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OP IN ION NO. 72-026 

Syllabus: 

l. Where a member of a board of township trustees resigns 
while his term has almost three years remaining, the board is 
prohibited by public policy from appointing to the vacancy one 
of its present members whose term has less than one year to run. 

2. Where such an invalid appointment has been made, the 
appointed trustee is a de facto officer and the acts of the 
board as thus constituted are valid in so far as they affect 
the rights of the public and innocent third parties; but they 
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are invalid as to a third party who is guilty of fraud, conni­
vance or collusion with respect to the invalid appointment. 

To: Lawrence S. Huffman, Allen County Pros. Atty., Lima, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, April 11, 1972 

Your request for my opinion and the underlying facts are 
stated in your letter as follows: 

"This is to request your opinion regarding 

the extent of the authority of Township Trustees 

to appoint persons to a vacant township office. 


"The post of township trustee became vacant 

on May 31, 1971 by reason of the resignation of 

a trustee. The term of the resigned trustee is 

to expire December 31, 1973. Within 30 days of 

the resignation and pursuant to Section 503.24 

the other two trustees met for the purpose of 

appointing someone to fill the vacancy created 

by the resignation. At the meeting they appointed 

one of the two remaining trustees to fill this 

unexpired term. The minutes of that meeting re­

flect that the trustee so annointed voted for him­

self. He then resigned the.post of trustee to 

which he had been elected and which term expires 

December 31, 1971. The trustees then appointed 

another person to fill the unexpired term ending 

December 31, 1971, the trustee who voted for him­

self votin~ in his newly assumed capacity. 


"A question has arisen concerning the valid­

ity of these two appointments and the validity of 

subsequent action taken by the Board on which 

these trustees voted. Your opinion is therefore 

requested on the following questions: 


"l. May a township trustee in exercising the 

appointing power provided in Section 503.24 vote 

to appoint himself to a vacancy created by the 

resignation of another trustee? 


''2. If your answer to question number 1 as 

posed above is to the effect that the appointment 

is invalid, of what effect is action taken by the 

Board of Township Trustees under such an appoint­

ment?" 


Section 503.24, Revised Code, which provides for the filling 
of vacancies in township offices, reads in pertinent part as fol­
lows: 

"If, by reason of the nonacceptance, death, 

or removal of a person chosen to an office in 

any township at the regular election, or if there 

is a vacancy from any other cause, the board of 

township trustees shall appoint a person having 

the qualifications of an elector to fill such va­

cancy for the unexpired term. 


"If a township is without a board or if no 
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appointment is made within thirty days after the 

occurrence of a vacancy on the board, the county 

court of such county shall appoint suitable per­

sons, having the qualifications of electors in 

the township, to fill such vacancies for the un­

expired term." 


Prior to the replacement of justices of the peace by the county 
court system in 1958, one of my predecessors had occasion to deal 
with the second paragraph of Section 503.24, supra, in Opinion No. 
7411, Opinions of the Attorney General for 19~That Opinion held 
that a justice of the peace, who then had the same power to fill va­
cancies on the board of township trustees, which now rests with the 
county court, could not appoint himself to such a vacancy. In ex­
planation of this holding, my predecessor quoted the following 
language from 42 Am. Jur. 955: 

"A public office is a public trust, and 

persons to be appointed thereto should be 

selected solely with a view to the public welfare. 

* * * 

"An officer entrusted with the power of ap­

pointment should exercise it with disinterested 

skill and in a manner primarily for the benefit 

of the public, for it is the policy of the law to 

secure the utr1ost freedom from personal interest 

in such appointments. So, it is contrary to public 

policy to permit an officer having an appointing 

power to use such :;:,ewer as a 1TLeans of conferring 

an office upon himself, or to permit an appointing 

body to ap oint one of its own members.·' 


Emphasis added by my predecessor.) 

Another of my predecessors held that it was not within the 
power of the board of trustees of Ohio University to vote compen­
sation to one of its members for services rendered to the institu­
tion. In that Opinion (Attorney General's Annual Report, 1906, 
p. 151) my predecessor said: 

"It is against public policy for members 

of any board of public officers to appoint one 

of its own members to any office or employment 

within the control of said board. Where the 

vote of the member appointed is necessary to 

the a ointment such a pointments have uni­
versally been held void. Emphasis added. 


See also Hornung v. State, 116 Ind. 458, 19 N.E. 151, 153-154, and 
MeglemeryV:--Weissinger;-140 Ky. 353, 131 S. W. 40. 

In the light of the foregoing, I think it clear that the answer 
to your first question must be that a township trustee holds a posi-· 
tion of public trust, and that it would violate public policy for 
a board of township trustees to appoint one of its voting members 
to a vacancy on the board created by the resignation of another 
board member. 

You have also asked what effect can be given to actions taken 
by a board of township trustees subsequent to such an invalid ap­
pointment. 
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While it is true that the trustee's appointment to the longer 

term, in place of the shorter term he was then serving, was rendered 

void by reason of the fact that he was himself a member of the board 

of trustees, this would not necessarily invalidate acts subsequently 

tal{en by the board. Although no longer a trustee de Jure, he was 

still a trustee de facto. In State, ex rel. Witten v. Ferguson,

148 Ohio St. 702, 708 (1947), the Court said: 


"A de facto officer may be defined as one 

who, although not an officer in point of law, 

has the reputation of being the officer he as­

sumes to be and is accepted as such by those who 

deal with him. * 11 *" 


It is well settled that the acts of a de facto officer are 

valid so far as they affect the public and innocent third parties. 

In State, ex rel. Westcott v. Ring, 126 Ohio St. 203, 208 (1933),

the Court said: 


"The general rule is that acts of a de 

facto officer are to be upheld as valid, so 

far as they involve the interests of the pub­

lic and of third persons, until his title to 

the office is adjudged insufficient." 


Similar language appears in State, ex rel. Paul v. Russell, 

162 Ohio St. 254, 257-258 (1954): 


"It has been said that the doctrine of 

de facto officers rests on the principle of 

protection to the interests of the public 

and third parties, not to protect or vindi­

cate the acts or rights of the particular 

de facto officer or the claims or rights of rival 

claimants to the particular office. The law vali ­

dat~s the acts of de facto officers as to the pub­

lic and third persons on the ground that, although 

not officers de jure, they are, in virtue of the 

particular circumstances, officers in fact whose 

acts public policy requires should be considered 

valid. ;, ;; *" 

The validity of the acts of a de facto officer will be upheld, 

even though there is an existing challenge to his right to hold 
the office, so long as his title to it has not been adjudged in­
sufficient. State. ex rel. Westcott v. Ring, supra, at pages 208-209. 
On the other hand, it would appear that a third party~ who is guilty 
of fraud, con!1ivance or collusion with the de facto officer will not 
be allowed to assert the validity of such officer's acts. Id., at 
pages 208-209. 

In specific answer to your questions it is, therefore, my 
opinion, and you are so advised, that: 

1. Where a member of a board of township trustees resigns while 
his term has almost three years remaining, the board is prohibited 
by public policy from appointing to the vacancy one of its present 
members whose term has less than one year to run. 

2. Where such an invalid appointment has been made, the ap­
pointed trustee is a de facto officer and the acts of the board as 
thus constituted are valid in so far as they affect the rights of 
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the public and innocent third parties; but they are invalid as to 
a third party who is guilty of fraud, connivance or collusion with 
respect to the lnvaliq appointment. 




