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GROUP LIFE INSURANCE LAW-OHIO-LIFE I~SURANCE 

COMPANY AUTHORIZED TO DO 'BUSINESS IN OHIO-MAY 

ASSENT TO ASSIGNMENT OF GROUP LIFE INSURANCE 
I'OLJCY-'GROUP IN OHIO-ASSIGNEE POLICYHOLDER 

AUTHORIZED TO ACT FOR GROUP-SUCH ASSIGNMENT 

}!UST NOT BE IN CONFLICT WITH ANY PROVISION IN 

POLICY CONTRACT-IF ASSIGNEE POLICYHOLDER NOT 
AUTHORIZED TO SERVE IN SUCH CAPACITY----'CO-:\IPANY 

MAY ~OT ASSENT TO ASSIGNMENT. 

SYLLABUS: 

Under the Ohio group life insurance law a life insurance company authorized to 
do business in Ohio may assent to the assignment of a group life insurance policy 
covering a group in this state provided that the assignee policyholder is authorized 
to act as such for the group covered and provided further that such assignment is 
not in conflict with any provision in the policy contract. If the assignee policyholder 
is not authorized to serve in such capacity, the company may not assent to the 
assignment. 

Columbus, Ohio, June 19, 1950 

Hon. \\/alter A. Robinson, Superintendent of Insurance 

Columbus. Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 9426-2 of the General Code of Ohio provides in 
part 'Except as provided in this act, it shall 'be unlawful to make 
a contract of life insurance covering a group in this state.' In 
Yiew of that language, may a life insurance company, authorized 
to do business in this state, assent to the assignment of a group 
life insurance policy originally issued to one of the policyholders 
enumerated in Section 9426-1 of the General Code? 

"If your answer to that question is in the affirmative, may 
the life insurance company assent only when the assignee meets 
the description of a policyholder as enumerated in Section 9426-1. 
even though enumerated in different paragraphs of said section? 

"vVe will appreciate receiving your usual courteous attention 
to these questions." 

The questions you present arise from the fact that Section 9426-1, 
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General Code, defining what shall constitute group life insurance in Ohio, 

designates who shall be the policyholder for each group described therein. 

For instance, the definition of group life insurance found in the first 

paragraph of Section 9426-1, General Code, requires that the "employer" 

be the policyholder on each group policy issued in accordance therewith. 

Therefore, since it is provided in Section 9426-2, General Code, that all 

group life insurance contracts covering groups in this state must comply 

with the Ohio group life insurance law ( Section 9426-r, et seq., General 

Code), your questions may be restated as follows: 

I. May a group life insurance contract be assigned to a person who 

1s authorized to act as the policyholder for the group covered by the 

policy? 

2. May a group life insurance contract be assigned to a person 

who is not authorized to act as the policyholder for the group covered 

by the policy? 

The situation you present is not analogous to the usual question of 

assignment of a life insurance policy. In the ordinary situation, it is the 

insured who is assigning the policy, while here it is the nominal policy­

holder. It is interesting to note, however, that although under a strict 

common law doctrine there was some question concerning the assignability 

of a life insurance policy, the weight of authority now sanctions the as­

signment of such policies, applying the principles controlling choses in 

action. See Couch on Insurance, Vol. 6, Section 1458. None of the reasons 

for the strict common law rule against the assignment of life insurance 

policies appear to apply to the assignment or transfer of a group life 

insurance contract from one policyholder to another. I am inclined to the 

view that such assignment would be valid provided it does not conflict with 

any provision or requirement of state law or of the policy contract con­

cerned. Applying this conclusion to the situation under the Ohio group 

law, I would say that the assignment would be proper provided that the 

assignee policyholder is authorized to act as such under our law; while, 

on the other hand, if the assignee is not a proper person to represent the 

group the assignment could not be made. To rule otherwise on the latter 

question would permit to be done indirectly what cannot be done directly 

in violation of a well established rule of law. 

In view of the preceding and in direct answer to your questions I 

am of the opinion that under the Ohio group life insurance law a life in-
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surance company authorized to do business in Ohio may assent to the 

assignment of a group life insurance policy covering a group in this state 

provided that the assignee policyholder is authorized to act as such for 

the group covered and provided further that such assignment is not in 

conflict with any provision in the policy contract. If the assignee policy­

holder is not authorized to serve in such capacity, the company may not 

assent to the assignment. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




