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PLANNING COMMISSIONS, REGIONAL-NOT ENTITLED TO 
LEGAL ADVICE OF PROSECUTING ATTORNEYS OF MEMBER 
COUNTIES-§309.09 R.C.-SUCH COMMISSION MAY EMPLOY 
COUNSEL IF FUNDS AVAILABLE, §713.21 R. C. 

SYLLABUS: 

1. A regional planning commission, having more than one participating county, 
is not a "county board," nor its members "county officers," within the meaning of 
Section 309.09, Revised Code, and such commission is not eligible to receive under 
this section the services of the prosecuting attorney of a member county as its legal 
advsior. 

2. Section 713.21, Revised Code, authorizes a regional planning commission to 
employ counsel if such employment is necessary and if funds therefor are available 
within the amounts agreed upon and appropriated by the agencies participating in the 
creation and operation of such commission. 

https://COUNTIES-�309.09
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Columbus, Ohio, September 15, 1958 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for n,1y opinion which reads as follows: 

"In this area there has been established a Regional Planning 
Commission and Summit County is one of three Counties that is 
participating in what has been designated as the Tri-County Re­
gional Planning Commission. Each of these three Counties, of 
course, contributes to the budget of such Regional Planning Com­
mission, and, of course, each of the three Counties has its own 
Prosecuting Attorney. 

"We respectfully request your opinion on the following ques­
tions: 

,. ( 1) Is such a Regional Planning Commission a 
County board or office which would be eligible to receive the 
services of the Prosecuting Attorney as its legal advisor? 

"(2) If the answer to question No. 1 is in the affirma­
tive, would it then be proper for the Prosecuting Attorney 
of one of these three Counties to represent such Regional 
Planning Commission since his advices would encompass all 
three Counties? 

" (3) If the Prosecuting Attorney cannot act as the le­
gal advisor for such Regional Planning Commission, can the 
Commission lawfully hire and expend funds for such coun­
sel?" 

Section 713.21, Revised Code, provides: 

"The planning commission of any municipal corporation or 
group of municipal corporations, and the board of county com­
missioners of any county in which such municipal corporation or 
group of municipal corporations is located or of any adjoining 
county may co-operate in the creation of a regional planning 
commission, for any region defined as agreed upon hy the plan­
ning commissions and boards, exclusive of any territory within the 
limits of a municipal corporation not having a planning commis­
s10n. 

"The number of members of such regional planning com­
mission, their method of appointment, and the proportion of the 
costs of such regional planning to he borne respectively by the 
various municipal corporations and counties in the region shall be 
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such as is determined by the planning- commissions and boards. 
Such hoards and the legislative authorities of such municipal cor­
porations may appropriate their re;pective shares of such costs. 
The sm11s so appropriated shall be paid into the tre;,sttry of the 
county in which the greater portion of the region is located, and 
shall be paid out on the certificate of the regional planning com­
mission and the warrant of the county auditor of such county for 
the purposes authorized hy sections 713.21 to 713.27, inclusive, of 
the J{evised Code. The regional planning commission may accept, 
receive and expend funds, grants and ser,vices from the federal 
government or its agencies, from departments, agencies and in­
strumentalities of state or local government, or from ci vii sources, 
and contract with respect thereto, and provide such information 
and reports as may he necessary to secure such financial aid. 
\Vithin the amounts thus agreed upon and appropriated or other­
wise received, the rcyional planninr; co111mission may employ such 
engineers, accountants, and other employees as are necessary and 
may rent such space and make such purchases as it deems neces­
sary to its use." (Emphasis added) 

Section 713.23, Revised Code, provides: 

"The regional or county planning commission shall make 
plans and maps of the region or county respectively, showing the 
commission's recommendation for systems of transportation, high­
ways, park and recreational facilities, the water supply, sewerage 
and sewage disposal, garbage disposal, civic centers and other pub­
lic improvements which affect the development of the region or 
county respectively, as a whole or as more than one political unit 
within the region or county, and which do not begin and terminate 
within the boundaries of any single municipal corporation." 

Since a prosecuting attorney is a public officer, the problem here pre­

sented must be approached in view of the familiar rule that "public officers 

have only such powers as are expressly delegated them hy statute, and 

such as are necessarily implied from those delegated." 32 Ohio Jurisprtt-· 

dence, pp. 643, 933, 934. 

Section 309.09, Revised Code, provides in part: 

''The prosecuting attorney shall he the legal adviser of the 
board of county commissioners, board of elections, and all other 
county officers and /;oards, including all tax supported public li­
braries except those organized as a part of a city school district 
or of a municipal corporation, and any of them may require written 
opinions or instructions from him in matters connceted with their 
official duties. He shall prosecute and clefend all suits and actions 
which any such officer or board directs or to which it is a party, 
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and no county officer may employ any other counsel or attorney 
at the expense of the county, except as provided in section 305.14 
of the Revised Code." (Emphasis added) 

An affirmative answer to your first question as to whether a regional 

planning commission, such as the one here presented, is eligible to receive 

the services of the prosecuting attorney of a participating county depends 

on whether the members of the planning commission can be classified as 

either "county officers" or a "county board," as provided for in Section 

309.09, supra, set _forth above. 

Article X, Section 1, Ohio Constitution, requires that all county offi­

cers be elected, and since, as seen in Section 713.21, supra, the members of 

the regional planning commission are not, they cannot be designated 

"county officers." 

In my examination of the authorities, I find the problem as to what 

constitutes a "county board" to be subject to possible doubt in the case 

of boards or commissions whose territorial jurisdiction is equal to or less 

than that of the entire county, but on this question, not being called upon 

to do so, I express no opinion. 

From the facts provided, it is apparent that a planning commission, 

such as the one here presented, is a multi-county regional planning com­

mission, organized under Section 713.21, supra, and with powers and 

duties as provided by Section 713.23, supra. It is obvious that such a 

commission, by its very nature, is not a "county board" within the purview 

of Section 309.09, supra. 

Concluding on this basis that a multi-county regional planning com­

mission is not such a "county board," nor its members such "county 

officers" as would render it eligible to receive the services of the prosecut­

ing attorney under the provisions of Section 309.09, snpra, quoted above, 

your first question must be answered negatively. 

Your second question as to whether it would be proper for the prose­

cuting attorney of one of the participating counties to represent the plan­

ning commission in question becomes moot since an affirmative answer to 

your first question is a necessary prerequisite to an affirmative answer to 

your second. 

The third question of your inquiry is whether the planning commis­

sion may hire and expend funds for counsel if the first two questions are 

answered in the negative. 
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The answer to this question is readily answered in the affirmative by 

reference to Section 713.21, supra, quoted above, which expressly author­

izes the employment of "such engineers, accountants, and other employees 

as are necessary" and within the amounts thus agreed upon and appropri­

ated by the planning commissions and boards. The fact that the prosecuting 

attorney's services are not available to the commission at once suggests 

that the inclusion of counsel among other employees is indeed "necessary." 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised, as follows: 

1. A regional planning commission, having more than one participat­

ing county, is not a "county board," nor its members "county officers," 

within the meaning of Section 309.09, Revised Code, and such commission 

is not eligible to receive under this section the services of the prosecuting 

attorney of a member county as its legal advisor. 

2. Section 713.21, Revised Code, authorizes a regional planning 

commission to employ counsel if such employment is necessary and if 

funds therefor are available within the amounts agreed upon and appro­

priated by the agencies participating in the creation and operation of such 

comm1ss10n. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




