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OPINION NO. 77-076 

Syllabus: 
1) An individual practicing a particular trade or 
occupation qualifies as a laborer, workman or mechanic, 
as tllose terms are used in R.C. 4115.04 and R.C. 4ll5.05, 
if members of the same trade or occupation are paid 
wages pursuant to the terms of a collective bargaining 
agreement or an understanding between employers and 
bona fide labor organizations. 

2) Any activity, other than maintenance, which 
results in a physical change to a public im:;>rovement, 
constitutes construction within the meaning of R.C. 
4ll3.04 provided that the cost of such activity is fairly 
estimated to exceed $4,000, and the work is to be 
performed by other than full-time, non-probationary 
employees of a public authority. 

To: Helen W. Evans, Director, Dept. of Industrial Relations, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 21, 1977 

I have before 11e your request for my opinion which reads as follows: 

Does the installation of security syste'l1s, computer 
installations, communications equipment, etc., in an 
existing structure or building under construction require 
the payment of the prevailing rate of wages to those 
installing and calibrating or other·.vise adjusting such 
equipment? In many instances, such technicians are in 
fact skilled specialist::; holding . .\ssociate of Arts 
degrees in their fields of endeavor. Referring to 1951 
Attorney General Opinions at page 585, should these 
men be classified as mechanics or laborers who work 
with their hands and thus fall ·.vithin the purview of the 
statute, or is their work based on pi'ofessional training 
rendering the law inapplicable to them? 

Secondly, the equipment installed by these individual., is 
invariably connected to the electrical system of the 
edifice. Is the installation of com:;>uters, security 
systems and similar equipment included within the 
definition of construction of a new structure, when any 
electrical work which is required is merely adjunct to 
the existing electrical system and is not fully integrated 
into the building? 
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R.C. 4115.04 and R.C. 4115.05 address the issue of a minimum wage for 
individuals working upon public improvements. 

R.C. 4ll5.04 provides, in part, as follows: 

Every public authority authorized to contract for or 
construct with its own forces a public improvement, 
before adi1ertising for bids or undertaking such 
construction with its own forces, shall have the 
department of industrial relations determine the 
prevailing rates of wages for mechanics and laborers in 
accordance with section 4115.05 of the Revised Code for 
the class of work called for by the public improvement, 
in the locality where the work is to be performed. 

R.C. 4115.1)5 which defines the procedure by which the prevailing wage is to 
be determined, reads in pertinent part as follows: 

The prevailing rate of wages to be paid for a legal day's 
work, as prescribed in section 4ll5.04 of the Revised 
Code, to laborers, workmen, or mechanics upon public 
works shall not be less at any time during the life of a 
contract for the public work than the prevailing rate of 
wages then payable in the same trade o; occupation in 
the locality where such public work is being performed, 
under collective bargaining agreements or 
understandings, between employers and bona fide 
organizations of labor in force .9.t the date the contract 
for the public work, relating to the trade or occupation, 
was made, and collective bargaining agreements or 
understandings successor thereto. 

In the event there is no such collective bargaining 
agreement or understanding in the immediate locality, 
then the prevailing rates of wages in the nearest 
locality in which such collective bargaining agreements 
or understandings are in effect shall be the prevailing 
rate of wages, in such locality, for the various 
occupations covered by sections 4115.04 to 4ll5.10 of the 
Revised Code. 

It should be noted that R.C. 4ll5.04 refers to "mechanics and laborers" while 
R.C. 4ll5.05 refers to "laborers, workmen, or mechanics." I agree with my 
predecessor's conclusion in 1953 Op. Att•y Gen. No. 3193, p. 570, that the General 
Assembly is speaking in both sections to the same class of workers. 

The question, therefore, is whether the growing class of technicians who 
install complex electronic equipment in public construction falls under the heading 
"laborers, workmen, or mechanics," as contem!,)lated by the General Assembly in 
tho enactment of R.C. Chapter 4115. 

In 1951 Op. Att'y Gen. No. 809, p. 580 a predc·cessor concluded that technical 
and professional engineers do not qualify as "laborers, workmen and mechanics" as 
ti1ose ter·rns are used in R.C. 4U5.05. After revia1 ,.ing numerous definitions of the 
terms in question, he concluded as follows: 

It is my opinion that the General Assembly in enacting 
the laws in question had in mind only men who work 
with their hands, and who are included in the commonly 
accepted definitions of "mechanic", "workman" and 
"laborer", and did not intend to include persons whose 
work is based on professional training-. 
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Although the analysis ado[)ted by my predecessor in Op. No. 809, supra, may 
have been appropriate at the time, it is of little assistance in classifying an ever 
expanding group of highly skilled technicians. Moreover, the conclusion stated 
therein \'las adopted without reference to the legislative intent of the statute and, 
if followed, will require the resolution of all future questions on an ad hoc basis. 

The meaning of generic terms such as "laborers, workmen, or mechanics" is 
often contextual. In attempting to define such terms, one must consider the object 
that the statute was designed to effect. 

The apparent purpose of R.C. 4115.04 and R.C. 4115.05 is to ensure that those 
individuals participating in public construction are paid the same wages as 
individuals of the same trade or occupation who are paid pursuant to the terms of a 
collective bargaining a,s!'eement or a similar understanding. The wages determined 
by such an agreement provide the only basis upon which the Department of 
Indus:.rial Relations is able to determine the prevailing wage. If individuals 
practicing the same trade or occupation as the individuals in question are paid 
pursuant to the terms of a C!Jllective bargaining agreement, then those individuals, 
however skilled, come witl1in the spirit of R.C. 4115.04 and R.C. ·1115.05. 
Conversely, if the members of the trade or occupation in question have not entered 
into such an agreement, the procedure set forth in R.C. 4115.05 is rendered wholly 
inoperable and those individuals, however unskilled, cannot qualify as laborers, 
workmen and mechanics. 

In answer to your first question, therefore, I must conclude that an individual 
practicing a particular trade or occupation qualifies as a laborer, workman or 
mechanic as those terms are used in R.C. 4115.04 and R.C. 4115.05, if members of 
the same trade or occupation are paid wages pursuant to the terms of a collective 
bargaining agreement or understanding between employers and bona fide labor 
organizations. 

Your second question inquires as to whether the installation of computers, 

security systems and similar equipment qualifies us construction under the terms of 

R.C. Chapter 4115. 

R.C. 4115.03, which defines various terms used in R.C. Cha::,ter 4115., provides 
in part as follows: · 

As used in sections 4115.03 to 4115.10, inclusive of the 
Revised Code: 

(B) "Construction" means any construction, 
reconstruction, improvement, enlargement, alteration, 
repair, painting, or decorating, of any public 
improvement the total overall project cost of which is 
fairly estimated to cost more than four thousand dollars 
and performed by other than full-time employees who 
have completed theh· probationary periods in the 
classified service of a public authority. 

(C) "Public Improvement" includes all buildi.1gs, 
roads, streets, alleys, sewers, ditches, sewage disposal 
plants, water wor!<s and all other structures or worl<s 
constructed by the state or any political subdivision. 

Under :l..C. 4115.03 (3) · three tests must be met in order for the complex 
electronic eq 1Jipment that is installed and connected to the electrical system of an 
edifice to qualify as ''construction". 

First, the work being done must result in an improvement, enlargement, 
alteration, ~e;:,air, painting or decorating of the public project. Second, the work 
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must f9.i:ly be estimated to cost more than four thousand dollars. Finally, the wori< 
must be performed by other than fuU-time employees who have completed their 
probationary pt'lriods in the classified service of a public authority. The second and 
third tests call for factual determhrntions that can be easily made.The first test 
which depends upon the nature of the activity, entails a more difficult factual 
analysis. 

In 1976 Op. Att•y Gen. No. 76-041, I had occasion to consider whether the 
removal of turbo-generators and related equipment from a municipal building 
constituted construction as defined in R.C. 4115.03. I concluded that the removal of 
turbo-generator, would come within the statutory definition, since it entailed a 
major change and alteration of the physical plant, if the estimated cost exceeded 
the statutory limit 11.nd if the work was to be performed by other than full-time, 
non-probationary employees. 

Op. No. 76-041, supra, is th-3 most recent in a series of opinions to conclude 
that various types of activity constitute "construction". See, e.g., 1971 Op. Att•y 
Gen. No. 71-054 (the removal of trees from city streets); 1939 Op. Att'y Gen. No. 
1494, p. 2208 (highway repair work); 1938 Op. Att'y Gen. No. 2161, [). 648 (erection 
of street signs). Indeed, the only type of activity that has been consistently 
excluded from the scope of R.C. 4ll5.03 is that which is clearly aimed towards 
maintenance. See, e.g., 1939 Op. Att'y Gen. No. 1494, p. 2208 (highway 
maintenance); 1938 Op. Att'y Gen. No. 2161, p. 648 (street cleaning, snow removal). 

It is not possibl·~ to determine on the facts provided in your letter whether 
the pro[)osed activity is correctly classified as an im:;,rovement, an enlargement, or 
an alteration. Such a determination is, however, not required. Inasmuch as the 
installation of equipment results in a physical change in the public improvement, as 
opposed to mere maintenance, it is reasonably clear that the work qualifies as 
construction. Moreover, the fact that the required electrical work is merely 
adjunct to the existing electrical system and is not fully integrated into the 
building is not significant. The total overall project cost, not the nature of the 
activity, is the proper tast under the statute for excluding projects of insignificant 
scope. 

Thus, it is my opinion and you are so advised that: 

I) An individual practicing a particular trade or 
occupation qualifies as a laborer, workman or mechanic, 
as those terms are used in R.C. 4ll5.04 and R.C. 4U5.05, 
if members of the same trade or occupation are p.:=i.id 
wages pursum1t to the terms of a collective bargaining 
agreement or an understanding between employers and 
bona fide labor organizations. 

2) Any activity, other than maintenance, which 
results in a physical change to a public improv,!ment, 
constitutes construction within the meaning of R.C. 
4113.04 provided that the cost of such activity is fairly 
estimated to exceed $4,000, and the work is to be 
performed by other than full-time, non-probationary 
employees of a public authority. 
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