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A PERSON WHO SEEKS A PARTY NOMINATION FOR AN 

OFFICE OR POSITION AT A PRIMARY ELECTION BY DECLA­

RATION OF CANDIDACY IS NOT ELIGIBLE TO BE CERTI­

FIED AS A CANDIDATE OF A POLITICAL PARTY AT THE 

FOLLOWING ELECTION. §§3513.04-3513.31, R.C.. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 3513.04, Revised Code, a person who seeks a party 
nomination for an office or postion at a primary election by declaration of candidacy 
is not eligible to be certified under Section 3513.31, Revised Code, as the candidate of 
a political party at the following general election to fil] the unexpired term of a per­
son who holds an elective office and who dies subsequently to the one-hundredth day 
before the day of a primary election and prior to the fortieth day before the day of the 
next general election. 

Columbus, Ohio, October 26, 1960 

Hon. Bernard T. McCann, Prosecuting Attorney 

Jefferson County, Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my op1mon concerns an interpretation of Sections 

3513.04 and 3513.31, Revised Code, and presents a general question as 
follows: 

"\Vhere a person seeks party nomination for an office or 
position at a primary election by declaration of candidacy is such 
person eligible to be certified as the candidate of a political party 
to be elected to the unexpired term of a deceased judge at the 
following general election ?" 

https://3513.04-3513.31
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Section 3513.31, Revised Code, referred to in your request, reads m 

part: 

"* * * 
"If a person holding an elective office dies subsequently to 

the one-hundredth day before the day of a primary election and 
prior to the fortieth day before the day of the next general election, 
and if, under the laws of this state,· a person may be elected at 
such general election to fill the unexpired term of the person who 
has died, the appropriate committee of each political party, acting 
as in the case of a vacancy in a party nomination, as provided in 
the first four paragraphs of this section, may select a person as the 
candidate of its party for election for such unexpired term at such 
general election, and certify his name. Thereupon such name shall 
be printed as such candidate under proper titles and in the proper 
place on the proper ballots for use at such election. In the event 
that a person has been nominated in a primary election, the author­
ized committee of that political party shall not select and certify 
a person as the candidate of such party." 

In the instant case a judge of the court of appeals died subsequent to 

the one-hundredth day before the day of the 1960 primary election and 

prior to the fortieth day before the day of the 1960 general election, and 

in accordance with Section 3513.31, supra, the appropriate committee of 

each political party certified a candidate for the unexpired term of the 

deceased judge. It appears, however, that one of the candidates so certi­

fied had been a candidate for office in the primary election by declaration 

of candidacy, and the question to be decided is whether such person, in view 

of the provisions of Section 3513.04, Revised Code, may now be a candi­

date for office in the general election. Said Section 3513.04 reads as 

follows: 

"Candidates for party nominations to state, district, county, 
and municipal offices or positions, for which party nominations are 
provided by law, and for election as delegates or alternates to na­
tional party conventions, and for election as members of party 
controlling committees shall have their names printed on the offi­
cial primary ballot by filing a declaration of candidacy and paying 
the required filing fee. 

"No person who seeks party nomination for an office or 
position at a primary election by declaration of candidacy shall be 
permitted to become a candidate at the following general election 
for any office by nominating petition or by write-in. 11 (Emphasis 
added) 

The last paragraph of Section 3513.04, supra, appears to be clear as 

to the restriction against becoming a candidate at the following general 

https://write-in.11
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election by nominating petition or by write-in. Also, there can be no 

question that the office of judge of the court of appeals is an office within 

the purview of the section. Since "write-in" is not here concerned, it 

remains to be determined whether a certification by a political party under 

Section 3513.31, supra, constitutes a candidacy by nominating petition. 

The procedure for certification under Section 3513.31, supra, is, of 

course, different from that where a candidate for office obtains the signa­

tures of a certain number of electors to perfect his nomination for office. 

This does not, however, mean that the certification procedure may not be 

considered as nomination by petition. In designating a candidate for office 

under Section 3513.31, supra, the particular political party is certainly 

nominating said candidate. I have been unable to find any Ohio definition 

of the word "petition" as used in the constitutional provision, here in 

question, or as used in Section 3513.04, supra; thus the ordinary and com­

mon meaning should be used in consideration of the instant question ( 10 

Ohio Jurisprudence, 2d, Constitutional Law, Sec. 54, page 150). 

Webster's International Dictionary defines the word "petition" as a 

"formal written request made to some official or organized body having 

authority to grant it." Words and Phrases, Volume 32a, page 3, contains 

many citations as to the general meaning of the word "petition." Generally 

speaking, these citations adopt a definition similar to that of Webster's 

Dictionary, the only exceptions being where the specific intent of a law 
shows otherwise. 

On reviewing the language of Section 3513.31, supra, I am constrained 

to conclude that the procedure therein provided where the political party 

selects a person as its candidate and certifies his name to the board of 

elections to be placed on the ballot in the general election constitutes a 
petition within the general definition as noted above. 

Strengthening my conclusion in this regard is the fact that Section 7 
of Article V, Ohio Constitution, contains the following requirement: 

"All nominations for elective state, district, county and 
municipal offices shall be made at direct primary elections or by 
petition as provided by law. * * *" (Emphasis added) 

In view of this provision, it would appear that any nomination for office 

must be either by direct primary or by petition. There being no direct 

primary in the instant case, the nomination must necessarily be by petition 
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to come within the constitutional requirement. Thus, to state that the cer­

tification procedure of Section 3513.31, supra, does not constitute a nomina­

tion by petition would be tantamount to holding such procedure to be 

unconstitutional. 

Regarding constitutionality, it is well settled that there is a pre­

sumption in favor of the constitutionality of statutes and in favor of such 

a construction of legislation as would render it valid ( 37 Ohio J urispru­

dence, Section 344, page 624). Further in this regard it is stated in 37 

Ohio Jurisprudence, Section 344, beginning on page 624: 

"Where an act is fairly susceptible of two constructions, one 
of which will render it unconstitutional, the one which will sus­
tain the constitutionality of the law should be adopted, even 
though such construction may not be the most obvious or natural 
one. Indeed, the very last construction which should be adopted 
is one which would make the statute conflict with the Constitution. 
In other words, every endeavor should be made to uphold the 
validity of a law rather than to destroy it." 

I might also note that in the case of Lynch v. Chesney et al., Court 

of Appeals, Seventh District ( 1960), the constitutionality of the procedure 

provided by Section 3513.31, supra, was considered by the court and was 

upheld by said court. The brief of the Attorney General, representing the 

Secretary of State, in this case contained the following language regarding 

Section 3513.31, supra: 

"However, relator states that said section is unconstitutional 
if it so applies. As stated earlier Article V, Section 7, of the 
Constitution is not self-executing. Said section requires that nomi­
nations be by petition as provided by law. The political party in 
order to consider the name of its nominee to be placed on the ballot 
pursuant to the provisions of Section 3513.31, Revised Code, must 
call a meeting of the county central committee who must give 
notice to each district committeeman of the time and place of 
meeting. The majority of members of the district committee­
men must be present in order for a vote to be taken, and a majority 
of those present must agree on the person to be named as a 
nominee. 

"The chairman and secretary of such meeting must certify 
the name of such nominee in writing and under oath to the 
proper board of elections within the prescribed time. Such cer­
tificate must be accompanied by a written acceptance of nomina­
tion by the person whose name is certified. 

"The certificate thus filed with the board of elections amounts 
to and is a petition within the general meaning of that term. 
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Such written certificate (petition) being filed with an official 
board which has authority to act upon it, and being ,filed accord­
ing to law, cannot be said to be in conflict with Article V, Sec­
tion 7 of the Ohio Constitution. The making of such statutory 
requirement is clearly within the power of the legislature granted 
in Article V, Section 7, Ohio Constitution. The requirement 
itself, set forth in the last paragraph of Section 3513.31, Revised 
Code, when carried out, amounts to nominating by a 'petition 
according to law' within the provisions of Article V, Section 7, 
Ohio Constitution and is therefore valid." 

Answering your specific question, therefore, it is my opinion and you 

are advised that under the provisions of Section 3513.04, Revised Code, 

a person who seeks a party nomination for an office or position at a 

primary election by declaration of candidacy is not eligible to be cer­

tified under Section 3513.31, Revised Code, as the candidate of a political 

party at the following general election to fill the unexpired term of a per­

son who holds an elective office and who dies subsequently to the one­

hundredth day before the day of a primary election and prior to the 

fortieth day before the day of the next general election. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




