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TERRITORY - TRANSFER - ONE SCHOOL DISTRICT TO 
ANOTHER, SEPTEMBER 9, 1953-SUBSEQUENT TO THAT 
DATE, COUNTY AUDITOR ENTERED ON TAX LIST, AND 
DUPLICATE, PROPERTY LOCATED IN TERRITORY PERTI­
NENT TO DISTRICT WHERE TERRITORY TRANSFERRED­
PROCEEDS OF TAX LEVIES THEREAFTER COLLECTED 
SHOULD BE PAID TO DISTRICT WITHIN WHICH TERRI­
TORY INCLUDED-PROCEEDS AS OF SUCH DATE DO NOT 
CONSTITUTE PART OF FUNDS OF EITHER DISTRICT-NOT 
SUBJECT TO DIVISION BETWEEN TWO DISTRICTS-CIR­
CUMSTANCES AS TO PAYMENT LEFT FOR DETERMINA­
TION BY COUNTY BOARD OF EDUCATION-SECTIONS 

4831-13 GC, 3311.23 RC. 

SYLLABUS: 

Where a transfer of territory from one school district to another has been 
accomplished as of September 9, 1953, under the provisions of Section 4831-13, General 
Code, and where, subsequent to such date, the county auditor has entered the property 
located in such territory on the tax list and duplicate pertinent to the district to 
which such territory has been transferred, the proceeds of tax levies on such property 
thereafter collected should lbe paid to the district within which such territory has 
been included; and such proceeds do not, as of such date, constitute a part of the 
"funds" of either district and are not, therefore, subject to division between the two 
districts concerned ·under the provisions of such section. The circumstance that such 
proceeds will thus be paid may be accorded such weight as the county board of 
education may deem proper in arriving at its determination of an equitable distribu­
tion of such funds and indebtedness of the two districts as are properly the subject 
of such division. 

Columbus, Ohio, January r8, 1954 

Hon. John D. Sears, Jr., Prosecuting Attorney 
Crawford County, Bucyrus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge your request for my opinion on the following 
question: 

"When a territory is transferred from one school district to 
another school district at the beginning of the last quarter of 1953, 
should the school district that receives the territory that was trans-
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ferred pay over to the school district from which the territory 
was transferred three-fourths of the tax money that it will receive 
in 1954 for the territory that was transferred for the reason that 
this tax money is for the tax year of 1953 and that the territory 
was not transferred until the last quarter of 1953 ?" 

In the course of subsequent correspondence the following information 

has been developed : 

"1. The ,proceedings were initiated entirely under authority 
of Section 4831-13 of the General Code. 

"2. Clause 3 of the final paragraph in Section 4831-13 of 
the General Code has ·been complied with, the map having been 
filed on September 12, 1953. 

;,3. The county auditor on September 18, 1953, listed the 
real property in the transferred area in the new school district. 
The statute, Section 2583, of the General Code, provides that such 
listing is to be accomplished on or before the first Monday of 
August; however, the auditor received an extension of time to the 
last part of October. Therefore, the tax money for the tax year of 
1953 on this property that was transferred will be paid to the 
school district accepting the transfer, and that was my reason for 
my previous requested opinion." 

In yet another communication you advise that: 

"The transfer proceedings were completed as of September 
9, 1953, except for the equitable division which is required ·by 
Section 483 1 -13 of the General Code, being Section 33 I 1.23 of 
the Revised Code of Ohio." 11 

In view of your statement that the transfer proceedings, except for the 

division of funds and indebtedness, were completed "as of September 9, 

1953," it is assumed that this is the date of the resolution of the county 

board of education effecting the transfer. I indulge this assumption in the 

supposition that you are familiar with a prior ruling of the Attorney 

General that where such resolution does not otherwise provide its pro­

visions will operate "on the funds and indebtedness of the district as of 

the date of the resolution." See Opinion No. 1887, Opinions of the Attor­

ney General for 1928, page 733. 

This opinion of my predecessor appears to be based in large part on 

the per curiam decision in State ex rel Board of Education of Swanton 

Village v. Board of Education of Sharples Village, 114 Ohio St., 6o2 

(6o5): 
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" 'Funds' include all moneys rightfully in the possession of 
the board of the original district, and all moneys to which the 
board of the original district is entitled at the date of the tmns­
fer, * * *." (Emphasis added.) 

It is appropriate here to point out that the sole assets to be divided 

by the districts concerned are the funds. "Funds," in the usually accepted 

sense, denotes a sum or sums of money, and it is quite clear that the court 

in the Sharples decision, supra, considered the word "funds," as used in 

the statute there under scrutiny, to have been employed with this usual 

and ordinary meaning. 

It is clear from the facts described in the instant case that the moneys 

which will hereafter be collected by way of tax levies on the tax list and 

duplicate made up by the county auditor on September 18, 1953, could not, 

as of September 9, 1953, be considered as the "funds" of either district. 

Any claim of either district as to such future collections could not, there­

fore, properly be the subject of division by the board as of September 9, 

1953. From this it would follow that no action taken under the provisions 

of Section 4831-13, General Code, could affect the right of the district 

which gained the territory in question to receive the proceeds of taxes 

levied on such property therein as has been included on the tax list and 

duplicate pertinent to such district. 

This is not to say, of course, that the ,board, in the determination of 

an equitable division of such funds and indebtedness as are properly 

subject to division, could not take into consideration the circumstance that 

the proceeds of future tax collections will become the funds of the district 

to which the territory in question has been transferred. Because such 

proceeds as are currently paid to a district are ordinarily used to defray 

the expense of current operations it would not appear to me that the cir­

cumstance mentioned above could be given much weight in the determina­

tion of what is an equitable division of funds and indebtedness, but I 

recognize that in special circumstances the board might be justified in 

according greater weight to this factor. 

In this connection it is to be remembered that the board has consider­

a;ble discretion in the matter. In considering the effect of a statute similar 

to that here involved, the attorney general, in Opinion No. 1033, Opinions 

of the Attorney General for 1927, page 1806, said: 

"2. In making a division of the funds and indebtedness 
between two school districts involved in the transfer of territory 
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from one to the other, consideration should be given not solely to 
the comparative, tax valuation of the property located within the 
territory transferred and that of the entire districts before trans­
fer, but to the other factors bearing on the situation as well." 

In Opinion No. 3o81, Opinions of the Attorney General for 1928, 

p. 2959, the third paragraph of the syllabus reads: 

"The making of an equitable distribution of funds and indebt­
edness between two school districts, when a part of the territory 
of one district is annexed to another, is purely within the discre­
tion of the :board of education charged by law with the duty of 
making this equitable distribution, and in the absence of fraud or 
abuse of discretion the distribution as made ,by such board of 
education will be final." 

The conclusion stated above 111 the 1928 opmton was approved and 

followed in Opinion No. 3888, Opinions of the Attorney General for 1941, 

p. 461, and I perceive nothing in the subsequent changes in the pertinent 

statutory enactments which would justify a different conclusion in the 

instant case. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

where a transfer of territory from one school district to another has been 

accomplished as of September 9, 1953, under the provisions of Section 

4831-13, General Code, and where, subsequent to such date, the county 

auditor has entered the property located in such territory on the tax list 

and duplicate pertinent to the district to which such territory has been 

transferred, the proceeds of tax levies on such property thereafter collected 

should be .paid to the district within which such territory has been included; 

and such proceeds do not, as of such date, constitute a part of the "funds" 

of either district and are not, therefore, subject to division between the 

two districts concerned under the provisions of such section. The cir­

cumstance that such proceeds will thus be paid may be accorded such 

weight as the county board of education may deem proper in arriving at 

its determination of an equita:ble distribution of such funds and indebted­

ness of the two districts as are properly the subject of such division. 

Respectfully, 

C. \i\T1LL1AM O'NE1LI 

Attorney General 


