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OPINION NO. 72-004 

Syllabus: 

1. Unless some other specific exemption is applicable, the 
only public employees who are exempted from the coverage of the 
Public Employees Retirement System are those who have made written 
application for exemption. 

2. If the employer fails to deduct from an employee's wages 
the full amount of the emplo:ree 's statutory contribution to the 
Public Employees Retirement System, and fails to make the em­
ployer's contribution, the employer has an obligation to make 
up these deficiencies plus the interest and any other costs out 
of his own pocket. 

To: Claude R. Sowle, Pres. Ohio University, Athens, Ohio 
By: William J~ Brown, Attorney General, January 25, 1972 

I have your request for my opinion concerning the retirement 
status of university non~acedemic employees who have not, in the 
past, participated in the Public Employees Retirement System. Your 
letter reads in part as follows: 

"Ohio University has a number of non-acedemic em­
ployees, with relatively long service, who did not par­
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ticipate in PERS when they first were employed here. The 
reasons they did not participate are not clear. We have 
not been able to locate a signed waiver for any of them. 
The periods of non-participation vary from about one to 
five years. 

"The cost of establishing this retirement service­
credit for these employees would be considerable. Al­
though the evidence is not clear, it appears most of 
them were not given a choice on whether or not to par­
ticipate when they were employed. 

"We would appreciate your opinion regarding the 
following questions: 

"(1) In past years were any classes of employees, 
such as laborers, exempt, as a class, from participation 
in PERS? If so, please advise source of details. 

"(2) Assuming the above employees were given no 
option on PERS participation when they were hired, 
is the University now legally obligated to pay the 
cost of: 

"a. Employer back share? 
b. Employee back share? 
c. Both shares? 
d. Neither share? 

"(3) If the University is obligated to pay only 
the Employer share, who would be responsible for paying 
the interest cost for establishing back credit? 

"(4) If the University is not legally obligated to 
pay any of the cost, is there a le~al restriction against 
our paying the University's share?· 

A "public employee" for the purposes of the Retirement System 
is, of course, "any person holding an office * * * under the state 
***or employed and paid in whole or in part by the state***". 
Section 145.01, Revised Code. Although as originally enacted the 
statutes referred to "state employees" rather than "public employ­
ees", one of my predeqessors held that non-academic employees of a 
state university were covered by the act. Opinion No. 5540, Opin­
ions of the Attorney General for 1942. 

The Retirement System was first enacted into law on May 8, 
1933, and Section 486-33, General Code (now Section 145.03, Revised 
Code), then read as follows: 

"A state employes' retirement system is hereby 
created for the employes of the state of Ohio. Member­
ship in the state employes' retirement system shall be 
compulsory ~nd shall consist of all state employes, 
either as original members or as new members upon being 
regularly appointed. Provided, however, that any origi­
nal member may be exempted from membership by filin~ 
written application for such exemption with the retire­
ment board within three months after this act goes into 
effect; and any new member over the age of fifty years 
may be exempted from membership by filing written appli­
cation for exemption with the retirement board within 
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three months after being regularly appointed as a state 
employe." (Emphasis added.) 

Later amendments to the original act, exempting part-time te~porary 
employees from coverage, are paraphrased below for the sake of 
brevity. 

In 1943, the Board was granted the power to exempt "classes or 
groups of employes engaged in work of a temporary, casual and.ex­
ceptional nature" (120 Ohio Laws, 40). 

In 1951, the 1J43 provision was limited to temporary employ­
ment of three months (124 Ohio Laws, 620). 

In 1953, an extra provision permitted exemption of part-time 
employees working 20 hours per week or less (125 Ohio Laws, 653). 

In 1957, exemption was extended to students whose work did 
not exceed 800 hours per year (127 Ohio Laws, 304). 

In 1959, a part-time worker's exemption was made irrevocable 
and he was forever barred from claiming any service credit for 
such time (128 Ohio Laws, 162). 

I stress that the law, as originally enacted and as later 
amended, has always required a written application from an eligible 
employee for an exemption from participation in the Public Employees 
Retirement System before the employer can be excused from the duty 
to withhold the required amount from the employee's wages. It has 
been so held by the Supreme Court in State, ex rel. v. Baker, 169 
Ohio St. 499 (1959). In that case, the Court allowed a writ of 
mandamus to compel the Board of County CoillP.lissioners of Madison 
County to pay into the Retirement systems both the amounts which 
they failed to deduct from the salary of a deputy sheriff and the 
amounts of the employer's matching contributions, along with inter;.. 
est to the date of the commencement of the action. The syllabus of 
the case reads as follows: 

"l. Under the provisions of Section 486-33f, 
General Code (Section 145.48, Revised Code), of the 
Public Employees Retirement Act of Ohio, it is manda­
tory that the employer shall pay to the employer's 
accumulation fund the same rates per cent of the com­
pensation of each employee member employed by it for 
normal contribution and for the deficiency contribu­
tion as the state will be required to pay for its em­
ployees in pursuance of the provisions of Sections 
486-68a to 486-68e, both inclusive. 

11 2. Under the provisions of Section 486-68, Gen­
eral Code (Section 145.47, Revised Code), it is like­
wise mandatory that the employer shall deduct the em­
ployee's contribution from his salary and pay it into 
the retirement system. 

"3. The failure to pay the required contribution 
of an employer or an employee does not relieve the ob­
ligation for payment of the other. 

"4. Under the provisions of Section 486-33e, Gen­
eral Code, the Board of County Commissioners consti­
tuted the 'head of the department' with the obligation 
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to cause deductions to be made from the salary of a 
county employee member for payment of his contribution 
to the retirement fund." 

In Opinion No. 2334, Opinions of the Attorney General for 
1961, my predecessor relied on the Baker case, supra, in a situ­
ation in which the facts were very similar to those you have 
presented. See, also, Opinion No. 346, Opinions of the Attorney 
General for 1953. I am aware that Section 145.47, Revised Code, 
which was considered by the Supreme Court in Baker, supra, was 
amended in 1957 to provide that the amount of the employee's 
contribution, which had never been withheld by the employer and 
which was eventually collected from the employer in cases like 
this, should be credited back to the employer after receipt of 
payrnen~ of the employee's liability from the employee himself. 
However, the statute made no provision for collection of the 
non-withheld liability from the employee. The dissenting opinion 
in Baker, supra (169 Ohio St. at 504) - which was decided two 
years after the amendment - shows that the Court was urged to hold 
that such an interpre.tation of the amendment amounted to unjust en­
richment of the employee. The court was.not moved by the argument, 
and the majority opinion states that, in adopting Section 145 1 47, 
supra, "it was the evident purpose of the General Assembly to 
avoid hopeless confusion and to maintain the security of the re­
tirement system." 

With respect to your first question, ·any original member of 
the Retirement System, or any new member over 50 years of age, 
might have been exempted under the original act (Section 486-33, 
supra), by the filing of a timely application. After 1951, how­
ever, only employees working three months or less could have been 
exempt. It appears, however, from your letter that none of the 
employees in question ever made a written application for exemp­
tion. 

The answer to your second question is controlled by the deci­
sion in the Baker case, supra. Ohio Uni~ersity, as the employer, 
is responsible for payment of the full amount with interest for 
the reason set out in that case, at page 502, as follows: 

"* * * As in the case of the payment of the em­
ployer's contribution, the deduction and remittance 
from rhe salary of the employee is unconditional. In 
other words, the performance of the one duty is not 
dependent on the performance of the other, and the 
failure to perform one of them is no excuse for fail­
ure to perform the other. In making the performance 
of each duty mandatory, it was the evident purpose·of 
the General Assembly to avoid hopeless confusion and 
to maintain the security of the retirement system. 

* * ..."* * * * * * 
In view of the foregoing, there is no need to answer your 

thira and fourth questions. 

In specific answer to your questions it is my opinion, and 
you are so advised, that: 

l. Unless some other specific exemption is applicable, the 
only public employees who are exempted from the coverage of the 
Public Employees Retirement System are those who ha~e made written 
application for exemption. 
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2. If the employer fails to deduct from an employee's wages 
the full amount of the employee's statutory contribution to the 
Public Employees Retirement System, and fails to make the em­
ployer's contribution, the employer has an obligation to make up 
these deficiencies plus the interest and any other costs out of 
his own pocket. 




