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418 OPINIONS 

HOSPITAL, COUNTY 

1. FCNDS FROM BOND ISSUE-EXPENDITURE FOR PRE­
LIMINARY PLAN PREPARATION UNAUTHORIZED; CON­
TRACT MADE BY COUNTY COMMISSIONERS CONTRARY 
TO §5705.41, RC 

2. CONTRACTS VOID WHEN NO CERTIFICATE OF AVAIL­
ABILITY OF FUNDS IS ATTACHED-§5705.41(D), RC 

3. DETERMINATION OF FACT - REPAIR OR •MAINTE­
XANCE-TO BE MADE BY BODIES HAVING CONTROL 
OVER RESPECTIVE PROJECTS. 
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SYLLABUS: 

I. A ,board of hospital trustees, under authority of Section 339.03, Revised Code, 
is not authorized to expend funds from a bond issue for the construction of an addi­
tional hospital building in payment from preliminary plan preparation where such 
plans were prepared at the instance of the l>oard of county commissioners, which 
board purported to contract contrary to the requirements of Section 5705.41, Revised 
Code. 

2. Contracts made by subdivisions or taxing units to which no certificate of 
availability of funds is. attached as required by Section 5705.41 (D), Revised Code, 
are void and no warrant may be issued in payment of amounts due thereon. 

3. A determination of whether a given project constitutes a major repair and 
replacement or a ,1ormal operating expenoe is one of fact to be determined in the first 
instance by thooe boards charged with the responsibility of repair and maintenance. 

Columbus, Ohio, August 30, 1957 

Hon. Edward R. Ostrander, Prosecuting Attorney 

Lake County, Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

I have received a request from your assistant, John F. Clair, Jr., 
reading as follows : 

"Your office is aware from previous correspondence with 
your immediate predecessor that our county is contemplating the 
erection of an addition to the existing County Hospital and also 
the erection of a new hospital building on a separate site in an­
other part of the county. Specifically, I respectfully refer you 
to Attorney General's Opinion No. 7100 published on September 
12th, 1956 and Opinion No. 7630 published January 14th, 1957. 
Separate bond issues were issued for these purposes and were 
approved by the voters of Lake County at the General Election 
in November 1955 and November 1956. Subsequent to the pas­
sage of these bond issues and acting in accordance with the Attor­
new General's Opinions mentioned above, the Board of Hospital 
Trustees employed the firm of architects to prepare plans and 
specifications for both of said projects. 

"However, previous to the rendering of the above mentioned 
Attorney General's Opinions and in fact several months prior to 
the passage of the last bond issue, the Board of County Commis­
sioners, believing in good faith at that time that they were au­
thorized to supervise the construction of the addition and the 
erection of the new building, under and by virtue of Section 
339.01 of the Revised Code of Ohio, informally and orally en-
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gaged a local architect to conduct preliminary studies for the 
proposed new county hospital building. The architect did make 
such studies and subsequently the Board of Hospital Trustees 
employed another architect to prepare the necessary plans and 
specifications. The County Commissioners felt the original em­
ployment was necessary in order to determine the amount of the 
bond issue for the new hospital. 

"The Trustees are now asked to pay the local architect's fees 
from funds derived from the bond issue and they have no objec­
tion to making such payment provided they are legally permitted 
to do so. Accordingly, I request your opinion as to the following 
questions: 

1. Can the Board of Hospital Trustees lawfully pay the 
fees of an architect from the proceeds of a bond issue when such 
architect has been employed by some other authority to make 
preliminary ·studies for the project to be financed by the Bond 
issue in question? 

2. Assuming that the informal employment of the archi­
tect by the Board of County Commissioners was not reduced to 
writing and that your answer to number 1 above is in the nega­
tive, who, if anyone, has authority to pay the local architect's fees. 

"The Board of Hospital Trustees has further consulted this 
office concerning the following question: The present existing 
hospital has recently been examined by the State Fire Marshal 
who has directed that certain wiring in the existing building be 
corrected and replaced and that the cost of this project will be 
somewhat substantial, and I therefore request an informal opinion 
as to whether this constitutes a major repair and replacement and 
as such will financing be the responsibility of the County Commis­
sioners or whether such would be a normal operating expense 
and payable by the Board of Trustees or should it be paid by the 
Board of Trustees for the construction of said hospital as part 
of the expense of the planned addition to the existing hospital 
facilities." 

In answer to your first question I note your statement that the Board 

of County Commissioners believes that its employment contract with the 

architect was necessary to arrive at a figure for the proposed bond issue. 

I note that such agreement was informal; in this regard I direct your 

attention -to Section 5705.41, Revised Code: 

")fo subdivision or taxing unit shall: 

(D) Make any contract or give any order involving the 
expenditure of money unless there is attaohed thereto a certificate 
of the fiscal officer of the subdivision that the amount required 
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to meet the same, * * * has been lawfully appropriated for such 
purpose and is in the treasury or in process of collection to the 
credit of an appropriate fund free from any previous encum­
brances. Every such contract made without such a certificate 
shall be void and no warrant shall be issued in payment of any 
mount clue thereon. * * *" 

Therefore, the contract made by the board of county comm1ss1oners 

was void if no such certificate was issued. It is well established that per­

sons contracting with public authorities do so at their peril. 

Further, I do not see how the board of hospital trustees could adopt 

such an illegal contract for to do so would involve accomplishing indi­

rectly that which Section 5705.41, supra, expressly prohibits. In addition 

it should be pointed out that the consideration for such contract has 

passed and payment made by the board of hospital trustees could not be 

made for plans prepared before the passage of the bond issue. 

For your second question I direct your attention to the fact that per­

sons contracting with governmental agencies are presumed to have notice 

of the limitations upon the authority of such agencies to contract; there­

fore, I find no one in the situation you present who is authorized to pay 

for such plan preparation. In specific answer to your second query, con­

tracts made by subdivisions or taxing units to which no certificate of 

availability of funds is attached as required by Section 5705.41 (D), 

Revised Code, are void and no warrant may be issued in payment of 

amounts clue thereon. See 32 Ohio Jurisprudence 940, 941. 

In answer to your additional question relative to the proper body to 

undertake the project of replacing the electrical wiring of the present 

existing hospital facility, I direct your attention to the following language 

found in Opinion No. 330, Opinions of the Attorney General for 1957: 

"Control of the several elements of the building, improve­
ment, and repair of a county hospital may thus be summarized 
and distinguished as follows : 

"1. Construction may be undertaken by a board of county 
hospital trustees only when funds therefor have been provided 
by a bond issue or tax levy approved by the electors of the 
county, and control of funds from those sources and consequently 
of the ·construction is vested in such board. 

"2. Projects of building maintenance such as can be sup­
ported by the surplus from operating revenues may be under-
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taken by the board of county hospital trustees under its general 
powers of management and control. 

"3. Projects of enlargement, improvement, and rebuild­
ing, funds for which are appropriated by the board of county 
commissioners, are under the supervision and control of the board 
of county commissioners." 

Finding no statutory authority for the two respective hoards to 

cooperate officially in making determinations as to the proper classification 

for specific projects, each board may, within its sound discretion, find that 

a par•ticular project is within its authority and then proceed in compliance 

with the applicable statutes. Such a finding upon a specific project is one 

of fact and being such, the resolution of it is beyond the scope of this 

office; however, it should be kept in mind that the scope of the proposed 

project may well be entitled to more relative weight in such a determination 

than the cost of the project. 

In specific answer to your question it 1s my opm1011 and you are 

accordingly advised that: 

1. A board of hospital trustees, under authority of Section 339.03, 

Revised Code, is not authorized to expend funds from a bond issue for 

the construction of an additional hospital building in payment for pre­

liminary plan preparation where such plans were prepared at the instance 

of the board of county commissioners, which board purported to contract 

contrary to the requirements of Section 5705.41, Revised Code. 

2. Contracts made by subdivisions or taxing units to which no 

certificate of availability of funds is attached as required by Section 

5705.41 (D), Revised Code, are void and no warrant may be issued in 

payment of amounts due thereon. 

3. A determination of whether a given project constitutes a maJor 

repair and replacement or a normal operating expense is one of fact to be 

determined in the first instance by those boards charged with the responsi­

bility of repair and maintenance. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




