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STATE TEACHERS' RETIRE:\IENT SYSTEl'.I-EXPENSES OF ADMINIS­
TRATION INCLUDIXG PRINTING, PAPER, BINDING AND SUPPLIES 
CANNOT BE PAID OUT OF STATE FUNDS. 

The exPense of administration, including the printing, paper, binding a~zd sup­
plies needed by the state teachers' retirement system, cannot be paid out of any state 
funds or appropriations beyond the initial appropriation provided in sectio1~. 1896-58 
G. C., but such costs are a charge against tlze expense fund of such retirement 
system and should be paid by the retirement board from the expense fund created 
under the provisions of section 7896-56 G. C., and if such expense fund or any of 
the other separate and distinct funds created are at any time depleted, and not 
sufficient to take care of any claims, the retirement board shall be govemed by th:! 
mandate provided in 7896-56d and pay such deficit by transfers of moneys from the 
guarantee fund to the expense fund. 

CoLUMBus, OHIO, April 27, 1921. 

HoN. WALTER L. REMLEY, Supervisor of Public Printing, Columbus, Ohio. 
DEAR SrR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for the 

opinion of this department upon the following question: 

"Paragraph E of section 56 of 'an act to provide a state wide retirement 
system' (Ohio Laws, Vol. 108, Part I, page 202) provides that 'the expense 
fund shall be the fund from which shall be paid the expense of the admin­
istration of this act * '' *.' 

"Should the department having in charge the administration of the 
retirement system be required to pay for printing, paper and binding out of 
the fund created by paragraph E ?" 

Pertinent sections of the Teachers' Retirement Act (7896-1 to 7896-63 inclusive) 
read in part as follows: 

Sec. 7896-2: "A state teachers' retirement system is hereby established 
for the teachers of the public schools of the state of Ohio which shall in­
clude the several funds created and placed under the management of a 're­
tirement board' * '~ *. The retirement board herein created shall have 
the right to sue and be sued * * * and by such name all of its business 
shall be transacted * * * all warrants for money drawn and payments 
made * * *." 

Sec. 7896-17: "All interest earned upon the entire amount of money 
belonging to said retirement system shall be divided among the various 
funds thereof proportionately, except that no interest shall be credited to the 
guarantee and expense funds herein provided for." 

Sec. 7896-21: "The custodian shali furnish annually to the retirement 
board a sworn statement of the amount of t)ze funds in his custody belong­
ing to the retirement system. * * *" 

Sec. 7896-43: "* * * Each teacher shall pay with the first payment 
to the teachers' savings fund each year, and in addition thereto a sum to be 
determined by the retirement board but not to exceed one dollar, which 
amount shall be credited to the expense fund. * * *" 

Sec. 7896-56: "The funds hereby created are the teachers' savings fund, 
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the employers' accumulation fund, the annuity and pension reserve fund, 
the guarantee fund and the exPense fund. 

* * * * * * * * 
(e) The expense fund shall be the fund from which shall be paid the 

expense of administration of this act, exclusive of amounts payable as 
retirement allowance and as other benefits as provided in this act." 

Sec, 7896-58: The sum of ten thousand dollars is hereby appropriated 
from the moneys in the general revenue fund of the state of Ohio, not 
otherwise appropriated, for the expense of establishing, organizing and 
starting the operations of the retirement system and of establishing an office 
therefor. This sum shall be credited to the expense fund and expended only 
on order of the retirement board." 
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A careful analysis of the sixty-three sections composing the teachers' retirement 
act, including those above cited, indicate that it was the intention of the general 
assembly that the expense of the administration gf the act should be cared for 
entirely from the expense fund created in the manner above set forth. That is to 
say, the law-making body set a definite limit on the aid that was to be given in the 
establishment, organizing and starting the operations of the retirement system, and 
this was the appropriation of $10,000 to the expense fund, as provided for in section 
7896-58. This section then says that such sum shall be "credited to the expense 
fund" and was not to constitute the expense fund for any definite time, but, in other 
words, would. be the first entry of moneys received for the expense fund. This 
would then be followed by the receipts from the teachers themselves in contributing, 
with the starting of tl)e system, the sum of $1.00, which also was to be credited to 
the expense fund. The expense fund began with the starting of the system and if 
any amount were left of the $10,000 granted by the general assembly to the expense 
fund, the same would be commingled with the amounts received from the teachers 
thereafter in their payment to the expense fund. Conversely, if the $10,000 was not 
entirely sufficient to cover all of the administrative expenses in the starting of the 
state teachers' retirement system, then these obligations would still lie against the 
expense fund which had been augmented later by the flow of funds from the 
teachers themselves as provided in section 7896-43. The teachers' retirement act 
itself has safeguarded the depletion of the expense fund so that it may always be 
ample for every and any expense of administration, provided that if at any time 
the expense fund is about to be depleted, then there shall be made a transfer from 
the guarantee fund, as set forth in section 7896-56, paragraph (d), reading as 
follows: 

Sec. 7896-56: "A guarantee fund is hereby created to facilitate the 
crediting of uniform interest on the amounts in the ·various other funds 
with the exception of the expense fund, and to provide a contingent fund 
out of which special requirements of any of the other funds may be covered. 
All income, interest and dividends derived from the deposits and invest­
ments authorized by this act shall be paid into the guarantee fund. 

The retirement board is hereby authorized to accept gifts and bequests. 
Any funds that may come into possession of the retirement system in this 
manner or which may be transferred from the teachers' savings fund by 
reason of lack of claimant or because of a surplus in any fund created by 
this act or any other moneys whose disposition is not otherwise provided 
for herein shall be credited to the guarantee fund. 

The interest allowed by the retirement board to each of th~ f1,1nds as 
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provided in this act, shall be paid to such funds from the guarantee fund. 
A11y deficit occurring in any fuud which would Hot be automatically covered 
by the pa:ymeuts to that fund as otherwise provided by this act, shall be met 
by payment from the guarantee fund to such fund." 

Indicating further that the expense of administration in every detail must be 
paid by funds coming into the retirement system itself, is the language of 7896-57 
G. C., which says: 

"* * * If the amount estimated to be required to meet the expenses 
of the retirement board is in excess of one dollar per contributor for the 
year, the amount of such excess shall be paid from the guarantee fund***" 

It therefore must be apparent in the light of the above sections, that no occasion 
would ever arise where the expense fund of the- teachers' retirement system would 
ever be so depleted .that further state aid should be granted to the teachers' retire­
ment system for its expense fund than that provided for in the original grant of 
$10,000 for starting the same by the general assembly. The guarantee fund stands 
as a safeguard at all times as a "contingent fund," out of which special requirements 
for any of the other funds may be covered. (7896-56d.) The law is mandatory in 
that if any deficit occurs in any fund, including the expense fund, which would not 
be automatically covered by the payments to that fund, such deficit "shall be met by · 
payments from the guarantee fund." (7896-56d.) This guarantee fund is itself 
further safeguarded that if it ever becomes depleted, any necessary contribution shall 
be assessed by the retirement board in the succeeding years among the employers, 
that is, the boards of education and trustees of institutions, on the basis of the 
amount of normal contributions paid by them. However, with careful administra­
tion, any such assessment to the guarantee fund would hardly ever be necessary 
because all the income, interest and dividends derived from the investments of the 
teachers' retirement system shall be paid into the guarantee fund, thus apparently 
making that fund ample at all times to cover any deficits that might occur in the 
expense fund or any other fund of the teachers' retirement system. 

Bearing directly upon your inquiry, if the teachers' retirement system, through 
- its expense fund, safeguarded as above, did not pay for its printing, paper anti 
binding, then such cost would necessarily come out of the appropriation made by 
the general assembly to some other department. The effect of this would be that 
instead of the expense fund of the teachers' retirement system, created, built up and 
safeguarded, as heretofore indicated, bearing this cost, the taxpayers of the state 
would be making a contribution to the teachers' retirement system, which was not 
contemplated by the general assembly in the enactment of the law, and for which 
there is no authority whatever. The legislature placed a definite limit on the aid 
that was to be given to the state teachers' retirement system in its inauguration, such 
sum being $10,000, duly appropriated from the state treasury "to be credited to the 
expense fund." In addition to this grant toward the expense fund, the general 
assembly then provided (7896-44 G. C.) that the employers, that is, the boards of 
education of the state, should pay until otherwise directed the total of 5.57 per cent 
on the total pay rolls of the teachers, while at the same time, under the provisions 
of section 7896-43 G. C., the teachers were to pay but four per cent of the compen­
sation received. It is believed that the general assembly, in providing that the 
boards of education on disbursing the taxpayers' money, should pay more than the 
teachers in the creation of a fund for retirement purposes, felt that the primary 
expense of overhead operation, that is, the expense fund, should be taken care of by 
the contributors themselves after the state had started off the system by its contri-
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bution of $10,000 toward the expense fund. The grants made by the general 
assembly appearing in the act are definite and specific and there is no authority in 
law for the furnishing of the printing, paper and binding needed by the sta~e 

teachers' retirement system out of any state funds or appropriations, but such costs 
are a charge against the expense fund of such retirement system and should be paiJ 
by the retirement board from the expense fund created in section 7896-56 G. C., and 
if such expense fund is at any time depleted and not sufficient to take care of any 
claims against it, the retirement board should be governed by the mandate appearing 
in section 7896-56d and pay such deficits by transfers of moneys from the guarante~ 
fund to the expense fund. 

2030. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

BANKS AND BANKING-COUNTY COMMISSIONERS WITHOUT AU­
THORITY TO BORROW MONEY AT RATE OF INTEREST 1 ;~ 
EXCESS OF SIX PER CENTUM UNDER SECTION 2434 G. C. 

Under the prQ:visions of section 2434 G. C. the county commissioners cannot 
borrow money at a rate of interest in excess of six per cent· 

CoLUMBUS, OHio, April 28, 1921. 

HoN. HARRY BRITTON, Prosecuting Attorney, Batavia, Ohio. 

DEAR SIR :-Your communication of recent date reads, in part, as follows: 

"I am directed by the county commissioners of this county to get your 
opinion on the following question : 

At the present time the commissioners have money borrowed from 
various banks in the county at six per cent interest, and at the present 
time the infirmary fund is very low and the commissioners cannot pay the 
employes of the infirmary from this fund, and the banks of this county will 
not loan money at a rate of interest less than seven per cent. Would it be 
possible for the county commissioners to borrow money for infirmary pur­
poses at a rate of seven per cent interest?" 

Section 2434 G. C., to which you refer, provides, among other things, that the 
county commissioners may borrow money "for the relief of the poor * * * at a 
rate of interest not to exceed six per cent," as stated in your letter. 

In considering your inquiry it will be observed that one of the outstanding­
principles of Ohio jurisprudence is that money cannot be disbursed from the public 
treasury except by clear authority of law. See State ex rei. vs. !Jfalzarry, 97 0. S. 
272. It further has been held that when the statute places a limitation upon th~ 
amount of money that may be expended for a given purpose the contractual power 
of an officer or board is likewise fixed by such statutory limitation. See State ex rei. 
vs. Pierce, 96 0. S. 44. 

In the case you mention, where money is borrowed under the provisions of 
section 2434 G. C., the commissioners issue the bonds of the county to secure the 


