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DISTRICT HEALTH COMMISSIONER-MUST BE LICENSED TO PRAC-
TICE :\IEDICINE AND NOT DENTISTRY. . 

SYLLABUS: 

The unqualified term "physician" as used in Title I /1, Division II, Chapter 1"9 
of the General Code, relati11g to the State Departmc11t of Health, must be con­
strued as a licensed practitioner of medicine and doc,r not i11cludc lice11sed 
deutists. 

CoLUMBUS, OHIO, December 12, 1932. 

RoN. DAVID CREGER, Prosecuting Attomey, Upper Sandusky, Ohio. 

DEAR SIR:-Your letter of recent date is· as follows: 

"I would like to have your interpretation as to whether or not the 
description of Health Commissioner, under Section 1261-19 of the Gen­
eral Code of Ohio, of licensed physician would include licensed dental 
physician. In other words may a licensed dental physician be appointed 
Health Commissioner?" 

Section 1261-19, General Code, provides in part as follows: 

"Within thirty days after the appointment of the· members of the 
district board of health in a general health district, they shall organize 
by selecting one of the members as president and another member as 
president pro tempore. The district board of health shall appoint a 
district 'health commissioner upon such terms, and for such period of 
time, not exceeding two years, as may be prescribe<i by the district board. 
Said appointee shall be a licensed physician and shall be secretary of the 
board and shall devote such time to the duties of his office as may be 
fixed by contract with the district board of health. * * * * * * *." 

Although the statutes of Ohio do not expressly define the term "physisian'' 
as meaning one licensed to practice medicine and surgery, the term "physician" 
is a common word generally understood to mean a person so licensed. Webster's 
New International Dictionary defines "physician" a~ "One duly authorized to 
treat diseases, especially by medicines; a doctor of medicine." 

It is well established in this state that words in a statute will be presumed 
to be used in their general meaning unless the context or surrounding circum­
stances indicate a different meaning. Kiefer vs. State, 106 0. S. 285. A con· 
sideration of the use of the term in the General Code of Ohio, particularly in 
Title III, Division II, Chapter 19, being the chapter relating to the State Depart­
ment of Health, does not indicate any requirement for construing the term in other 
than its generally accepted sense. In fact, it is apparent that the legislature has, 
throughout the chapter, used the term as meaning a licensed practitioner of 
medicine, as will be hereinafter shown. 

Section 1234, General Code, relating to the qualifications of members of the 
Public Health Council, appointed by the Governor, provides that "Of the ap­
pointive members, at least two shall be physicians who shall have had training 
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or experience in sanitary science." It is well recognized that dentists do not 
ordinarily have either training or experience in general sanitary science, but 
rather in what may be termed oral science. 

Section 1243, General Code, provides as foilows: 

"Boards of health, health ;tuthorities or officials, and physicians 
111 localities where there are no health authorities or officials, shail 
report to the state board of health promptly upon the discovery thereof, 
the existence of any one of the following diseases: asiatic cholera, 

. yellow fever, smallpox, scarlet fever, diphtheria, membranous croup, 
typhus or typhoid fever, and such other contagious or infectious dis­
eases as the state board specifies." 

The reference in the foregoing section to physicians is clearly a reference 
to practitioners of medicine. Dentists arc not professionally concerned with asiatic 
cholera, yellow fever, smallpox, etc. 

Section 1243-1, General Code, provides in part as follows: 

"'Every physician in this state attending on or called into VISit a 
patient whom he believes to be suffering hom poisoning from lead, 
phosphorus, arsenic, brass, wood alcohol, mercury or their compounds, 
or from anthrax or from compressed air illness and such other occupa­
tional diseases and ailments as the state department of health shall require 
to be reported, shall within forty-eight hours from the time of first 
attending such patient send to the state commissioner of health a report 
stating: 

(a) * * * * * * * * * * 
,. 

(b) * * * * * * * * * * * 
(c) * * * * * * * * * * * 
(d) * * * * * * . * * * * *" 

Again, Section 1248-5 relates to the duties of physicians in attendance in a 
case of childbirth. Dentists are not citstomarily in attendance on such cases. 
Throughout the chapter I think it is deat that ·the term "physician" means a 
practitioner of medicine. 

Those observations arc not only true as to the chapter relating to the 
State Department of Health,· but the legislature has obviously used the term 
"physician" in the same sense elsewhere in the General Code. Section 1262 
provides that the Governor shall appoint a State Medical Board, "consisting of 
seven members who shall be physicians." Section 1263 provides that the secretary 
of the State Medical Board shall be "a physician." In the chapter relating to 
the State Dental Board is the same distinction, Section 1331 providing as follows: 

"Nothing in this chapter applies to a legally qualified physician or 
surgeon unless he practices dentistry as a specialty, or to a dental sugeon 
of the United States army or navy; or to a legal practitioner of 
dentistry of another state, making a clinical demonstration before a 
dental society, convention, association of dentists or dental college." 

I am not unaware of a few decisions in other states which have construed 
the term "physician" in its broadest sense, including dentists, several of which 
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are cited in 48 C. J. 1063, 1064. It is my opinion, however, that the unqualified 
term "physician" as used in Title III, Division II, Chapter 19 of the General 
Code, relating to the State Department of Health, must be c01:~trued as a 
licensed practitioner of medicines and does not include licensed denbds. 

4807. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-MAY FURNISH PERSONAL NECESSITIES 
TO SCHOOL CHILDREN OF PRIVATE AND PAROCHIAL SCHOOLS. 

SYLLABUS: 

By force of Section I, of Amended Senate Bill No. 2, of the First Special 
Session of the 89th General Assembly, a board of education of a city, village, 
exempted village or rural school district may, at any time prior to December 31, 
1933, provide from. public funds, shoes, clothing, medical attention or such other 
necessities as will enable children withm compu!,sory school age in the district to 
attend school, when such board is satisfied that any such children are 1111able to 
attend school because in want of the said necessities and those upon whom the 
child is dependent are w~able to support or care for them,>elves and furnish these 
necessities to the child, regardless of whether the child attmds a public, parochial 
or other private school. 

CoLUMBUS, OHio, Dece~ber 12, 1932. 

HoN. PAUL A. FLYNN, Prosewting Attomey, Tiffin, Ohio. 

DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 
which reads as follows: 

"May the board of education extend help to indigent children who 
regularly attend a parochial school in the school district, or is the 
board confined to expending relief funds to children attending a public 
school? My question is raised because of the suggestion that the board 
of education supply milk, soup and other foods to needy children who 
attend school in this district, and the question of whether or not Section 
1 of Amended Senate Bill No. 2, passed March 31, 1932, is broad enough 
to legalize such an expenditure." 

Section 1 of Amended Senate Bill No. 2, passed at the First Special Session 
of the 89th General Assembly, reads in part, as follows: 

"When the board of education of any city, village, exempted village 
or rural school district is satisfied that a child compelled to attend school 
is unable to do so because in want of shoes, clothing, medical attention, 
or other necessities, and those upon whom the child is dependent are 
unable to support or care for themselves and the child, the given board 
of education at any time prior to December 31, 1933, may provide 
such necessities as may enable the child to attend school. * *" 


