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tion, with reference to the property abutting thereon, which plans, specifi­
cations, estimates and profiles shall be open to the inspection of all persons 
interested." 

Section 3818, General Code, provides for the service of notice of the passage 
of the resolution of necessity upon the owner of each piece of property to be assessed. 
Section 3823, General Code, provides that any person to be assessed claiming that he 
will sustain damages by reason of the improvement shall file a claim for such damages 
within two weeks after the service of the notice thereof or the completion of the 
publication thereof. 

Section 3824, General Code, provides as follows : 

"At the expiration of the time limited for so filing claims for damages, 
the council shall determine whether it will proceed with the proposed im­
provement or not, and whether the claims for damages so filed shall be ju­
dicially inquired into, as hereinafter provided, before commencing, or after 
the completion of the proposed improvements." 

It is well established that council cannot determine to proceed with such an im­
provement or pass an ordinance for that purpose until after the expiration of the 
time for filing claims for damages. Joyce vs. Barron, 67 0. S. 264. It is obvious 
that there is no authority whereby a municipality may issue notes in anticipation of 
the levy of assessments for an improvement until it is determined whether or not it 
will proceed with the improvement. After having determined to proceed as pro­
vided in Section 3824, sup-ra, notes may be issued in anticipation of the levy of 
assessments under the provisions of Section 2293-24 of the Uniform Bond Act. I 
am clearly of the opinion that such notes may not be authorized until the resolution 
or ordinance determining to proceed has been passed. 

In view of the foregoing and in specific answer to your question, it is my opinion 
that a municipality may not authorize notes in anticipation of the levy of special 
assessments for an improvement until the resoiution determining to proceed with 
such improvement has been passed as provided in Section 3824, General Code. Section 
5625-35, General Code, does not, therefore, dispense with the requirement contained 
in Section 5625c33, General Code, as to the fiscal officer's certificate until the reso­
lution determining to proceed has been passed as required by Section 3824, General 
Code, and an ordinance authorizing notes has been adopted in accordance with Section 
2293-24, General Code. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN,. 

Attorney Ge11eral." 

2267. 

l'OLICE RELIEF FUND-DUTY OF COUNCIL TO MAINTAIN FUND 
WHEN THERE ARE NO PENSIONS TO BE PAID-WHEN COUNCIL 
MAY LEGALLY REPEAL SUCH LEGISLATION. . . 

SYLLABUS: 
1. Where a municipal coun-cil has passed a11 ordina11ce establishing a)'o!ife _relief 

fund and a board of tmstees has been created and 110 other actio1~ has bem take11, fhe 
cou1~eil may legally repeal legislation establishing said fund if it chooses to do so. 
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2. U11der the provisions of Sectio1~ 4621 of tile Ge~~eral Code, it is the duty of 
cou11cil to provide fUJuls to ma-intain the police relief frmd even though there are Ho 
pensioJI.s to be paid therefrom at tire time said levy is requested, in the abse11ce of 
legislatio11 repealing the ordinance establishing tire police relief frmd. 

CoLUMBUS, OHIO, August 29, 1930. 

Bttreau of i11specti01~ a11d S11Pervisi01~ of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of the receipt of your communication 

which reads: 

"The city of ------------· on December 16, 1929, passed an ordinance 
establishing a police relief fund. On the 3rd of February, 1930, council ap­
pointed two members of its body to be members of the board of trustees, the 
police department elected two members and two citizens members were elected 
by council members and the police department members, as provided in Sec­
tion 4616, General Code, amended in 113 0. L., p. 64. The board of trustees 
adopted rules and regulations governing the fund and the distribution thereof, 
but there have been no members retired from the department on pension, and 
there has been no fund actually created at the date of this writing. A budget 
has been presented to council by the members of the board of trustees, asking 
that a levy be made to produce $1100.00 for the fund, which is to be used for 
the payment of relief to members of the department. On July 7, 1930, coun­
cil passed an ordinance as an emergency measure repealing the ordinance· 
creating the police relief fund. 

Question 1. May a council legally repeal an ordinance providing for a 
police relief fund, after having established the board to administer such fund, 
as above indicated? 

Question 2. In view of the provisions of Section 4621, General Code, is 
it the duty of council to provide funds for a police relief fund when there are 
no pensions to be paid therefrom, but relief payments are contemplated?" 

Section 4616 of the General Code, as amended by the 86th General Assembly, 
provides that the council of a municipality, which has a police department supported 
at public expense, "may declare the necessity for the establishment and maintenance 
of the police relief fund." The section further provides that in case the council 
makes such declaration of necessity, there shall be created a board to be known as 
trustees of the police relief fund. Section 4621, to which you refer and which pro­
vides for the levying of a tax, reads: 

"Tn each municipality availing ·itself 6£ these provisions to maintain the 
police relief fund the council thereof each year in the manner provided by 
law for other municipal levies, and in addition to all other levies authorized 
by law shall levy a tax of not to exceed three tenths of a mill on each dollar 
upon all the real and personal property as listed for taxation in the munici­
pality but sufficient in amount within the three-tenths of a mill to provide 
funds for the payment of all pensions granted to policemen under existing 
laws. In the matter of such levy the board of trustees of the police relief 
fund shall be subject to the provisions of law controlling the heads of the 
departments in the municipality and shall discharge all the duties required of 
such heads of departments." 

In the first place, it must be observed that it is a discretionary matter as to whether 
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or not the council of a municipality does declare the necessity for the establishment 
of a police relief fund. Your question, of course, is whether or not, after having 
declared such necessity and having created the board of trustees, the council of the 
municipality may now repeal such legislation and terminate such board and the 
fund. \Vhile there is no express authority in the statutes authorizing a municipality 
to discontinue such a fund and such a board when once established, it is a well known 
principle of law applicable to all legislative bodies that no express power is required 
to amend or repeal any legislation which it is authorized to enact. It is believed that 
the case of State ex rei vs. Caison, Auditor, 7 0. App. 438, is dispositive of this phase 
of your question. In 'that case the council had passed an ordinance creating a board 
of health under the provisions of Section 4404, General Code. Said section provided 
that the council of each municipality "shall establish a board of health composed of 
five members," etc. After having created said board, council proceeded to repeal the 
legislation. It was argued that council had no power to abolish the board without 
further action on the part of the Legislature. In other words, it was contended that 
the council of a municipality having once passed legislation in pursuance of a grant 
of power, the act must remain the law of that particular municipality until the Legis­
lature grants the power of repeal. The court in its opinion, referring to the con­
tentions above mentioned, stated : 

"We cannot assent to this proposition. 
Of course, it goes without saying that the council of a municipality can 

only exercise the powers delegated to it by the General Assembly. But is a 
specific grant of power required to authorize the council to amend or repeal 
an ordinance which it had the power to pass? The efficacy of any legislative 
body would be entirely destroyed if the power to amend or repeal its legislative 
acts were taken away from it. The grant of the power to pass the ordinance 
in question, or any ordinance for that matter, carries with it the power to 
amend or repeal the same act. 

The constitution itself provides the method by which it may be changed. 
The Legislature may repeal or modify an act which it has passed, and 

it seems to us to be utterly illogical to say that a municipality cannot repeal 
an act of its legislative body, whether the power to repeal is expressly granted 
or not. And we think that the repeal of the ordinance creating the board of 
health also abolished all appointive positions under such board. State e.r rei 
vs. Covington, 29 Ohio St., 102; State ex rel vs. Jennings, 57 Ohio St. 415; 
McHugh vs. Cincin11ati, 1 Cin. S. C. R., 145, and State vs. Brown, 38 Ohio 
St., 344." 

In view of the foregoing, it must be conceded that the council of the municipality 
has power to repeal an ordinance establishing the police relief fund and creating the 
trustees of such board. A different question in all probability would be presented 
in the event that pensions had been awarded to members of the department in pur­
suance of the establishment thereof. In other words, it is a well established proposi­
tion of law that legislative bodies may not pass retroactive measures the effect of 
which is to disturb vested rights of individuals. 

In my opinion No. 1331, issued to your Bureau under date of December 24, 1929, 
it was indicated that where a pension is once fixed, it is not within the power of the 
board of trustees to make a reduction in the pensions already granted. In view of this 
situation, in all probability if pensions had heretofore been granted or relief pro­
vided for, council of the municipality could not end the police relief fund without 
providing for the vested rights of those pensioners existing at the time of the repeal 
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of such act. However, it is probable that council could terminate the fund in so far 
as future relief to be granted is concerned. In any event, in the case you present 
apparently nothing has been done and therefore the question of vested rights would 
not arise. 

In considering the second branch of your inquiry as to whet.her it is the duty 
of council to provide funds for a police relief fund when there are no pensions to be 
paid, but relief payments are contemplated, it is assumed that you refer to a case in 
which no attempt has been made to repeal the legislation creating the police relief 
fund. It will be noted that Section 4621 supra, provides in substance that each mu­
nicipality availing itself of the provisions of the act "to maintain the police relief fund 
* * * shall levy a tax not to exceed three-tenths of a mill," etc. It is true that 
the remaining portion of the sentence, relating to a _fund "sufficient in amount within 
the three-tenths of a mill to provide funds for the payment of all pensions granted 
to policemen under existing laws" might be construed as limiting the power to levy 
for the purpose of paying pensions. However, by taking the provisions of the section 
by its four corners, it is believed that the purpose of the levy is to provide for relief 
and such relief as the board of trustees has determined shall be granted. As pointed 
out in Opinion 1927, issued to your Bureau under date of March 30, 1930, there is 
no valid distinction between pensions and relief. In effect, relief and pensions are 
one and the same thing. Therefore, it is believed that where a municipality has taken 
such action as is necessary for the establishment of a police relief fund and the cre­
ation of a board of trustees of such fund, it is the mandatory duty of council 
of such municipality to provide a reasonable sum under the provisions of Section 4621 
to maintain the police relief fund even though there are no pensions to be paid there­
from but there are contemplated payments for relief. In other words, the act con­
templates that there will be obligations to be paid from the fund and in anticipation 
thereof the council should provide a reasonable amount for said purpose notwith­
standing at the time the relief is requested there are no existing obligations. 

Based upon the foregoing, and in specific answer to your inquiries, I am of the 
opinion: 

1. Where a municipal council has passed an ordinance establishing a police relief 
fund and a board of trustees has been created and no other action has been taken, 
the council may legally repeal legislation establishing said fund if it chooses to do so. 

2. Under the provisions of Section 4621 of the General Code, it is the duty of 
council to provide funds to maintain the police relief fund even though there are no 
pensions to be paid therefrom at the time said levy is requested. 

2268. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Geueral. 

APPROVAL, BONDS OF LAUREL RURAL SCHOOL DIST.RICT-HOCKING 
COUNTY, OHI0-$3,500.00. 

CoLUMBUS, OHIO, August 29, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


