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OPINION NO. 71-039 

Syllabus: 

A township, in acting to join an existing joint township 
hospital district, may be required, as a condition for joining, 
to levy a tax to pay such township's share of the bonded indebted­
ness of the district, which tax must be approved by sixty-five 
per cent of the township electors voting on such issue in a primary 
or general election. 

To: H. Michael Moser, Auglaize County Pros. Atty., Wapakoneta, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, July 26, 1971 

I am in receipt of your request for an opinion in which you 
state that a joint township hospital district has been established 
and that a bond issue for a new hospital has been approved in such 
district. You also state that a township contiguous to the dis­
trict is considering becoming a member thereof. Your questions 
read, in part, as follows: 

"l. I should appreciate your opinion as to the 
legality of Washington Township becoming a part of the 
hospital district. 

"2. In view of the fact that the bond issue was 
passed, if you should rule that Washington Township 
can become a part of the hospital district, can one 
of the terms (referred to in O.R.C. Sec. 513.18) be 
that it assume a part of the bonded indebtedness?" 

Joint township hospital districts are authorized and regulated 
pursuant to Sections 513.07 through 513.18, Revised Code. Operat­
ing costs for the hospital may be provided through a tax levy 
approved by the electorate of the district (Section 513.13, 
Revised Code) and bonds may be issued for the construction of the 
hospital (Section 513.12, Revised Code) in compliance with the 
requirements of Chapter 133, Revised Code, the Uniform Bond Law. 
The two listed Sections, in pertinent part, are as follows: 

Sectipn 513.12 

"Upon the establishment of a joint township hospital 
district and after the organization of such joint township 
district hospital board, under section 513.07 of the Revised 
Code, the hospital board of the district shall determine the 
amount of bonds to be issued and such other matters 
as pertain thereto, and shall, when approved by the 
vote of the electorate of the district voting as a 
subdivision, issue and sell such bonds to the extent 
and in the amount so determined, for the purchase of 
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a site and for the constructing and equipping of a 
hospital building thereon. Such bonds shall be issued 
and sold as provided by sections 133.01 to 133.65, 
inclusive, of the Revised Code. 

"* * * * * * * * *" 

Section 513.13 

"The board of elections of the county in which a joint 
township hospital district, or the most populous portion of 
such district, lies shall, by resolution approved by a two­
thirds vote of the joint township district hospital board, 
place upon the ballot for submission to the electorate of 
such district, at the next primary or general election, 
occurring not less than thirty nor more than ninety days after 
the request is received from such joint township district 
hospital board, the question of levying a tax, not to exceed 
one mill outside the ten-mill limitation, for a period not 
to exceed five years, to provide funds for the payment of 
necessary expenses incurred in the operation of the hospital. 
Such resolution shall be certified to the board of elections 
not later than four p.m. of the ninetieth day before the 
day of the election. If sixty-five per cent of the electors 
in such district voting on the proposition, vote in favor 
thereof, the county auditor of each county in which such 
district lies shall annually place a levy on the tax dupli­
cate against the property in such district, in the amount re­
quired by the joint board of trustees of the district, but 
not to exceed one mill." 

The governing statutes authorize a township not included in 
the original joint township hospital district to join such district 
at a later date. This is provided by Section 5J3.18, supra, as 
follows: 

"In the event any township, contiguous to a joint 
township hospital district, desires to become a part of 
such district in existence under sections 5J3.07 to 513.18, 
inclusive, of the Revised Code, its board of township trustees, 
by a two-thirds favorable vote of the members of such board, 
after the existing joint township hospital board has, by a 
majority favorable vote of the members thereof, approved the 
terms under which such township proposes to join the district, 
shall become a part of the joint township district hospital 
board under such terms and with all the rights, privileges, 
and responsibilities enjoyed by and extended to the existing 
members of the hospital board under such sections, including 
representation on the board of hospital governors by the 
appointment of an elector of such township as a member thereof. 
If the terms under which such township proposes to join the 
hospital district involve a tax levy for the purpose of shar­
ing the existing obligations of the district or the necessary 
operating expenses of such hospital, su·ch township shall not 
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become a part of the district until its electors have 

approved such levy as provided in this section. 


"Upon request of the board of township trustees 
of the township proposing to join such district, by 
resolution approved by a two-thirds vote of its members, 
the board of elections of the county in which the town­
ship lies shall place upon the ballot for submission 
to the electorate of such township at the next primary 
or general election occurring not less than thirty nor 
more than ninety days after such request is received from 
the board of township trustees the question of levying a 
tax, not to exceed one mill outside the ten-mill limitation, 
for a period of not to exceed five years, to provide funds 
for the payment of the township's share of the necessary 
expenses incurred in the operation of such hospital, or 
the question of levying a tax to pay the township's share 
of the existing obligations of the district, or both 
questions may be submitted at the same primary or general 
election. If sixty-five per cent of the electors voting 
on the propositions vote in favor thereof, the county 
auditor shall place such levies on the tax duplicate against 
the property in the township, which township shall thereby 
become a part of sai<.1 joint township r.ospital uistricL" 

I understand your questions to relate primarily to the power to 
require a tax levy in the joining township in order for it to 
share the cost of a bond issue approved earlier in the joint dist ­
rict. 

It will be noted that, in acting on terms for joining the 
district, decision by the board of trustees of the township is 
alone sufficient for that township to join such existing joint 
hospital district, except where tax levies may be necessary. 
Approval by the electors of the township is only necessary if a 
tax levy is required either (1) for sharing existing obligations, 
or (2) for sharing the necessary operating expenses. There would 
seem to be no reason to question that either or both such levies 
may be made conditions for joining by the joint district hospital 
board. The last sentence of the first paragraph expressly con­
templates either or both levies. This is further borne out by 
the second paragraph of Section 513.18, supra, which carefully 
distinguishes the issues to be presented to the electorate of the 
joining township, where tax levies are involved, requiring that 
separate questions, where applicable, be included on the ballot 
covering (1) a levy to share the necessary expenses of operation, 
and (2) a levy to pay the township's share "of the existing 
obligations of the district". 

While the phrase, "existing obligations" might be construed 
in some circumstances to refer to some transaction other than 
bonded indebtedness, it would appear, in the context of the re­
lated Sections, to refer here to bonded indebtedness. That is 
true because only two types of levy are authorized for a joint 
hospital district, i.e.: (1) for operating expenses, and (2) for 
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bonds. Sections 513.12 and 513.13, supra. The language of Section 
513.18, supra, must, therefore, refer to the same types of levies 
as those authorized for the district itself. 

I must, therefore, conclude that a township could be required, 
as a condition of joining a joint township hospital district, to 
submit to the electors the question of assuming its share of 
bonded indebtedness. 

Implicit in your question is the apparent incongruity of the 
requirement in Section 513.18, supra, of a sixty-five per cent 
affirmative vote on the operating levy and the bond levy (where 
both are involved) before such township may become a part of the 
joint district, whereas the electors of the original district could 
approve a bond issue by a mere majority vote, under Chapter 133, 
supra. (A sixty-five per cent majority is required in the original 
district for approval of an operating levy, Section 513.13, supra.) 
That incongruity appears to have arisen historically. At the time 
of the passage of Section 5J3.l8, supra, i.e., 119 Ohio Laws, 354, 
357 (194]), the requirements of the Uniform Bond Act, now Chapter 
133, supra, also required a sixty-five per cent majority for adopt­
ion of bonds. Section 2293-23, General Code (118 Ohio Laws, 20, 21 
(1939) .) Subsequently, amendments of the Uniform Bond Law have re­
duced that to a bare majority. section 133.13, Revised Code. 3ec­
tion 5]3.18, supra, however, has not been amended since its 
original adoption. There is no basis merely because of such 
historic differences to imply any necessary ambiguity in the 
sections governing joint township hospital districts. For that 
reason, the sixty-five per cent majority must be complied with, 
respecting approval for assuming part of the bonded indebtedness, in 
order for a township to accede to membership in such joint distrct. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and 
you are so advised that a township, in acting to join an existing 
joint township hospital district, may be required, as a condition 
for joining, to levy a tax to pay such township's share of the 
bonded indebtedness of the district, which tax must be approved by 
sixty-five per cent of the township electors voting on such issue 
in a primary or general election. 




