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OPINION NO. 85-005 

Syllabus: 

A board of county hospital trustees may not make payments to those 
hospital employees whose services are no longer needed where the 
sole purpose of such payments is to encourage the employees' early 
retirement, unless the board reasonably finds that such action is 
necessary to the efficient operation of the hospital. 

To: Richard B. Meyers, Lawrence County Prosecuting Attorney, Ironton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, February 13, 1985 

I have before me your request for my opinion concerning the authority of a 
county hospital to encourage the early retirement of employees who are no longer 

\larl'h llJ~5 



2-12 OA(i 85··005 Attorney General 

needed at the hospital by offering such employees income supplements or bonuses. 
If the county hospital may adopt such a practice, you ask what form of payments 
would be acceptable. It is my understanciing that your concern is whether the board 
may expend money for the purpose of encouraging certain employees to terminate 
their employment; you do not question the effect, if any, of such a plan upon the 
employees' eligibility for benefits under the Public Employees Retirement System, 
R.C. Chapter 145. See footnote 3, infra. Thus, the scope of this opinion is 
accordingly limited. Although you have requested an informal response, I have 
elected to respond by means of this formal opinion due to the general applicability 
of this discussion to county hospitals throughout the state. 

A board of county hospital trus'tees is established pursuant to R.C. 339.02. As 
a creature of statute, a board of county hospital trustees has only those powers 
expressly ~ranted by statute or necessarily implied therefrom. See Burger Brewing 
Co. v. Thomas, 42 Ohio St. 2d 377, 329 N.E.2d 693 (1975); State ex rel. Shriver v. 
Board of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 7 4 N .E.2d 248 (1947); State ex rel. The A. 
Bentley & Sons Co. v. Pierce, 96 Ohio St. 44, U7 N .E. 6 (1917). Since a county 
hospital is a public agency, see 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-017, the board of county 
hospital trustees is bound bythe principle that it may spend public funds only 
pursuant to clear statutory authority. See State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio 
St. 97, ll5 N .E. 571 (1916). Further, the board may expend public money only for a 
valid public purpose. See !}ohler v. Powell, 115 Ohio St. 418, 15-1 N.E. 340 (1926). It 
is, therefore, necessary to examine the statutory powers of the board of county 
hospital trustees in order to determine whether such board has the requisite 
authority to make the type of payments about which you ask. 

Pursuant to R.C. 339.06, the board of county hospital trustees has broad 
authority with respect to the hiring and compensation of county hospital 
employees. See R.C. 339.03; R.C. 339.16. Specifically, the board of county 
hospital trustees has authority to "grant to its employees any fringe benefits the 
board determines to be customary and usual in the nonprofit hospital field in its 
community...." R.C. 339.06. In discussing the provisions of former R.C. 305.171, 
'Joncerning the procurement of insurance for county employees by the board of 
county commissioners, the court in :'vladden v. Bower, 20 Ohio St. 2d 135, 254 N.E.2d 
357 (1969), considered the nature of "fringe benefits," stating: 

The purpose of an employer, whether public or private, in 
extending ''fringe benefits" to an employee is to induce that employee 
to continue his current employment. If inducement to continue public 
service could not be found in the provisions of former Revised Code 
Section 305.171, the public purpose of payments thereunder would be 
highly suspect, if not flatly unconstitutional. 

20 Ohio St. 2d at 137-138, 254 N.E.2d at 359. Accordingly, a fringe benefit is 
generally understood to be a form of employee compensation the purpose of which 
is to encourage the employee to continue his current employment. See 1982 Op. 
Att'y Gen. No. 82-006 at 2-16 through 2-17 ("a fringe benefit is commonly 
understood to mean something that is provided at the expense of the employer and 
is intended to directly benefit the employee so as to induce him to continue his 
current employment"). 

In 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-052, my predecessor considered whether a board 
of education could make cash payments in fddition to regular salary payments to 
teaching employees who were early retirees. The opinion concluded at 2-203: 

Since early retirement bonuses are not the subject of R.C. 3317 .13-.14 
or any other statute governing boards of education and their teaching 

1981 Op. Att'y Gen. No. 81-052 was issued prior to the enactment of R.C. 
3307 .35 which expressly authorizes an employer to establish a retirement 
incentive plan for its employees who are members of the State Teachers 
Retirement System and did not discuss the effect, if any, of the adoption of 
such a program upon a participant's eligibility for retirement benefits under 
the State Teachers Retirement System, R.C. Chapter 3307. 
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employees, such benefits are authorized by the general authority of a 
board of education to compensate, provided that each teaching 
employee receives the minimum salary required by R.C. 3317 .13, 
apart from the receipt of cash payments pursuant to a retirement 
incentive program. 

Although ~he provision of cash payments as part of a retirement incentive program 
may·encourage ceL·tain employees to continue their current employment in order to 
be able to take advantage of such program at some time in the future, and, may 
thus qualify as a form of compensation, the payments about which you ask are not 
being made for the purpose of encouraging employP,es to remain in their present 
employment. Rather, such payments are intended to encourage the termination of 
service of those employees who are no longer needed at the hospital. I must 
conclude, therefore, that the power of a board of county hospital trustees to 
provide fringe benefits for county hospital employees does not include the powe~ to 
make payl'T!ents to encourage the ~arly retirement of those hospital employees 
whose services are no longer needed. 

Although the board may not make the payments about which you ask as a 
form of employee compensation, it is possible that other statutory authority may 
exist allowing for such payments. In 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-090, my 
predecessor was asked whether a state department or agency could provide its 
employees with free parking facilities on state owned property. The opinion 
concluded that since the compensation of state employ1::es was governed by statute, 
"a state agency does not have the authority to provide parking to state employees 
free of charge as a fringe benefit." Op. No. 77-090 at 2-304. The opinion 
recognized, however, that there may be situations where the provision of free 
parking would not constitute a fringe benefit. Op. No. 77-090 states at 2-305: 

If the orimary purpose in providing the facilitv is the 
convenience of the state agency rather than an intention to directly 
benefit its employees, the provision of free parking would not 
constitute a fringe benefit. A state agency may for example, locate 
its office or facility in an area where no reasonable alternatives for 
parking are available. In such cases, parking facilities may be 
considered a necessary cost of doing business in such a location and 
the cost may, but need not be, passed on to the employee. The 
distinguishing characteristic in this situation is that the parking 
facility is necessary to the efficient operation of the state office and 
is not merely an added convenience to the employee. 

A second situation in which the provision of free parking may be 
appropriate is where acquisition of a parking facility does not entai1 
an additional direct monetary cost to the state. Included within this 
exception would be the situation where parking is incidental to the 
total site and cost of acquisition and a separate fee scl)edule cannot 

2 In 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-157, one of my predecessors concluded 
that R.C. 339.06, as then in effect, 1959 Ohio Laws 737 (H.B. 440, eff. Nov. 
4, 1959), authorizing the board to fix the compensation of county hospital 
employees, did not include the power to provide an extended service benefit 
as a fringe benefit for hospital employees, since such benefit was not 
specifically provided for by statute. Similarly, 1962 Op. Att'y Gen. No. 3139, 
p. 542, conclude.:J that the power of a board of county hospital trustees to fix 
hospital employees' compensation did not include the power to grant 
employees discounts on hospital charges when such employees were patients 
of the hospital. Since issuance of these opinions, however, the Ohio Supreme 
Court has determined that the power to fix the compensation of public 
employees includes the authority to prescribe fringe benefits fer such 
employees, subject to any constricting statutory authority. See Ebert v. 
Stark County Board of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 N .E.2d 1098 
(1980). Because of the court's pronouncement in Ebert, it appears that Op. 
No. 66-157 and 1962 Op. No. 3139 are no longer valid. 
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be realistically ascertained. Also included herein would be the 
situation where the parking spaces and employees involved are so few 
that the amount of revenue generated would be disproportionate to 
the cost of collP.cting and managing the funds. 

In conclusion, a state agency may not provide free parking to 
state employees as a fringe benefit. A state agency may, however, 
allow state employees to park free of charge on state property when 
it is necessary to the efficient operation of the state agency or when 
the acquisition and operation of the facility does not involve an 
additional direct monetary cost to the state. (Emphasis added.) 

I note that, pursuant to statute, a board of county hospital trustees has broad 
authority to operate and manage the county hospital. R.C. 339.06 states, in 
pertinent part: 

The board of county hospital trustees shall, upon completion of 
construction or leasing and equipping of the county hospital, assume 
and continue the operation of such hospital. The board shall have the 
entire management and control of the hospital, and shall establish 
such rules for its government and the admission of persons as are 
expedient. 

The board has control of the property of the hospital•.•and has 
control of all funds used in the hospital's operation. 

Many Attorney General opinions have considered the breadth of authority which the 
abov~quoted language of R.C. 339.06 confers upon a board of county hospital 
trustees. See, ~. 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-084 (board may contract for 
services of certified public accountants or financial specialists to review and 
supervise hospital's financial operations); 1956 Op. Att'y Gen. No. 7307, p. 757 
(board may purchase services of credit bureau where board deems services 
necessary to efficient operation of hospital's fiscal affairs). 1952 Op. Att'y Gen. 
No. ll26, p. 97 at 103, discussed the discretionary p0wers conferred upon a. board of 
county hospital trustees, as follows: 

I am not unmindful of the general rule which limits the powe~s of 
public officers and boards created by statute quite strictly to the 
powers set forth in the statutes relative thereto and to those powers 
that are necessarily implied therefrom, but I also recognize the 
principle that where powers are conferred upon a board to operate 
and manage an institution intended for the public welfare, a large 
amount of discretion must be vested in such trustees, and that the 
statute can not undertake to enumerate in detail every movement 
that- they may make. In this case the statute not only gives the board 
of trustees "the entire management and control of the hospital," but 
gives it also the po\'[er to "establish such rules for the government 
thereof as it deems expedient." 

As stated in R.C. 339.06, employees of county hospitals are in the 
unclassified service, pursuant to R.C. 124.11, and such employees "may be suspended 
or removed•..at any time when the welfare of such institution warrants suspension 
or removal." In light of this provision, it is not immediately apparent that early 
retirement incentive payments to those employees whose services are no longer 
needed at the hospital would further the efficient operation of the hospital, 
although it is possible that the board could determine that simply removing 
unneeded employees with substantial seniority might present such morale problems 
for younger employees looking to careers in the hospital that this option would 
disserve proper administration of the hospital. In any event, although a board of 
county hospital trustees has broad authority to operate and manage the county 
hospital, the board may not make payments to those employees whose services are 
no longer needed for the purpose of encouraging such employees' early retirement, 
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unless the board reasona~y finds such payments are necessary to the efficient 
operation of the hospital. See 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-029 (if Director of 
Transportation reasonably finds it necessary for efficient operation of his 
department, he may reimburse Department employees for personal property loss 
occurring in the course of their employment); Op. No. 77-090. Of course, the final 
determination as to whether such payments promote the efficient operation of the 
hospital must be made by the board of county hospital trustees. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that a board of 
county hospital trustees may not make payments to those hospital employees whose 
services are no longer needed where the sole purpose of such. payments is to 
encourage the employees' early retirement, unless the board reasonably finds that 
such action is necessary to the efficient operation of the hospital. 

3 Your letter mentions that thE> !!ounty hospital employees are members 
of the Public Employees Retirement System (PERS). Eligibility for 
retirement benefits under PERS is based, in part, upon the attainment of age 
and service credit requirements. See, ~. R.C. 145.32 (age and service 
retirement); R.C. 145.35 (disability retirement). Further, pursuant to R.C. 
145.47, a member's PERS contribution is based upon his "earnable salary or 
compensation," which is defined in R.C. 145.0l(R) as: 

salary or wages receivable during a payroll period for 
personal services plus such allowances for maintenance 
as are certified by the heads of departments. Fees and 
commissions, except those provided under [R.C. 
507 .09] , paid to employees for special services, ov~r 
and above regular salary payments or fees and 
commissions paid as sole compensation for services, 
shall not be used in corr:,uting "final average salary." 
Any additional terminal compensation paid in excess of 
the regular compensation shall not be subjected to 
deductions under (R.C. 145.47], nor used in computing 
"final average salary." 

See generallv R.C. 145.0l(K) (defining "final average salary," a factor upon 
which benefits are calculated). 

Pursuant to R.C. 3307 .35, an employer is expressly authorized to 
establish a retirement incentive plan for its employees who are members of 
the State Teachers Retirem~nt System. A plan adopted under R.C. 3307.35 
"shall provide for purchase by the employer of service credit for eligible 
employees who choose to participate in the plan and for payment by the 
employer of the entire cost of such service credit." R.C. 3307.35. There is 
no similar statutory provision which allows employers of persons who are 
members of PERS to purchase service credit for PERS purposes as part of a 
retirement incentive plan of the type you propose. 

In light of the foregoing, in the event that the board reasonably finds 
that payments to encourage employees to retire are necessary to the 
efficient operation of the hospital, such payments are not subject to PERS 
contributions and do not affect the minimum requirements for age and 
service retirement for such employees pursuant to R.C. Chapter 145. 

March 19X5 




