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532. 

APPROVAL, BO":\DS OF SEXECA TOWXSHIP, ).IONROE COUNTY­
$6,300.00. 

CoLu~rBus, OHIO, 1\Iay 24, 1927. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

533. 

APPROVAL, BOXDS OF VILLAGE OF CROOKSVILLE, PERRY COUNTY­
$80,000.00. 

CoLUMBUS, Omo, May 24, 1927. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus Ohio. 

534. 

COUNTY COMMISSIONERS-WHERE BONDS ARE ISSUED UNDER 
AUTHORITY OF SECTION 2434, GENERAL CODE, AND NOTES 
UNDER AUTHORITY OF SECTION 5654-1, GENERAL CODE, SUCH 
ISSUE IS SUBJECT TO RESTRICTIVE PROVISIONS OF LAST NAMED 
SECTION-WORK DONE WITH "'IONEY OF SUCH ISSUANCE CAN­
NOT BE DONE BY FORCE ACCOUNT-ESTIMATES SHOULD BE 
AVAILABLE FOR PUBLIC INSPECTION. 

SYLLABUS: 
1. Where bonds are to be issued by county commissioners 1111der anthority of 

Section 2434 of the General Code and notes have been issued in anticipati01~ of suciJ 
bo11d issue under authority of SecNon 5654-1, General Code, such iss11e is subject to 
the restrictive provisions of said last named section. 

2. When notes are issued under Section 5654-1 of the General Code the work 
of restoring or repairing bridges must be accomplished by the letting of a contract 
after advertisement for bids and such work can not be done by force account. 

3. While it is not perhaps the mandatory duty of the commissioners to make 
available for public in.spection the estimaJes for a proposed improvement, it is the 
btltcr and more desirable course to pursue. 

CoLUMBUS, Omo, May 24, 1927. 

EoN. CARL Z. GARLAND, Prosecuting Attorney, Batavia, Ohio. 
DEAR SrR :-I acknowledge receipt of your recent communication which reads as 

follows: 
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"1. The comnusswners of Clermont County have issued notes or 
certificates of indebtedness under Section 5654-1 of the General Code to 
restore bridges. They now wish to let the work by force account and issue 
bonds under Section 2434 to pay the certificates of indebtedness afore­
mentioned. Can this be legally done? 

2. Under Section 2352 of the General Code can the county commis­
sioners and surveyor legally withhold from the bidders the estimated cost 
of repair work of bridges when they have advertised for bids for the repair 
work?" 

Section 5654-1 of the General Code in so far as pertinent to your inquiry, reads 
as follows: 

"Whenever the county commissioners of any county, the township 
trustees of any township, or the board of education of any school district, 
have duly authorized the issuance of bonds for the construction or improve­
ment of roads , bridges, school houses, or other public buildings, such bond 
issuing authority may borrow money in anticipation of the issuance of such 
bonds in an amount not exceeding the estimated cost of such construction 
or improvement, and not exceeding the amount of bonds so authorized, and 
issue the notes of such political subdivision as evidencing such indebtedness. 

The notes shall be made payable at a time not more than one year from 
their date and bear interest at not more than six per centum per annum. 
Such notes shall be the full general obligations of the political subdivision 
authorizing the same and for the payment of the same .. the full faith, credit 
and revenues of such political subdivision shall be pledged. 

Prior to the issuance of such notes the resolution authorizing the issuance 
of the bonds anticipated by such notes, shall be certified to the county auditor 
and a tax for such bonds included in the annual budget as required by law. 
The bonds shall not be advertised for sale nor issued until the contract is let 
and shall be issued in an amount not exceeding the full amount of the ac­
cepted bid by more than the estimated amount of such other items of cost as 
may be legally included in the total cost of such construction or improve­
ment; * * * " 

It will be observed that before notes may be issued the board of county com­
missioners must first provide by proper legislation for the issuance of bonds in 
anticipation of which notes are issued. Not only must a resolution be passed for 
the issuance of bonds by the board of county commissioners, but the commissioners 
must prior to the issuance of notes send a certified copy of the resolution authoriz­
ing the issuance of the bonds to the county auditor in order that a tax for the re­
tirement of such bonds may be included in the annual budget as required by law. 

I am assuming from your statement that these preliminary steps have been 
taken and that bonds have already been authorized under Section 2434, General 
Code, since the notes can only be issued in anticipation of a specific bond issue. 

Your statement would make it appear that, having gone so far as to get the 
money by sale of notes under Section 5654-1 of the General Code, the commissioners 
now desire to change their plans and proceed with the work by force account. Since 
the money was borrowed under authority of Section 5654-1, its use is clearly re­
stricted by the language of that section which was enacted in 111 0. L., page 494, 
and became effective July 24, 1925, as a part of the budget law. As pointed out 
by this department in opinion No. 404, rendered on the 28th day of April, 1927, 
said section : 
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• • • expressly prohibits the advertisement for the sale and the 
issuance of bonds until the contract is let and the amount of bonds to be 
issued is expressly limited to the amount of the accepted bid as well as the 
estimated amount of such other items of costs as may be legally inc;luded 
in the cost of such construction and improvement." 
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It was further pointed out in the same opinion that the purpose of the legislature 
in enacting Section 5654-1 was to confine the amount of the bond issue to the actual 
cost of- the improvement. 

Having taken definite steps looking toward an improvement which, as I have 
pointed out. necessaril); involves the letting of a contract, the county commissioners 
can not now lawfully change the plan of the work and proceed in an entirely different 
method. I call your attention to the language contained in an opinion reported in 
Opinions, Attorney General, 1921, at page 829, as follows: 

"In order, however, that the matter may not be left to implication alone, 
the statement is here made that in the opinion of this department the 
commissioners are not authorized to begin proceedings under one group of 
sections and then switch to the other group, as, for instance, they are not to 
make a purchase of materials under authority of Section 7214, for a given 
improvement, and then from that point onward attempt to proceed under 
Sections 2343 to 2361. Once they take a definite step in the expenditure 
of funds by force account, they have no alternative except to follow that 
method to the completion of the project. Similarly, if they resort to 
Section 2343, et seq., they are not at liberty to make partial application of 
the force account statute." 

The reasoning is clearly applicable to the question which you present. lt would 
not be proper and legal for them to make an entire change in the method of com­
pleting the impro\·ement. This conclusion renders it unnecessary for me to determine 
whether or not there is any authority to issue bonds for the construction or repair 
of bridges where the work is to be done by force account. 

You are therefore advised that where money has been borrowed on notes issued 
in anticipation of the issue of bonds, the proceeds of such notes cannot be used for 
making the impro,·ement by force account, but contracts are required to be let prior 
to the issuance of the bonds in anticipation of which the notes are issued. 

I now come to a consideration of your question as to whether the county 
commissioners and sun·eyor may legally withhold from bidders the estimated cost 
of repair work of bridges when they have advertised for bids for such repair work. 

Section 2352 of the General Code provides: 

"\Vhen plans, drawings, representations, bills of material, specifications 
and estimates are so made and approved, the county commissioners shall 
give public notice in two of the principal papers in the county having the 
largest circulation therein, of the time when and the place where sealed 
proposals will be received for performing the labor and furnishing the 
materials necessary to the erection of such building, bridge or bridges 
substructure. or addition to or alteration thereof, and a contract based 
on such proposals will be awarded. If there is only one paper published in 
the county, it shall be published in such paper. The notice shall be pub­
lished weekly for four consecutive weeks next preceding the day named 
for making the contract, and state when and where such plan or plans, 
descriptions. bills and specifiications can be seen. The3• shall be open to 
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public ilzspection at allreaso11able hours, between the date of such uotice aud 
tfze making of sttclz COizlract." (Italics the writer's.) 

The above section provides in substance that when plans, drawings, representa­
tions, bills of material, specifications and estimates are made and apprO\·ed, notice 
shall be given as therein provided stating the time when, and the place where sealed 
proposals will be received for the doing of certain work. 

The above section further provides that the notice shall state when and where 
"such plan or plans, descriptions, bills and specifications can be seen." The last 
sentence, which has been italicized, states that "they shall be open to public in­
spection * * * ." The word "they" obviously refers to those things described 
in the sentence immediately preceding. ·You have no doubt noted that in this sentence 
the word "estimate" is omitted, while it is included in the first portion of the section. 
Vvhether this omission was intentional on the part of the legislature or otherwise, 
it must be assumed that the language was used advisedly. It would therefore appear 
that the estimates need not be open to public inspection unless other prO\·isions of law 
make it apparent that such was not the intent of the legislature. 

I call your attention to Section 2358 of the General Code, which provides that 
no contract for an improvement shall be let at a cost in excess of the estimates. It 
seems to me to be a fair inference that the legislature did not intend that bidders 
should be put to the trouble and expense of the preparation and submission of bids 
when a comparison of those bids with the estimate would immediately demonstrate 
that no action thereon could legally be taken by the board of county commissioners. 

I further call to your attention the fact that, in so far as most improvements are 
concerned, it is necessary that special financing, such as a note or bond issue, is 
necessary before the contract can be let. vVherever, therefore, such special financing 
is required, the bidder would have a fairly close approximation of the amount of 
the estimates for the proposed improvement, since the amount of financing is 
determined by the estimates of the cost of the improvement, plus some other com­
paratively negligible items. 

I am also informed that it is now generally the practice to make available to 
the bidders the amount of the estimates and I therefore am of the opinion that 
while it is not perhaps the mandatory duty of the commissioners to make available 
for public inspection the estimates for a proposed improvement, it is the better and 
more desirable course to pursue. 

535. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attonzey Ge11eral. 

:O.IUNICIPAL CORPORATION-OFFICERS liAY NOT REQUIRE BIDS FOR 
PUBLIC COr;'TRACTS TO BE ACCO:\fPANIED BY A CERTIFIED 
CHECK UPON A BANK LOCATED I~ SUCH MUNICIPALITY. 

SYLLABUS: 
Officers of a municipal corporation may not ttnder the provisions of Section 4329, 

General Code, require bids for public contracts to be accompa1~ied by a certified' 


