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1. ENGINEER, PRIVATE SANITARY-MAY BE EMPLOYED 
TO ASSIST IN LAYOUT OF SEWER DISTRICTS AND CON­
STRUCTION OF SEWAGE WORKS-WORK NOT ENCOM­
PASSED WITHIN DUTIES OF COUNTY ENGINEER­
CHAPTER 6117. RC. 

2. COUNTY ENGINEERIN COUNTY, POPULATION 30,000 OR 
LESS MAY ACCEPT PRIVATE EMPLOYMENT-MAY NOT 
INTERFERE WITH OFFICIAL DUTIES~MAY BE EM­
PLOYED IN PRIVATE CAPACITY BY BOARD OF COUNTY 
COMMISSIONERS-SECTION 6117.01 RC. 

SYLLABUS: 

1. Chapter 6117, Revised Code, contemplates the employment of a private sanitary 
engineer to assist in the layout of sewer districts and construction of sewage works, 
and such work is not encompassed wibhin the duties incident to the office of county 
engineer. 

2. A county engineer holding office in a county having a population of thirty 
thousand or less may accept private employment to the extent that it does not 
interfere wi•th his official duties, and if a competent sanitary engineer he may be 
employed in his· private capacity as such by a board of county commissioners in 
accordance with the provisions of Section 6117.01, Revised Code, and may be 
compensated therefor in the manner provided for by Chapter 6117, Revised Code. 
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Columbus, Ohio, May 26, 1955 

Hon. Sumner J. Walters, Prosecuting Attorney 

Van Wert County, Van Wert, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows: 

"Revised Code, Section 6117.01, provides for employment of 
a competent sanitary engineer by the county commissioners in 
connection with sewer districts. vVould you please let us have 
your opinion as to : 

"1. Whether or not the Commissioners of the county may 
employ the county engineer if a competent sanitary engineer and 
compensate him for his duties in connection with sewer districts 
in addition to his compensation as county engineer. 

"2. If the answer to question 1 is in the negative, is the 
county engineer required as such to perform the duties required 
,by a sewer district if said county engineer is also a competent 
sanitary engineer, and whether or not such duties are a part of his 
duties as county engineer." 

Section 6117.01, Revised Code, authorizes a board of county commis­

sioners to lay out, estarblish and maintain one or more sewer districts 

within their county for the purpose of preserving and promoting the 

public health and welfare, and authorizes the board to employ a competent 

sanitary engineer to assist in the making of a survey and in the construc­

tion of a sewage \vorks. The sanitary engineer may be employed "for such 

time and on such terms as it ( t<he board of county commissioners) deems 

best." 

The basic questions presented by your inquiry are whether a county 

engineer may be required to perform the work of a sanitary engineer, 

described in Chapter 6117., as a part of his official duty, or if not so re­

quired, whether he is prohibited from performing this work in his private 

capacity as a sanitary engineer. 

Section 315.08, Revised Code, defines the duties of a county engineer 

and provides in part as follows : 

"The county engineer shall perform for the county all duties 
authorized or declared by law to be clone by a civil engineer or 
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surveyor. He shall prepare all plans, specifications, details, esti­
mates of cost, and swbmit forms of contract for the construction, 
maintenance and repair of all bridges, culverts, roads, drains, 
ditches, roads on county fairgrounds, and other public improve­
ments, except buildings, constructed under the authority of any 
board within and for the county. * * *" 

It would appear from a reading of this section that a county engineer 

has included among his duties the preparation of plans, specifications, 

details, etc., for all public improvements, "except buildings, constructed 

under !<he authority of any board within and for the county," and that such 

duties might be considered to include the construction of sewage works 

prescribed by Chapter 6117., Revised Code. 

C•hapter 6117., Revised Code, however, describes in detail the engi­

neering work to be performed in connection with sewer districts, and in 

no instance is reference made to the county engineer. On the contrary, 

Section 6117.01 authorizes the employment of a "sanitary engineer," and 

subsequent sections within the chapter provide that the work is to be per­

formed by such "sanitary engineer." 

Section 6117.06 e.g., provides in part: 

"After the establishment of any sewer district the board of 
county commissioners shall have prepared by the county sanitary 
engineer a general plan of sewerage and sewage disposal for such 
district, as complete as can be made at that time. After such 
general plan has been approved by the ,board, it shall have pre­
pared 1by the sanitary engineer detailed plans, specifications, and 
estimates of cost of such parts of the improvement as it is neces­
sary to then construct, together with a tentative assessment of the 
cost based on such estimate. * * *" (Emphasis added.) 

It is a well settled rule of statutory construction that a special statute, 

concerned with a particular subject matter, will control over a general 

statute with which there is an apparent conflict. The special statute will 

be considered as an exception to the general statute. State ex rel Steller 

v. Zangerle, 100 Ohio St., 414. 

Whereas Section 315.08, Revised Code, which defines the duties of the 

county engineer, is concerned with proposed construction within the 

county of a general nature, Chapter 6117., Revised Code, pertains to a 

specific improvement, viz., the construction of sewage works. The pro­

visions of this latter chapter will therefore be considered to control and to 

give a limiting effect to general provisions of the former. 
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As already indicated, all work of an engineering nature authorized by 

Chapter 6117. is authorized to be performed by a "sanitary engineer." 

These specific references to a "sanitary engineer" would be wholly unneces­

sary if the legislature had intended that the county engineer should perform 

these services. Effect must be given, whenever possible, to alil words used 

in a statute. "It is to be assumed, or presumed, that the legislature used 

the language contained in a statute advisedly and intelligently." 37 Ohio 

Jurisprudence, 510, Section 276. It must •be considered, therefore, that 

if t-he legislature had intended the county engineer to perform these services 

it would not have made this specific reference to a "sanitary engineer." 

This position is further supported by reference to Section 6117.25, 

Revised Code, which provides in pertinent part as follows: 

"The board of county commissioners may pay the whole or 
any part of the cost of constructing, maintaining, repairing, or 
operating any improvement provided for in sections 6117.01 to 
6117.45, inclusive, o.f the Revised Code, including the payment of 
a county sanitary engineer and his assistants and other necessary 
expenses. * * *" 

Here, again, the aibove al,lowance for payment of a sanitary engineer 

would have no meaning if it were incumbent upon the county engineer 

to perform the services under consideration as a part of his official duty, and 

thus without additional compensation. 

I therefore conclude that the legislature intended the employment of 

a private sanitary engineer for the purposes described in Chapter 6117., 

Revised Code, and that the engineering work to 1be performed thereunder 

is not included within the duties of the county engineer. 

Your inquiry raises the further question of whether a county engineer 

may accept private or pu'blic employment in addition to the duties required 

to be performed by him in his official capacity. 

It was held by one of my predecessors in Opinion No. 1231, Opinions 

of the Attorney General for 1937, page 2119, that a county engineer could 

not accept employment in addition to his official duties since he was 

required to devote his entire time and attention to the duties o,£ his office. 

Former Section 7181, General Code, relied upon in that opinion, has since 

been amended, however, and is presently found in Section 325.14, Revised 

Code. This section provides for the compensation to be received by a 

county engineer, which compensation is determined in accordance with 

the population of the county served. 
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This section further provides : 

"The engineer in counties having a population of over thirty 
thousand, as shown by the federal census next preceding his elec­
tion, shall give his entire time and attention to the duties of his 
office." 

It may therefore ,be concluded that the engineer of a county having 

a population of thirty thousand or less is not required to devote full time 

and attention to the duties of his office and may accept private employment 

in addition thereto. Such private employment is, oi course, limited to the 

extent that it cannot interfere with the proper exercise of official duty. 

I see no further restriction which would prohilbit the employment of 

the county engineer as a sanitary engineer by a board of county commis­

sioners for the ,purposes stated in Section 6117.01, et seq., Revised Code. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

1. Chapter 6117, Revised Code, contemplates the employment of a 

private sanitary engineer to assist in the layout of sewer districts and 

construction of sewage works, and such work is not encompassed within 

the duties incident to the office of county engineer. 

2. A county engineer holding office in a county having a population 

of thirty thousand or less may accept private employment to the extent that 

it does not interfere with his official duties, and i,f a competent sanitary 

engineer, he may be employed in his private capacity as such by a board oi 
county commissioners in accordance with the provisions of Section 6117.01, 

Revised Code, and may be compensated therefor in the manner provided 

for by Chapter 6117. 

Re9pectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




