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to improve a portion of a highway within a municipal corporation under provisions 
of the then two-mile-assessment pike law. The law under which this decision was 
reached has been repealed and not re-enacted in the same form. The law giving 
control to municipalities of its streets has also been amended since that opinion was 
rendered. This case and the matter under discussion may be distinguished in that 
the opinion dealt with a state or county highway probably existing long before it 
became a street of the municipality, while in the present case no sewers have been 
laid nor have any legal steps been taken to construct or create the same. So it is 
believed that even if county commissioners have authority to deal with highways in 
the municipalities, that in no way affects our question, since only a paper sewer 
district has been created wherein no sewers exist. 

It is therefore believed that the county commissioners cannot maintain a sewer 
district within the limits of a municipality, unless they have constructed a system of 
sewers therein prior to annexation or prior to the creation of a municipal corpora­
tion within the area of the sewer district, over which an agreement as to joint 
ownership can be had, and in such a district, where no sewers have been con­
structed, the creation of a municipal corporation or the annexation of a portion of 
the territory excludes such areas from the jurisdiction of the county commissioners 
for county sewer purposes. 

2072. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

TAXES AND TAXATION-COMPANIES ENGAGED IN BUSINESS OF 
DEALING IN MORTGAGES ARE NOT "MERCHANTS" WITHIN 
MEANING OF PROPERTY TAX LAWS. 

Companies engaged in the business of dealing in mortgages are not "merchants" 
withi11 the meaning of the property ta.r laws. 

CoLUMBus, Omo, May 12, 1921. 

Tax Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-The commission requests the opinion of this department upon a 

question submitted by the Fidelity Mortgage Company of Cleveland, Ohio, as 
follows: 

Is a company which takes and deals in mortgages entitled to list such 
mortgages on the average basis as a "merchant," or must it list the amount 
in value of mortgages held by it on tax listing day? 

Section 5381 of the General Code defines a "merchant" for the purposes of the 
regulations governing the listing of personal property for taxation, as follows: 

"A person who owns or has in possession or subject to his control 
personal property within this state, with authority to sell it, which has been 
purchased either in or out of this state, with a ·view to being sold at an 
advanced price or profit, or which has been consigned to him from a place 
out of this state for the purpose of being sold at a place within this state, 
is a merchant." 
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It is admitted in the brief filed on behalf of the mortgage companies that 
this section is nof broad enough to sustain the view for which they contend, if the 
effect of the following sections dealing with the forms of returns to be made by 
merchants is limited to the class of persons or corporations described by the section 
as quoted. The contention is made, however, that the whole group of sections is 
merely declaratory of the common Jaw, and that whoever is a "merchant" in the eye 
of the common law is entitled to Jist his property on the average basis, though he 
may not come within the letter of the definition found in section 5381. 

This claim must be rejected. There is no common law of taxation. Only ·such 
persons can be considered to be "merchants" who are within the letter or fairly 
within the spirit of the definition found in the code. It is too much to say that the 
statutes are not susceptible to a liberal interpretation, but it is impossible by any 
such interpretation to read out of section 5381 the essential language 

"which has been purchased * * * with a view to be sold at an advanced 
price or profit"; 

nor is it possible to read out of the section the phrase "personal property," which is 
hardly broad enough to include mortgages, though mortgages happen to be defined 
as "personal property" for certain limited purposes .in section 5325 of the General 
Code. 

See Engle vs. Sohn, 41 0. S. 691. 

As reflecting upon the meaning of the statute see section 5383, which is in pari 
materia and was a part of the same section of the revised statutes (section 2740). 
This section relieves a merchant from listing the value of property "the product of 
this state, which has been consigned to him, for sale or otherwise, from a place 
within this state." Very cogent evidence of the kind of "property" which was in 
the contemplation of the legislature is afforded by this and other expressions found 
in the same section. 

Nor do the authorities cited in the brief sustain the claim that a person engaged 
in the sale or re-sale of mortgages is a "merchant." In all the definitions the phrase 
"goods, wares or merchandise" or "goods or commodities" is found. The most 
liberal interpretation that has ever been given to this familiar phraseology is to 
apply it to a share of stock. It is not believed that it has any application to a 
mortgage. 

Without discussing the question further, it is the opinion of this department 
that companies of the character above described are not "merchants" within the 
meaning of the property taxation l<iws of Ohio, and are therefore not entitled to 
list their property on the average basis. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorlley-Ge1zeral. 


