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TEACHERS' TENURE ACT-TEACHER GRANTED CONTINU­
ING CONTRACT-TEACHER DESIGNATED SUPERINTEND­
ENT FOR SPECIFIED TERM-~O REQUIREMENT FOR CON­
TINUANCE BEYOND TERM-IF NOT CONTINUED, BOARD OF 
EDUCATION HAS MANDATORY DUTY TO CONTINUE EM­
PLOYMENT-POSITION WITHIN SCOPE OF CONTINUING 
CONTRACT-PROVISO, UNLESS TEACHER RESIGNS, ELECTS 
TO RETIRE, IS RETIRED OR CONTRACT IS TERMINATED 
OR SUSPENDED AS PROVIDED BY LA\V-SECTION 4842 ET 

SEQ., 7896-34 G. C. 

SYLLABUS: 

vVhen a teacher has been granted a continuing contract under the Teachers' 
Tenure Act (Section 4842 et seq., General Code,) and such teacher has been desig­
nated as superintendent for a specified term, there is no requirement to continue such 
teacher as superintendent beyond such term, but, in the event he not be continued as 
superintendent, the board of education has the mandatory duty to continue his em­
ployment in some other position within the scope of such continuing contract, unless 
such teacher resigns, elects to retire, is retired pursuant to Section 7896-34, General 
Code, or unless such continuing contract be terminated or suspended as provided 
by law. 
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Columbus, Ohio, July 13, 1951 

Hon. :Marvin E. Young, Prosecuting Attorney 

Warren County, Lebanon, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"I wish to request your opm1on regarding the rights of the 
Superintendent of the Lebanon Exempted Village School District 
under the Teachers Tenure Act of the Laws of Ohio. 

"I am attaching hereto a transcript of the exact wording 
taken from the minutes of the Lebanon Exempted Village School 
District of all Board proceedings affecting the Superintendent. 

"The Board of Education of the Lebanon Exempted Village 
School District on March 14, 1951, passed a resolution that the 
Superintendent not be hired as Superintendent and that notice of 
said intention to not reemploy him as such superintendent be 
served upon him by -the President of the Board in writing, and 
he was served with such notice. Immediately following this 
resolution, the Superintendent submitted a letter to the Board 
requesting that upon the completion of his contract on July 31, 
1951, that he be transferred to another position in the Lebanon 
Exempted Village School in accordance with Section 4842-9 of 
the Ohio School Code. 

"The Board has requested my opinion and have requested 
me to seek your opinion as to whether or not it is mandatory 
upon them to employ the superintendent in any other capacity 
such as teaching as he has requested. * * *" 

It appears from your transcript that the superintendent was first 

employed by the Board of Education of the Lebanon Exempted Village 

School District, in such position, on March 12, 1932, for a period of one 

year, commencing on or about April 1, 1932. Since that ,time he has 

served the school district in the same capacity, as superintendent, under 

five subsequent contracts, or designations, the last of which will expire 

on July 31, 1951. On March 30, 1942 the superintendent was given a 
continuing contract. 

I assume that such continuing contract was given to the superin­

tendent in compliance with the statutory requirements of Section 4842-8, 

General Code, providing for a continuing contract for an eligible "teacher." 



256 OPINIONS 

A "teacher" is defined by Section 4842-7, General Code, as including all 

persons certified to teach and "who are employed in the public schools 

of this state as instructors, principals, supervisors, superintendents or in 

any other educational position for which the employing board requires 

certification." This same section of the General Code limits the granting 

of continuing contracts to teachers holding professional, permanent or-life 

certificates. There being no provision for the granting of a continuing 

contract as superintendent, it must be assumed that the continuing contract 

herein was as a teacher. 

The power of the board of education to transfer a teacher employed 

as a superintendent to another position is provided by Section 4842-9, 

General Code, which reads in part as follows : 

"* * * A teacher employed as superintendent may be trans­
ferred to another position by a majority vote of the board of 
education. In no event shall the salary of any teacher so trans­
ferred be fixed at a rate lower than the highest paid in the district 
for the type of position to other teachers with similar -training 
and experience." 

If employed under a continuing contract, however, such superin­

tendent may not be transferred to another position during the ,term of 

such designation, which term shall not exceed five years. This is provided 

by Section 4842, General Code, which reads in part as follows: 

"* * * If the superintendent is employed on a continuing con­
tract, the board of education, may, by resolution, designate that 
he is to continue in the position of superintendent for a term not 
to exceed five years, and he may not be transferred to any other 
position during such term. * * *'' 

Under the decision of the Supreme Court of Ohio in State, ex rel. 

Saltsman v. Burton, 154 Ohio St., 262, there is no question, of course, as 

to the power of the board to terminate the services of the superintendent 

in such position, at the completion of such term, despite the existence of a 

continuing contract. In the Burton case it appeared that there was no 

other position covered by the Teachers Tenure Act to which it was within 

the power of the board to transfer or appoint the superintendent therein. 

This was true because the county board of education, in such case, em­

ployed only a superintendent. It employed no subordinate administrative 

officials. All teachers were employed by local boards of education. 

The lai:iguage of Section 4842-9, General Code, herein quoted, would 
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not, in and of itself, indicate any mandatory duty on the part of the hoard 

of education to employ a superintendent in another position upon the 

termination of his designated term as superintendent. At first blush, the 

provision tha:t a teacher employed as a superintendent may be so trans­

ferred would seem to vest in the board full power, after refusing to con­

tinue a person as superintendent at the end of his designated term for 

such position, to refuse to transfer him to another position. However, a 

careful examination of Section 4842-9, General Code, particularly when 

construed in connection with the provisions of Section 4842-7, Generai 

Code, would indicate that such was not the intent of the General Assembly. 

Section 4842-9, General Code, does not deal specifically with a situa­

tion where the term of a superintendent is not continued. Such statute 

contains the operative language permitting the board to transfer a superin­

tendent to another position, thus making clear the intent of -the Legislature 

that the existence of a continuing contract as a teacher would not prevent 

a board from terminating the services of a superintendent in such position 

upon the expiration of his term as superintendent. 

Section 4842-7, General Code, defines a continuing contract as follows: 

"* * * A continuing contract shall be a contract which shall 
remain in full force and effect until the teacher resigns, elects to 
retire, or is retired pursuant to section 7896-34 of the General 
Code, or until it is terminated or suspended as provided by law 
and shall be granted only to teachers holding professional, per­
manent or life certificates." 

Section 4842-12, General Code, provides for termination of such 

contracts under certain conditions and all of the procedural s·teps required 

in such cases. Section 4842-13, General Code, provides for suspension of 

such contracts in cases where the number of teachers must be reduced, 

etc. The practice and procedure by a board of education conducting a 

hearing pursuant to the provisions of Section 4842-12, General Code, 

before the termination of a teacher's contract, are fully discussed in 

Opinion No. 299, Opinions of the Attorney General for 1945, page 309. 

The Ohio Supreme Court, in the case of State, ex rel. Saltsman v. 

Burton, ·et al., supra, at the bottom of page 266, said : 

"The Teachers' Tenure Act is designed to safeguard the 
employment of faithful and efficient teachers and to prevent the 
termination of their employment resulting from changes in the 
personnel or political complexion of boards of education." 
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In the above cited case, the court approved the language of Zimmer­

man, J. in the case of State, ex rel. Bishop v. Board of Education of 

11t. Orab Village School District, 139 Ohio St., 427, at page 438, where 
he said: 

"In recent years, legislation in the form of teachers' tenure 
acts has been enacted by a number of states for the protection 
of those established and qualified in the teaching profession and to 
prevent their arbitrary dismissal. Such legislation bears a re­
semblance to the older civil service laws, and the general consti­
tutionality of teachers' tenure acts has been upheld hy the courts 
as a valid exercise of legislative power." 

\iVith the foregoing in mind, I believe that it is readily apparent that 

the General Assembly did not intend to permit a board of education to 

completely terminate all services of a teacher employed as a superintendent 

upon the expiration of his designated ,term as superintendent, where such 

teacher has been granted a continuing contract. By the provisions of 

Section 4842-7, General Code, such contract remains in full force and 

effect unless the teacher resigns, elects to retire or is retired pursuant to 

Section 7896-34, General Code, or unless such contract be terminated or 

suspended as provided by law. 

Specifically answering your question, therefore, it is my opinion that 

when a teacher has been granted a continuing contract under the Teachers' 

Tenure Act ( Section 4842, et seq., General Code,) and such teacher has 

been designated as superintendent for a specified tenn, there is no require­

ment to continue such teacher as superintendent beyond such term, but, 

in the event he not he continued as superintendent, the board of education 

has the mandatory duty to continue his employment in some other position 

within the scope of such continuing contract, unless such teacher resigns, 

-elects to retire, is retired pursuant to Section 7896-34, General Code, or 

unless .such continuing contract be terminated or suspended as provided 

by law. 

Respectfully, 

C. \VILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




