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1. CONTRACT, CONTINUING-TEACHER EMPLOYED BY 
BOARD OF EDUCATION-CONTRACT REMAINS IN 
FORCE UNTIL TEACHER RESIGNS, ELECTS TO RETIRE 
OR IS RETIRED UNDER PROVISIONS OF RETIREMENT 
LAW, OR IS REMOVED-WHILE CONTRACT IN FORCE 
TEACHER APPOINTED TO ADMINISTRATIVE POSITION 

-SECTION 3319.16 RC. 

2. TRANSFER OF TEACHER-EMPLOYED IN ADMINISTRA­
TIVE CAPACITY-TEACHING POSITION, TRANSFER 
MAY ONLY BE MADE UPON RECOMMENDATION OF 
SUPERINTENDENT-SECTION 3319.12 RC. 

3. CONTRACT OF EMPLOYMENT-NOT REQUIRED TO BE 
IN WRITING-TEACHER IN PUBLIC SCHOOLS. 
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SYLLABUS: 

1. Where a teaoher has been employed by a board of education under a con­
tinuing contract, such contract remains in force until the teacher either resigns, 
elects to retire or is retired pursuant to the provisions of the teac11ers retirement 
law, or is removed, as provided in Section 3319.116, Revised Code, regardless of the 
fact that while such contract is in ,force he has been appointed to an administrative 
position. 

2. The transfer of a teacher employed in an administrative capacity, to a teaching 
position, pursuant to Section 3319.12, Revised Code, may only be made upon the 
recommendation of the superintendent. 

3. The contract of employment of a teacher in the public schools is not required 
to he in writing. 

Columbus, Ohio, April 4, 1956 

Hon. Joseph W. McNerney, Prosecuting Attorney 

Muskingum County, Zanesville, Ohio 

Dear Sir: 

I have ,before me your request for my opinion, your letter reading in 

part as follows: 

"Mr. S., the subject of this letter, is administrative head in 
the New Concord Local School District, formerly known as the 
New Concord-Union Rural School District. The New Concord 
Local School District is one of those school districts with under 
800 students. 

"Mr. S. holds a life high school certificate "Which was granted 
him on October 20, 1929; and at the present time he holds an 
eight year superintendent's certificate which expires in 1957. 
Mr. S. also held an eight year superintendent's certificate which 
expired at the time his last eight year superintendent's certificate 
was granted. He will be eligible at the termination of this last 
eight year certificate to receive a life certificate as superintendent. 

"On September 2, 1941, Mr. S. was hired as a teacher under 
the following resolution (approved by unanimous vote:) 
'Moved by Morehead Seconded by Tavenner 
'A recommendation having been received from County Superin­
tendent F. D. Ring, be it moved that the following members of 
our administrative and teaching staff be hereby re-employed in 
the public schools of the New Concord-Union Rural School Dis­
trict beginning September 1, 1941, with continuing contract status 
as defined by Section 7690-2 General Code, in accordance with 
the laws of Ohio, and the rules made thereunder iby the ,board 
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of education and/or as promulgated from time to time by adminis­
trative members of the staff under authority of the board. Said 
continuing contract status to continue until the same is terminated 
or suspended as provided by Section 7690-1 General Code. 

Signed S.' 

"On the same date Mr. S. was hired as administrative head 
under the following motion: 

'Moved by Glenn Seconded by Tavenner 

'That S., his nomination having been received from County 
Superintendent, F. D. Ring, be appointed school head, in accord­
ance with Sections 7705 and 7691, of the General Code. (Ap­
proved by unanimous vote.) 

"Mr. S. did not receive a written contract from the board 
of education either as a teacher or administrative head at that 
time. He has not received any contract subsequent to September 
2, 1941, from the New Concord Local School Board, although 
he has served continually as an administrative head and as a 
teacher since that time. 

"In his position as administrative head, Mr. S. has had 
charge of the high school and the two elementary buildings; and 
he has at the same time taught in the high school. The high 
school itself has a principal who is, of course, under Mr. S. 

"vVhile it is conceded that Mr. S. has a continuing contract 
as a teacher in the New Concord Local School District, the issue 
before the Board at the present time is ,.vhether or not, under the 
above motion or motions, Mr. S. now has a continuing contract 
as administrative head of the New Concord Local School District ; 
and if not, what type of contract does he hold at this time, if any. 

"Another question that we would like to have answered is, 
that in the event it is found that Mr. S. does not at this time hold 
any contract as administrative head of the New Concord Local 
School District, is it necessary that the superintendent of schools 
make a recommendation that Mr. S. be returned to a teaching 
position and that it be approved by the board in order for Mr. S. 
to again return to the status of teacher in the New Concord Local 
School District; or will Mr. S. be returned to the status of teacher 
by a majority vote of ,the New Concord Local School Board 
without the recommendation of the Superintendent of the county 
schools? 

"If there is any additional information that is required in 
this matter, we shall be glad to obtain it for you if it is available." 

1. The first question presented is as to the teacher's present con­

tract status. Section 7690-1 of the General Code, in force at the time this 



297 ATTORNEY GENERAL 

teacher was given a continuing contract, defined a teacher's continuing 

contract, as follows: 

"A continuing contract shall be a contract which shall remain 
in full force and effect until the teacher resigns, elects to retire, 
or is retired pursuant to section 7896-34 of the General Code, or 
until it is terminated or suspended as provided in this act and 
shall be granted only to teachers holding professional, permanent, 
or life certificates." 

This provision is now embodied in substantially the same language 

m Section 3319.08, Revised Code. It will be noted that it is a teacher's 

contract, and nothing else. The provisions for terminating or suspending 

such a contract are found in Section 3319.16, Revised Code, and contem­

plate the establishment of charges of gross inefficiency, immorality, willful 

and persistent violation of the regulations of the •board of education, "or 

for other good and just cause." 

Note, too, that "teacher" 1s defined in Section 3319.09, Revised 

Code, as including "all persons certified to teach, who are employed * * * 
as instructors, principals, supervisors, superintendents, or in any other 

educational position." Accordingly, your Mr. S. remained a teacher 

under a continuing contract, regardless of his appointment as "school 

head." That conclusion appears to be supported by the case of State 

ex rel. Van Ausdale v. Board of Education, 88 Ohio App., 175, where 

it was held: 

"A continuing contract held by a teacher pursuant to ,the 
Teachers' Tenure Act can not be invalidated by the board of 
education without such teacher's consent or retirement, except 
for cause pursuant to the provisions of the statute for the 
termination of such continuing contract." 

2. It appears that the board of education is now desirous of trans­

ferring Mr. S. from his administrative position to a teaching position. 
That the ,board has a right to make such transfer is clearly shown by 

Section 3319.12, Revised Code which, so far as pertinent, reads as follows: 

* * * "A teacher employed as assistant superintendent, 
principal, supervisor, or other administrative head may be trans­
ferred to a lesser administrative position or to a teaching position 
upon recommendation of the superintendent of schools and 
approval of the board." * * * (Emphasis added.) 

From the language of this statute it appears very clear that the board 

biLS the right to take this action but only upon the recommendation of 
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the county superintendent. This proposition is affirmed, as shown by the 

holding in State ex rel. Freshcorn v. Board of Education, 89 Ohio App., 
196, the first headnote of which reads as follows: 

"The recommendation of the county superintendent of 
schools, contemplated by Section 4842-9, General Code, is a condi­
tion precedent to the consideration and adoption by a local school 
board of a resolution of transfer of a teacher employed under a 
continuing contract as local school head from his administrative 
position to that of a teacher -with classroom duties only, and such 
recommendation is not by the statute required to be in writing, but 
may be oral." 

I held to the same effect, in Opinion No. 2734, Opinions of the 

Attorney General for 1953, page 261. 

3. A third question is suggested in your letter, whether a teacher's 

contract must be in writing. Certainly the statutes make no such require­

ment. Furthermore, Section 3319.11, Revised Code, manifestly contem­

plates employment of teachers without any writing by providing that 
unless the board gives a teacher having a limited contract w,ritten notice 

of its intention not to re-employ him, he shall be "deemed re-employed 

at the same salary plus any increment" etc. 

Accordingly, in specific answer to your questions it is my opinion: 

1. Where a teacher has been employed by a board of education 

under a continuing contract, such contract remains in force until the 

teacher either resigns, elects to retire or is retired pursuant to the pro­

visions of the teachers retirement law, or is removed, as provided in 

Section 3319.16, Revised Code, regardless of the fact that while such 

contract is in force he has been appointed to an administrative position. 

2. The transfer of a teacher employed in an administrative capacity, 

to a teaching position, pursuant to Section 3319.12, Revised Code, may 

only be made upon the recommendation of the superintendent. 

3. The contract of employment of a ,teacher in the public schools 

is not required to be in writing. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




