
2-258 OAG 77-074 	 ATTORNEY GENERAL 

OPINION NO. 77-074 

Syllabus: 

1. The term "chartered", as used in R.C. 3317.13 (A) 
(2), as amended by Am, H.B. No. 395 (eff. 
September 1, 1976), refers to charters issued to 
non-public schools by the State Board of 
Education, pursuant to R.C. 3301,16. 

2. A teacher in a public school must be given credit 
for years of service, as that term is defined in 
R.C. 3317.13 (A) (2), for the service rendered in a 
non-public school while such s('.1001 had a charter 
issued by the State Board of Ec.ucation. 

To: Franklin B. Walter, Superintendent of Public Instruction, Department of 
Education, Columbus, Ohio 

By: William J, Brown, Attorney General, November 21, 1977 

I have before me your request for my opinion as to the meaning of 
"chartered" with reference to a chartered non-public school, This language is 
incorporated in Am. H.B. 295, effective Sept-amber 1, 1976, whereby the General 
Assembly amended R.C. 3317,13, which specifies minimum salary schedules for 
teachers. The pertinent language is as follows: 

(A) As used in this section, 'years of service' 
includes the following: 

(2) All years of teaching service in a chartered, 
no:1-public school located in Ohio as a teacher certified 
purmant to Section 3319.22 of the Revised Code or in 
another public school, regardless of training level, with 
each year consisting of at least one hundred twenty 
days under a teacher's contract; 

Your request indicates that your primary concern is that without clarification 
of the term "chartered" as used in the statute, individual school districts may give 
different interpretations to the statute with the result that teachers in one school 
district are not given the same credit for years of service as teachers in another 
district. 

Specifically, you state the following factors which may lend to the confusion 
regarding the meaning of "chartered": ·. 

1. 	 There is no provision in Am. H.B. 295 to indicate 
chartered by whom or beginning when. 

2. 	 As enacted in 1955, R.C. 3:JOl.16 gave the State 
Board the authority to ch,wter high schools but 
not elementary schools. This section was 
amended in 1967 to empower the State Boa.'.'d to 
charter school districts and was further amended 
in 1970 to extend the authority to charter school 
districts and individualized schools within the 
district. 

3. 	 The Ohio Education directory has listed private 
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and parochial high schools since 1955-57 and non­
public elementary schoolS since. 1961-62. By 
resolution of May 11, 1970 the State Board resolved 
that each school then within a chartered school 
district was chartered until such charter was 
revoked and directed that official list of 
chartered schools and districts be published 
annually in the Ohio Education Directory. 

In order to address your concerns properly, it is necessary to first consider 
the powers of the State Board of Education as specified by R.C. 3301.07. In 
pertinent part, R.C. 3301.07 reads as follows: 

The state board of education shall exercise under 
the acts of the legislature general supervision of the 
system of public education in the state of Ohio. In 
addition to the powers otherwise imposed on the state 
board under the provisions of law, such board shall have 
the following powers: 

(D) Formulate and prescibe the minimum 
standards to be applied· to all elementary and high 
schools in this state for the purpose of requiring a 
general education of high quality • • . 

In the formation and administration of such 
standards for nonpublic schools the board shall also 
consider the particular needs, methods, and objectives 
of said schools, provided they do not conflict with the 
provisions of a general education of a high 
quality • • • 

The authority to charter schools is ex:;,ressly given to the State Board of 
Education by the provisions of R.C. 3301.16. In so far as is pertinent, that section 
reads as follows: 

Pursuant to standards prescribed by the state 
board of education as provided in division (D) of section 
3301.07 of the Revised Code, such board shall classify 
and charter school districts and individual schools 
within each district. Such board shall r!!Voke the 
charter of any school district or school which fails to 
meet the standards for elementary and high schools es 
prescribed by the board. In the issuance and revocation 
of school district or school charters, the state board of 
education shall be governed by the provisions of 
Chapter 119. of the Revised Code • . . 

The court in Board of Education v. State Board of Education, U6 Ohio App. 

515 (1962), held that control of schools, whether public or private, and the duty to 

provide elementary and secondary education for the youth of Ohio is reposed by the 

Constitution of Ohio in the Gen~ral Assembly. The only limitations upon the 

General Assembly wher. it speaks on matters concerning education are those 

imposed by the Constitution. The General Assembly therefore has the power to 

authorize the State Board of Education to establish minimum standards and further 

to insure that these standards are met by establishing the chartering process. 


As set forth above, R.C. 3301.16 specifically authorizes the State Board of 

Education to classify and charter school districts and individual schools within 

districts and to revoke charters when a school or district fails to meet minimum 

standards formulated pursuant to R.C. 3301.07. In response to this legislative 
mandate, the State Board of Education has established and i;>ublished minimum 
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standards for Ohio elementary, junior high, and high schools. Additionally, the 
State Board of Education has established procedures which must be met before a 
charter will be granted. The State Board of Education was given the power to 
charter high schools effective January, 1956 through R.C. 3301.16. This section was 
subsequently amended by Am, Sub. S.B. No. 350, effective December I, 1967, to 
enable the State Board to charter school districts which included elementary 
schools, R.C. 3301.16 was last amended effective June 1, 1970, by Am. S.B. No. 197 
to permit the State Board to charter individual schools within a school district in 
addition to chartering school districts. 

In light of these specific provisions relative to chartering, it is my opinion 
that the General Assembly, in amending R.C. 3317.13 by Am. H.B. 295 to provide 
credit for service in chartered non-public schools, was referring to service in 
schools chartered by the process which had been initiated by the State Board of 
Education pursuant to R.C. 3301.16. 

Your second and third concerns, however, require an evaluation of the timing 
of the chartering procedures, as the determination of a teacher's credit for years of 
service in another school may vary depending upon when the school of prior service 
was chartered. It is evident from R.C. 3301.16 and its history that the State Board 
of Education was given the authority to charter various levels of schools at 
different times. 

From the information you have supplied, it is my understanding that non­
public elementary schools were in effect granted charters by a resolution of the 
State Board of Education of May 11, 1970. The resolution directed the 
Superintendant of Public Instruction to annually publish an official list of chartered 
schools, including non-public schools, which was to be included in the Ohio 
Educational Directory. Each school contained therein, if not already chartered, 
was deemed to be chartered by virtue of. its inclusion in the directory. Therefore, 
non-public elementary schools were initially chartered as of the time of publication 
the official list of chartered schools containing their names. It is my understanding 
that schools chartered in such a manner have subsequently been subject to intensive 
inspection and that the charter so granted is subject to revocation for non­
compliance with minimum standards. 

R.C. 3317.13 (A) (2) defines "years of service" as all years of teaching service 
in a chartered, non-public school. R.C. 1.48 creates a presumption that a statute is 
intended to be prospective only in effect, unless expressly made retrospective. The 
language of R.C. 3301.16, in granting the State Board of Education authority to 
charter non-public schools, does not indicate that such charters are to be 
rf.trospective in effect. Accordingly, it must be conclu'~'?d that such schools were 
for all purposes unchartered prior to a charter grant from the Board. As the 
previous discussion indicates, charters for non-public schools were granted at 
various timas, depending on whether the .,chool was an elementary or high school. 
A teacher serving in such an institution prior to the time it was chartered was not 
teaching in a chartered school. The teacher's service in the school after it received 
a charter is service in a chartered school. Accordingly, it is my opinion that the 
term "years of service" for the purpose of R.C. 3317,13 (A) (2) includes only the 
service performed in a non-public school while such school has a charter. 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised, that: 

I. 	 The term "chartered", as used in R.C. 3317.13 (A) 
(2), as amended by Am, H.B. No. 395 (eff. 
September 1, 1976), refers to charters issued to 
non-public schools by the state Board of 
Education, pursuant to R.C. 3301.16. 

2. 	 A teacher in a public school must be given credit 
for years of service, as that term is defined in 
R.C. 3317.13 (A) (2), for the service rendered in a 
non-public school while such school had a charter 
issued by the State Board of Education. 




