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OPINION NO. 65-176 

Syllabus: 

When a 1 mill levy has been reduced by the county 
auditor to .9 {nine-tenths) mill by reason of Section 5713.11, 
Revised Code, and it is proposed to "renew" the levy for 
another term at the original rate, the form of the ballot 
under Section 5705.25, Revised Code, should show that the 
levy will consist of a renewal of .9 (nine-tenths) mill 
and an increase of .1 (one-tenth) mill, to constitute a 
tax not exceeding 1 mill. 

To: David F. Mclain, Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 27, 1965 
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Your request for my opinion reads as follows: 

"We have been approached by the board 
of one of our local townships to clarify re­
ductions of levies after property has been 
revaluated. To be more explicit, a levy is 
originally one mill; after revaluation, it 
has been reduced by the county auditor to .9 
mill. When this levy is to be renewed, does it 
become a renewal of a .9 mill levy, as reduced, 
or is it renewed at its original rate of one 
mill. 

"We are aware of an informal opinion, 
specifically 1953 Informal AGO 292, which 
said that 'in the case of the general revalu­
ation of property, when the county auditor has 
reduced the rate of a levy pursuant to the pro­
visions of 5713.11 R.C., he has in effect reduced 
the "levy" as that term is used in Section 5705.-
25 R.C.' 

"Would the same reasoning also hold true 
with a local or exempted village school district 
in the renewal of a levy which has been reduced 
in its rate. 

"If this reasoning is correct, would we 
assume then that if, as in the foregoing example, 
a levy was reduced to .9 mill and a taxing dis­
trict wanted a renewal of a one mill levy, it 
would read 'a renewal of a .9 mill levy and an 
additional .1 mill levy'." 

Section 5713.11, Revised Code, to which you refer in 
your letter of request, reads as follows: 

"When the people of any taxing subdivision 
have voted additional levies for any purpose in 
the year of reassessment or any year prior there­
to, or when the board of tax appeals of Ohio has 
increased the aggregate value of the real prop­
erty in any taxing subdivision in any year under 
the provisions of sections 5715.24 to 5715.26, 
inclusive, of the Revised Code, and said addi­
tional levies are effective in the year of re­
assessment or thereafter or when the valuation 
is increased by order of the board of tax appeals 
to be effective in any year, and the levies are 
to be calculated on a total valuation of property 
higher than that of the year before reassessment, 
or the year before the valuation is increased by 
order of the board of tax appeals, the rate of 
said additional levy shall be reduced in,the same 
proportion in which the total valuation of prop­
erty in said taxing subdivision is increased by 
the reassessment or is increased by order of the 
board of tax appeals over the total valuation of 
the year preceding the reassessment or the order 
of the board of tax appeals. 
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"In the case of a school district, the rate 
of any additional levy for current expenses shall 
not be reduced below a rate which when added to 
the rate allowed within the ten-mill limitation 
for current expenses, results in the total millage 
for current expenses required by Chapter 3317 of 
the Revised Code." 

The first part of your question has been answered by my 
predecessor in Opinion No. 1664, Opinions of the Attorney 
General for 1960, page 600, wherein the syllabus reads: 

"l. When the county auditor has reduced 
the rate of an additional levy pursuant to 
the provisions of Section 5713.11, Revised 
Code, he has in effect reduced the 'levy' as 
that term is used in Section 5705.25, Revised 
Code. 

"2. Where the rate of such a levy has been 
reduced from 3 mills to 2.6 mills pursuant to 
Section 5713.11, Revised Code, and it is proposed 
to 'renew' the levy for another term at the orig­
inal rate, the form of the ballot under Section 
5705.25, Revised Code, should show that the levy 
will consist of a renewal of 2.6 mills and an in­
crease of .4 mills, to constitute a tax not ex­
ceeding 3 mills." 

In regard to the second part of your question pertaining 
to the local and exempted village school districts, it must 
be noted that the last paragraph of Section 5713.11, supra, 
above quoted, does place a limit upon the amount of tri'ere­
duction. 

The reasoning of Opinion No. 1664, supra, as to the form 
of the ballot is equally applicable to local or exempted vil­
lage school districts. See Section 5705.25, Revised Code. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that when a 1 mill levy has been reduced by the county auditor 
to .9 (nine-tenths) mill by reason of Section 5713.11, Revised 
Code, and it is proposed to "renew" the levy for another term 
at the original rate, the form of the ballot under Section 
5705.25, Revised Code, should show that the levy will consist 
of a renewal of .9 (nine-tenths) mill and an increase of .1 
(one-tenth) mill, to constitute a tax not exceeding 1 mill. 




