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APPROVAL, BONDS OF BERLIN RURAL SCHOOL DISTRICT, ERIE 
COUNTY-84,900.00. 

CoLUMBUS, Omo, May 28, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

1916. 

EXPENSES-FOR TRIP MADE OUTSIDE STATE TO SIGN BONDS VIA 
RENTAL OF SIGNATURE MACHINE-WHETHER SUCH EXPENSES 
OF AUDITOR AND COMMISSIONERS CHARGEABLE TO COUNTY 
CONSIDERED. 

SYLLABUS: 
Whether on not the expenses of county commissioners, their clerks and the county 

auditor, made on a trip outside of the state for the purpose of signing a large issue of bonds 
by the use of a signature machine, and the rental of such machine, may properly be paid 
from the county treasury is a question of fact to be determined from all of the circumstances. 

CoLUMBUS, Omo, May 28, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Ojfic~Js, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Acknowledgment is made of your communication requesting my 

opinion as follows: 

"The county commissioners, two of their clerks, and the ·county auditor 
of a certain county in this state, made a trip to Chicago for the purpose of 
signing a large issue of bonds by the use of a signature machine. 

Question 1. May the expense of such officers incurred in traveling to 
Chicago and return be legally paid out of the county treasury? 

Question 2. Can the rental of the signature machine be legally paid out 
of the county treasury? · 

Question 3. In the event that these items have been paid, may they 
be recovered if held to be illegally paid?" 

The question of reimbursing public officers for expenditures made in connection 
with their official business and duties has frequently been under consideration by this 
office in recent years. In my former opinion to you, No. 1747, issued under date of 
April 8, 1930, it was held, as disclosed by the syllabus: 

"A board of education may legally pay personal traveling expenses of its 
clerk when under the direction of said board he travels to Columbus to confer 
with the Department of Education with reference to the state equalization 
fund, when such mission is reasonably necessary in view of the facts and cir­
cumstances." 

My said opinion above mentioned referred to an opinion of my immediate 
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predecessor, found in Opinions of the Attorney General for the year 1928, p. 553, 
wherein it was held: 

"The board of education of a rural or village school district is without 
authority to pay items of traveling expense incurred by the clerk of said 
board." 

Said 1928 op!IDon contains an extended discussion of the atuhorities bearing 
upon the question generally. The following quotation is contained therein from 23 
American and English Encyclopaedia of Law, Second Edition, Volume 23, page 389. 

"Where the law requires an officer to do what necessitates an expendi­
ture of money for which no provision is made he may pay therefor and have 
the amount allowed him." 

The following quotation from Throop on Public Offices, Section 495, is also set 
forth: 

"A public officer is entitled to receive from the public authority which 
he represents, reimbursement for extraordinary expenses necessarily incurred 

. by him, in the course of, or in consequences of the discharge of his official 
duties, and not intended to be covered by the compensation allowed. to nim, 
the rule in this respect being the same as in cases of private agency." 

Irrespective of past holdings, the more recent opinions of the courts and also 
of the Attorney General's office are to the effect that necessary traveling and other 
expenses by a public official in the performance of his duties are clearly not a part 
of his compensation and are not included therein. Therefore, it follows that when 
he is reimbursed for such expenditures he is not receiving increased compensation. 

From the foregoing, it will be seen that your inquiry is a question of fact" rather than 
a question of law; that is to say, the answer to the question which you propound neces­
sarily depends upon whether or not the expenditure under consideration is one that 
is reasonably necessary in view of the duties to be performed by the officials mentioned. 
Of course, the power and duty of county commissioners to execute bonds issued by the 
county, in pursuance of the provisions of statute, are so well known as to require no 
elaboration herein. Whether or not a given issue of bonds may contain such numer­
ous individual bonds which require the signature of the commissioners, and other 
circumstances exist relative to the execution and delivery of such bonds and coupons, 
in view of modern business methods employed in such transactions, so as to justify 
the rental of a signature machine and a trip to Chicago, as hereinbefore indicated, 
is a question of fact. It is a question of fact first as to whether such a machine is 
needed and, if needed, it is another question of fact as to whether it is necessary, under 
all the circumstances, to go out of the state for such service. On its face, such an 
expenditure would appear to be without justification in view of the usual practice 
and the time required in connection with such du ties. In the final analysis, how­
ever, as hereinbefore stated, it is a question that must be determined from all of the 
facts, which are not before me. 

In the event such an expenditure is illegal in view of the facts and circumstances, 
it follows that the same could be recovered under the provisions of Section 286 of the 
General Code. In the case of Hicksville vs. Blakeslee, 103 0. S. 508, the court in con­
struing the above section held that money illegally paid to one who has secured a 
purchaser of bonds, for expenses and commissions, may be recovered. 

As I have heretofore indicated, it is difficult for me to conceive that it was neces­
sary for these various officials to go outside the state in order to place their signatures 
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upon the bonds. This they could have done at home, although doubtless the time 
consumed in executing them individually would be a great deal more than that occu­
pied by the use of the siganture machine. Yet there may be facts peculiar to this 
situation that would justify the expenditure and, in the absence of a complete investi­
gation, it is impossible to reach any definite conclusion as to the validity of the expen­
diture. It is also true that extravagance in the use of public funds may exist without 
any specific expenditure which may be stated to be illegal. In such a situation the 
remedy is at the polls rather than in an action to recover the amounts expended. 

Under the circumstances of the instance you cite, I do not feel that a more cate­
gorical answer to your questions may be given. 

1917. 

Respectfully, 
GILBERT BETTJ\JAN, 

Attorney General. 

REVENUE-COLLECTED BY CONSERVATION COMMISSIONER FROl\I 
RENTALS FOR LEASES IN OR ADJACENT TO STATE RESERVOIR. 
PARK8--CREDITED TO GENERAL REVENUE FUND OF OHIO. 

SYLLABUS: 
All revenues collected by the conservation commissioner from rentals for leases of 

state lands, pipe permits, boat leases, dock leases in state reservoir parks and moneys for 
special privileges of any nature in or adjacent to such parks, should be deposited in the 
general revenue fund of the state. 

CoLUMBus, OHIO, May 28, 1930. 

HoN. JoSEPH T. TRACY, Auditor of State, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

11In reference to the creation of a Conservation Commissioner by amended 
Senate Bill No. 131 of the 88th General Assembly of Ohio, there has been some 
doubt expressed as to whether the collections in this new department are to be 
credited to the General Revenue Fund or to separate Rotary Funds for each 
park or pleasure resort. 

Sec. 478 of amended Senate Bill No. 131, 113 0. L., to be found on page 
555 reads as follows: 

'The Conservation Commissioner shall collect or cause to be collected, 
all rentals for leases of state lands, pipe permits, boat licenses, dock licenses, 
in state reservoir parks and moneys for special privileges of any nature in or ad­
jacent to such parks and shall keep such accounts in separate books to be 
provided for that purpose, and in transmitting such funds to the State Treas­
urer he shall accompany them ·with a separate statement, giving the names 
of persons from whom and for what purpose such moneys were collected, and 
to what park or pleasure resort such funds are to be credited, and shall furnish 
a duplicate statement to the Auditor of State. 

Sec. 480 of amended Senate Bill No. 131, 113 0. L. to be found on page 573 
reads in part as follows: 

'All moneys derived from such fees shall be credited to the general state 
fund, * * *' 


