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70 OPINIONS 

EDUCATION-NON-TEACHING EMPLOYEES-INCREASE OF 

COMPENSATION, EXISTING CONTRACT, NOT PERMITTED­

§3319.081 R.C.-RECISSION AND ENTER INTO NEW CON­
TRACT-COMPENSATION MUST BE SET FORTH IN CON­

TRACTS. 

SYLLABUS: 

1. When a board of education has made a contract for the employment of a non­
teaching employee, pursuant to Section 3319.081, Revised Code, such board is with­
out authority to increase the compensation of such employee, as fixed by such con• 
tract, during the term thereof; the parties to such contract may, however, by mutual 
agreement rescind such a contract at any time and execute another in its stead. 

2. A board of education is without authority, in making a contract of employ­
ment for a term of five years, pursuant to Section 3319.081, Revised Code, to omit 
any provision as to the compensation to be paid the employee, with a proviso that the 
compensation will be fixed by the board each July 1st. 

Columbus, Ohio, February 27, 1959 

Hon. Donovan Lowe, Prosecuting Attorney 
Morgan County, McConnelsville, Ohio 

Dear Sir: 

In your request for my opinion you present the following questions : 

"l. Under date of August 1, 1957, the Malta-McConnels­
ville Exempted Village Board of Education executed two year 
contracts with non-teaching employees pursuant to Section 
3319.081 R.C. and such contracts set the compensation per year 
at a fixed amount. May the Board of Education increase the 
compensation of the non-teaching employees for the last year of 
the contract without the imposition of additional duties? 

"2. May a Board of Education execute a contract pursuant 
to Section 3319.081 R.C. for a period of five years and not make 
the amount of the compensation a part of the contract with a 
proviso that the compensation will be fixed by the Board each 
July 1st?" 

Section 3319.081, Revised Code, which became effective September 

1, 1955, reads as follows: 

"In all school districts wherein the prov1s10ns of sections 
143.01 to 143.48, inclusive, of the Revised Code do not apply the 
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following employment contract system shall control for employees 
whose contracts of employment are not otherwise provided by law: 

" (A) Employees, with at least one year of service in the 
school district, provided their employment is continued, shall be 
employed for a period of not less than one year nor more than 
five years. 

" (B) After the termination of the contract provided in 
division (A), and thereafter provided their employment is con­
tinued, the contract shall be for not less than two years nor more 
than five years. 

"(C) The contracts as provided for in this section may 
be terminated by a majority vote of the board of education. 
Such contracts may be terminated only for violation of regula­
tions as set forth by the board of education. Any nonteaching 
school employee may terminate his contract of employment thirty 
days subsequent to the filing of a written notice of such termina­
tion with the clerk of the board." 

Sections 143.01 to 143.48, Revised Code, referred to in the above 

quoted statute, relate to civil service. Section 143.01, Revised Code, pro­

vides in part : 

"As used in sections 143.01 to 143.48, inclusive, of the 
Revised Code : 

"(A) 'Civil service' includes all offices and positions of 
trust or employment in the service of the state and the counties, 
cities and city school districts thereof." 

The effect of that provision, so far as Section 3319.081, supra, is 

concerned, is to limit its application to employees of boards of education 

other than boards of city districts. 

Coming then to the provision of Section 3319.081, supra, the first 

question which you present resolves itself into this: may a board of edu­

cation which, acting under Section 3319.081, supra, has made contracts of 

employment with its non-teaching employees, increase the salaries fixed 

hy such contract during the term thereof? 

As to increase of the agreed rate of compensation during the term 

of the contract, the statute is silent. In this respect, the law differs 

sharply from the provisions as to hiring teachers. Under Section 3319.08, 

et seq., Revised Code, teachers are to be employed for various terms, and 

that section provides that the board of education shall enter into con-
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tracts for employment of teachers and "shall fix their salaries which may 

be increased but not diminished during the term for which the contract 

is made," unless such reduction is a part of a uniform plan affecting the 

entire district. 

The General Assembly in enacting said Section 3319.081, supra, and 

placing it in the heart of the group of sections governing the employment 

of teachers, must certainly be assumed to have recognized the provision 

above noted as to increasing the salary of teachers during the term of their 

contracts, and I cannot resist the conclusion that it intended not to extend 

that privilege to the matter of employment of non-teaching employees. It 

would be idle to speculate on reasons for this discrimination, but it is well 

settled that a statute which is not ambiguous in its language must be 

interpreted and applied in accordance with its wording, and is not subject 

toextension, alteration or construction, even by the courts. Slingluff v. 

Weaver, 66 Ohio St., 621. 

We keep in mind also, the well established rule that boards of edu­

cation, like other public bodies created by the legislature, have only such 

powers as the statutes confer upon them together with such implied 

powers as are essential to carry into effect the powers expressly granted, 

and that these powers must be exercised in the manner prescribed by the 

statute. 32 Ohio Jurisprudence, p. 934. 

If a board of education finds it necessary or advisable to increase 

the compensation of an employee with whom a contract has been made 

pursuant to Section 3319.081, supra, it would appear that the only per­

missible process would be to terminate the existing contract by mutual 

agreement and enter into a new contract. 

Your second question suggests an employment contract made pursuant 

to Section 3319.081, Revised Code, for a period of five years, without any 

agreement as to the amount of the compensation; such compensation to 

be fixed by the board each July 1. 

Such an arrangement hardly amounts to a contract of employment, 

such as the law contemplates. It could hardly be called a contract for 

five years, for under the plan as you state it, the employee would start 

work without any agreed compensation, subject to the caprice of the board 

at the next ensuing July 1 ; and even if he was assured of a stated com­

pensation up to the next July 1, the board would have the right, at that 

time to reduce his salary to an absurdly low sum, which would be merely 
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a device to escape the five year agreement and get rid of the employee. 

believe that the statute contemplates a complete contract covering the 

term, the duties and the compensation. 

Accordingly, in specific answer to your questions, it is my opinion 

and you are advised: 

1. When a board of education has made a contract for the employ­

ment of a non-teaching employee, pursuant to Section 3319.081, Revised 

Code, such board is without authority to increase the compensation of 

such employee, as fixed by such contract, during the term thereof ; the 

parties to such contract may, however, by mutual agreement rescind 

such a contract at any time and execute another in its stead. 

2. A board of education is without authority, in making a contract 

of employment for a term of five years, pursuant to Section 3319.081, 

Revised Code, to omit any provision as to the compensation to be paid 

the employee, with a proviso that the compensation will be fixed by the 

board each July 1st. 
Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




