by the Ohio 
State Medical Board as provided in Section 4731.29 of the Revised 
Code of Ohio? 

"Do the laws of Ohio, and specifically Section 3709.11 of the 
Revised Code, require the health commissioner of a general health 
district to ;!Je the holder of a certificate from the Ohio State 
Medical Board?" 

Section 3709.11, Revised Code, pertaining to the appointment of a 

health commissioner of a general health district, reads in part as follows: 
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" * * * The board shall appoint a health commissioner upon 
such terms, and for such period of time, not exceeding two years, 
as may be prescribed by the board. Said appointee shall be a 
licensed physician and shall be secretary of the board and shall 
devote such time to the duties of his office as may be fixed by 
contract with the board. * * * The commissioner shall be the 
executive officer of the board and shall carry out all orders 
of the board and of the department of health. * * * " 

It will be noted that the board of health has the authority to employ 

a health commissioner for any length of time the board may desire, not 

exceeding two years, and to enumerate the duties of the commissioner. 

There is nothing in the above quoted section, however, nor in any other 

code section dealing with general health districts, that specifically .re­

quires a health commissioner to be a physician licensed to practice in Ohio. 

When the General Assembly created the general health districts there 

was no requirement that the health commissioner be a licensed physician. 

108 Ohio Laws, Part I, p. 238. However, during the same legislative 
session the law was amended by inserting the requirement that a health 

commissioner must be a licensed physician. 108 Ohio Laws, Part II, 

p. 1086. It is apparent that the legislature inserted the phrase "licensed 

physician" as a means of establishing certain qualifications for the position 

of health commissioner. 

\Vhen the legislature enacted the laws creating general health dis­

tricts and providing for the appointment of health commissioners of such 

districts, it can be presumed that they were well aware of the Ohio law 

under which all physicians who practice in this state are licensed. Con­

versely, it cannot be presumed that the legislature knew of the laws 

of other states under which physicians are licensed nor the standards 

set for such licensing by such foreign laws. Thus, since the phrase 

"licensed physicians" was inserted as a means of setting up certain quali­

fication for the position, I believe it is obvious that the legislature has 

reference to only Ohio licensed physicians since the Ohio standards for 
licensing are the only standards of which the legislature can be presumed 

to have had knowledge. If such an interpretation is not given to this 

language it would be possible for a person to obtain a physician's license 

in other states or in foreign nations, where the standards for licensing 

are different and possibly materially lower than in Ohio. Such a situa­

tion would clearly thwart the legislative object to establish adequate 

qualifications for the position in question. 
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Under Section 1, Article II of the Constitution of Ohio, the legis­

lative power of the state is vested in the General Assembly. It is firmly 

established that the General Assembly cannot delegate its legislative 

power and that any attempt so to do is unconstitutional. If "licensed 

physician" is interpreted to include a physician licensed in another state 

it would mean that the legislature was, indirectly, delegating its power 

to set certain qualifications for the position of health commissioner. This 

result is unavoidable for the obvious reason that any state or foreign nation 

could change its standards for licensing of physicians at any time and 

without the consent of the Ohio ,legislature. This would in effect mean 

that such a foreign state, by changing its own law, could change the 

qualifications necessary for the position of health commissioner of a gen­

eral health district in Ohio. As pointed out above, such a delegation of 

legislative power is prohibited. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my op1mon 

that the position of health commissioner of a general health district can 

be held only by a physician who is licensed to practice in Ohio. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




