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COUNTY COMMISSIONERS - AUTHORIZATION FOR 
COUNTY ENGINEER TO PROCEED BY FORCE ACCOUNT­
§ 5543.19 RC-POWER TO HIRE EMPLOYEES AND MATE­
RIALS GIVEN TO ENGINEER UNLESS BOARD RESERVES 
TO ITSELF THE POWER TO PURCHASE MATERIALS­
WITHOUT AUTHORIZATION THE COUNTY ENGINEER MAY 
PROCEED IF FUNDS ARE AVAILABLE IN MAKING EMER­
GENCY REPAIRS-§ 315.13 RC-TOTAL COST OF SUCH RE­
PAIRS CANNOT EXCEED ONE THOUSAND DOLLARS-NO 
AUTHORIZATION NECESSARY FROM COUNTY COMMIS­
SIONERS. 

SYLLABUS: 

l. Under authority of Section 5543.19, Revised Code a resolution of a board of 
county commissioners, duly adopted and entered in the minutes, authorizing a county 
engineer to proceed in the construction, reconstruction, improvement, maintenance or 
repair of roads, bridges and culverts by force account, grants to him the power to 
hire and discharge employees and, unless the board specifically reserves to itself the 
right to purchase materials, to make such purchases without supervision or inter­
ference. 

2. Under authority of Section 315.13, Revised Code, with or without a resolution 
authorizing force account methods, if sufficient funds are available in the county 
engineer's emergency repair fund, the county engineer may proceed at once to make 
any emergency repair by force account, without preparing plans, specifications, 
estimates of costs, or forms of contracts. In so doing he may hire and discharge 
employees and make petty purchases, but the total cost, including labor or materials 
or both may not exceed one thousand dollars. 
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Columbus, Ohio, October 7, 1957 

Hon. Frank H. Cox, Prosecuting Attorney 

Morgan County, McConnelsville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion on the following ques­

tion: 

"Is it necessary that a motion be passed and entered in the 
minutes of said Board of Commissioners, that the County Engi­
neer be empowered to hire and discharge employees and make 
petty purchases in a transaction being clone by force account!"' 

Section 5543.19, Revised Code, formerly Section 7198, General Code, 

originally enacted, reads as follows : 

"The county engineer may, when authorized by the board 
of county commissioners, employ such laborers and teams, lease 
such implements and tools, and purchase such materials as are 
necessary in the construction, reconstruction, improvement, main­
tenance, or repair of roads, bridges, and culverts by force ac­
count." 

Section 5549.01, Revised Code, formerly Section 7200, General Code, 

reads in pertinent part as follows : 

"The board of county commissioners may purchase such 
machinery, tools, or other equipment, including special wearing 
apparel, for the construction, improvement, maintenance, or re-
pair of the highways, bridges, and culverts under its jurisdiction 
as it deems necessary." (Emphasis added.) 

Section 5549.04, Revised Code, formerly Section 7214, General Code, 

reads, in part as follows : 

"The board of county comm1ss1oners or board of township 
trustees may contract for and purchase such material as is neces­
sary for the purpose of constructing, improving, maintaining, or 
repairing any highways, bridges, or culverts within the county, 
* * *" (Emphasis added.) 

Opinion No. 1260, Opinions of the Attorney General for 1927. p. 2250, 

at p. 2253, says of these statutes: 

"Thus we find from the provisions of the sections of the code 
immediately above quoted that the county commissioners may 
purchase such machinery, tools, equipment, automobiles and ma-
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terial as may be necessary to construct, improve, maintain or 
repair county roads, bridges and culverts, but nowhere in the 
statutes do we find authority vested in the county commissioners 
to employ laborers and teams. 

It follows, then, that in the first instance the commissioners 
may exercise their discretion as to whether in proceeding under 
the provisions of Section 7198, supra, they will permit the county 
surveyor to purchase materials dnd to lease equipment and tools 
or whether they themselves will purchase such materials and the 
machinery, equipment and tools that may be necessary in carrying 
on work by force account." 

In Opinion No. 4767, Opinions of the Attorney General for 1935. at 

p. 1307, we find this language: 

"When the Board of County Commissioners has authorized 
the surveyor to proceed under section 7198, it appears that he 
takes the sole responsibility for the purchasing of material or 
leasing of equipment, unless, as pointed out in my Opinion No. 
4139, supra, the board sees fit to limit his powers in the resolution 
granting him authority to proceed by force account. The board 
may decide to reserve the right to purchase the material itself. 

* * * If the board ot county commissioners grants to the 
surveyor power to proceed under section 7198 without reserva­
tion, then, of course, it becomes the duty of the surveyor to hire 
labor, lease machinery and purchase materials. On the other hand, 
if the power is reserved in the board, it is believed that it may do 
so. However, it would appear that while the board may lease 
equipment and buy materials, it should follow the provisions of 
sections 7184 and 7192 of the General Code in giving the surveyor 
general charge and supervision of the construction work." 

On page 1310 of the same opinion it is said that the entire responsi­

bility rests upon the engineer when the board of county commissioners has 

once told him to proceed by force account, "1111/ess restricted in the author­

ity grant.ed by the board of county commissioners." 

Opinion No. 5275, Opinions of the Attorney General ior 195\ reads 
at page 270: 

''* * * It is to be noted first, that the com1111ss10ners must 
decide what procedure to take, and the statute provides that when 
they give authority for the county engineer to construct a bridge 
by force account, then it is the county engineer and not the com­
missioners who employs the necessary laborers and purchases the 
necessary materials and constructs the bridge by force account. 
* * *" 

https://grant.ed
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After a discussion of the above quoted statute and two earlier opinions 

of the Attorney General, viz., Opinion No. 2106, Opinions of the Attorney 

General for 1930, p. 1136, and Opinion No. 3139, Opinions of the Attorney 

General for 1931, p. 527, the above opinion continues, at p. 271, as follows: 

"These opinions plainly point to the conclusion that while the 
county commissioners have full authority, if they so choose, to re­
tain control over the erection of a bridge, and to proceed under the 
laws above referred to, to advertise for bids and let a contract for 
such work, yet where they elect to turn the work over to the 
county engineer, to be performed by force account, they must per­
mit the engineer to proceed without dictation or interference 
from them. In other words, they cannot relinquish their control 
and at the same time keep it. * * *" 

Considered out of context, we might conclude that this opinion is not 

in accord with previously cited opinions. However, a reading of the whole 

opinion discloses that it was concerned with a situation where the county 

commissioners by resolution determined to build a bridge by force account, 

and advertised for bids. All bids submitted, including the one accepted, 

included both labor and materials for the complete erection of the bridge. 

The county engineer objected to the procedure of the commissioners under 

force account in accepting a proposal by a bridge corporation to furnish 

all labor and material. 

His objection was well taken, as the county comm1ss1oners have no 

authority to hire labor, although they do have discretionary authority to 

purchase material and lease equipment. 

It might well be that good, economical management of county affairs 

would impel the commissioners to make bulk purchases of materials in 

common and extensive use, keep them on hand in a materials storage ware­

house or yard, and direct their use by the county engineer on any project 

to be completed by him on force account. This, we believe, would be within 

their authority under the statutes. 

Under authority of the above citations we conclude that a resolution 

of the board of county commissioners authorizing the county engineer to 

proceed by force account gives him the power to hire and discharge em­

ployees and to make petty purchases in a transaction being done by force 

account, unless the board specifically reserves to itself the right to purchase 

materials. 
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The above cited statutes and opinions and the conclusions thereunder 

are general in nature; however, a single phase or aspect of this subject 

matter requires consideration under other statutory authorization for force 

account operations where only repair projects or necessary repairs are in­

volved. 

This discussion thus far relates to Section 7198, General Code, which 

with substitution of the word Hengineer" contained the identical wording 

of Section 5543.19, Revised Code, now reading, as follows: 

"The county engineer may, when authorized by the board 
of county commissioners, employ such laborers and teams, lease 
such implements and tools, and purchase such materials as are 
necessary in the construction, reconstruction, improvement, main­
tenance, or repair of roads, bridges, and culverts, by force ac­
count." 

Your inquiry involves the authority of the county engineer as to pro­

jects of the kind mentioned in the above quoted section, including repair 

of roads, bridges and culverts, by force account, conditioned upon author­

ization by the board of county commissioners, and also involves the ques­

tion of such authority under other sections of the Code applicable to no 

projects except "necessary repairs". 

Former provisions applicable to your question were those of Section 

2792-1, General Code, 110 O.L., p. 133, enacted in April of 1923, as pro­

visions supplemental to those of Section 2792, General Code, and imposing 

additional duties and responsibilities upon the county surveyor, title changed 

to county engineer in 1935 by enactment of Section 2782-1, which such 

additional duties or responsibilities were set forth, as follows: 

"Sec. 2792-1. For the purposes of this act, necessary repairs, 
the total cost of which is not more than two hundred dollars, shall 
be deemed emergency repairs. The county surveyor shall make 
all emergency repairs on all roads, bridges and culverts in the 
county, including state highways, and shall keep on hand at all 
times a supply of material for the purposes of making such repairs. 
Upon report to the county surveyor of any road or bridge in the 
county needing immediate attention, the county surveyor shall, if 
he deems it an emergency repair, proceed at once to make such 
repair by force account, without preparing plans, specifications, 
estimates of cost or forms of contract." 

In Opinion No. 540, Opinions of the Attorney General for 1937, page 

896, the four paragraphs of the syllabus read, as follows : 
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"l. Section 2792-1, General Code, authorizing the county 
engineer to undertake certain road repairs by force account as 
emergency repairs, total cost of which is not more than $200.00, 
is an exception to the general statutes placing control of county 
highways in the board of county commissioners. 

2. Section 2792-1, General Code, authorizes the purchase 
of materials and the employment of labor by the county engineer 
for the making of emergency repairs, the total cost of which is not 
more than $200.00 in any one instance. 

3. It is not necessary when the county engineer determines 
the same to be an emergency repair and needing immediate atten­
tion, in the exercise of his sound discretion, that he prepare plans, 
specifications, estimates of cost or forms of contract, but he may 
make such repairs by force account. 

4. Payments for emergency repairs by the county engineer 
are made by authority of the county engineer from the fund 
appropriated for such purpose by the county commissioners. 
Salary or wages of a road superintendent are not properly pay­
able from such fund so appropriated." 

From the body of the above Opinion, at pages 900 and 901, we quote 

as follows: 

"You make specific inquiry as to whether or not the county 
engineer would be justified in dividing up a road several miles 
long into several units in order to improve said road from the 
emergency repair fund. 

As suggested heretofore, your question contains the answer 
when you state that such method would be used in performing the 
improvement, that is to say, a road in that condition and improved 
throughout could not be classed as an emergency repair. It would 
be possible for the county engineer to repair certain small por­
tions of the worst part of this highway to make the same passable 
for traffic and thereby take care of the emergency until such time 
as an improvement of the entire road would be made, providing 
he, in the exercise of his sound discretion, determined such ex­
penditure to be necessary and proper. 

* * * There may be isolated conditions whereby certain re­
pairs or improvements might be made in accordance with either 
of the two above mentioned sections. Construction, improvement 
and repair of roads may be undertaken under more than one pro­
vision of law off-times, but when commenced the same must pro­
ceed to a final conclusion under the method provided by law, selec­
ted to be used at the beginning of the improvement. * * * 

* * * the controlling legal principle to be applied is that 
related sections of the General Code, providing for location, con-
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struction, maintenance and repair of roads must be followed 
through in detail as the same may apply to the particular improve­
ment being made. * * *" 

Section 2792-1 as the then existing law on repairs was repealed in the 

year 1947, and re-enacted, 122 O.L. p. 525, with the therein indicated 

omissions or italicized changes, similarly emphasized, as follows: 

"For the purposes of this act, necessary repairs, the total 
cost of which is not more than * * * one thousand dollars, shall 
be deemed as necessary for emergency repairs. The county * * * 
engineer shall make all emergency repairs on all roads, bridges 
and culverts in the county, including state highways, and shall 
keep on hand at all times a supply of material for the purposes 
of making such repairs. Upon report to the county * * * engin­
eer of any road or bridge in the county needing immediate atten­
tion, the county * * * engineer shall, if he deems it an emergency 
repair, ,proceed at once to make such repair by force account, 
without preparing plans, specifications, estimates of cost or forms 
of contract. 

The county commissioners are hereby authorized to appro­
priate a sum of money each year sufficient to enable the county
* * * engineer to carry out the purpose of this section. Such sum 
shall constitute the 'county * * * engineer's emergency repair 
fund'. All expenses incurred in employing extra help or in pur­
chasing materials used in such repairs shall be paid from such fund 
on vouchers signed by the county * * * engineer." 

(Emphasis added.) 

Effective as of October 1, 1953, the above quoted Section 2792-1 of 

the General Code, was incorporated in Section 315.13, Revised Code, and 

reads as follows : 

"The county engineer shall make all emergency repairs on all 
roads, bridges, and culverts in the county, including state high­
ways, and shall keep on hand at all times a supply of material 
for the purposes of making such repairs. Upon report to the 
f:ngineer of any road or bridge in the county needing immediate 
attention, such engineer shall, if he deems it an emergency repair, 
proceed at once to make such repair by force account, without 
preparing plans, specifications, estimates of cost, or forms of 
contract. 

The board of county comm1ss1oners may appropriate a sum 
of money each year sufficient to enable the county engineer to 
carry out this section. Such sum shall constitute the 'county 
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engineer's emergency repair fund'. All expenses incurred in em­
ploying extra help or in purchasing materials used in such repairs 
shall be paid from such fund on vouchers signed by the engineer. 

Necessary repairs, the total cost of which is not more than 
one thousand dollars, shall be deemed as necessary for emergency 
repairs." 

To the extent that repair programs may be regarded as separable m 

nature so as to not come within the concept of the portion of Section 

315.19, Revised Code, providing that the board of county commissionero: 

may appropriate a sum of money each year sufficient to carry out this 

section, the portions of Opinion No. 540 of 1937, heretofore quoted, are 

adopted as pertinent to your inquiry. 

It is my opinion and you are advised that under authority of Section 

5543.19, Revised Code, a resolution of a board of county commissioners, 

duly adopted and entered in the minutes, authorizing a county engineer to 

proceed in the construction, reconstruction, improvement, maintenance or 

repair of roads, bridges and culverts by force account, grants to him the 

power to hire and discharge employees and, unless the board specifically 

reserves to itself the right to purchase materials, to make such purchases 

without supervision or interference. 

You are further advised that under authority of Section 315.13, Re­

vised Code, with or without a resolution authorizing force account methods, 

if sufficient funds are available in the county engineer's emergency repair 

fund, the county engineer may proceed at once to make any emergency 

repair by force account, without preparing plans, specifications, estimates 

of costs, or forms of contracts. ln so doing he may hire and discharge 

employees and make petty purchases, but the total cost, including labor 

or materials or both may not exceed one thousand dollars. 

Respectfully, 

\VILLIAM SAXBE 

Attorney General 




