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TOWNSHIP: MUNICIPAL CORPORATION-COOPERATIVE 
CONSTRUCTION OF PUBLIC BUILDING-§§511.05, 511.06, 511.07 
RC-SUBMISSION TO VOTERS; TWO-THIRDS MAJORITY 
REQUIRED WHETHER OR NOT TAX TO BE LEVIED TO 
FINANCE PROJECT. 

SYLLABUS: 

When a township and a village located in said township desire to jointly 
construct a public building, an application must be made by the freeholders of the 
township and of the village as provided for in Section 511.05, Revised Code, a vote 
must be held pursuant to Section 511.06, Revised Code, and a two-thirds majority 
must be obtained in such election as provided in Section 511.07, Revised Code, in 
order to authorize such joint action, whether or not a tax is to be levied to cover 
the cost of such project. 
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268. OPINIONS 

Columbus, Ohio, April 30, 1958 

Hon. George E. Schroeder, Prosecuting Attorney 

Putnam County, Ottawa, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as 

follows: 

"If a township and a village located in said township desire 
to jointly construct a building to be used as a fire station, garage, 
meeting house and voting place the estimated cost of which is 
$12,000.00 to be divided equally and to be paid in the case of the 
township out of funds derived from the sale of the old township 
house and the balance from the township general fund, can the 
township do this without submitting this question to a vote of the 
people in reference to Section 503 .23 and 511.05 and 511.07 of 
the Revised Code of Ohio?" 

Prior to 1957, Sectnon 503.23, Revised Code, read as follows: 

"The board of township trustees shall fix the place of holding 
elections within its own township, or within any election precinct 
in such township. For such purpose the board may purchase 
or lease a house and suitable grounds, or, by permanent lease or 
otherwise, may acquire a site and erect thereon a house. If a 
majority of the electors of such township, or precinct, voting at 
any general election, vote in favor thereof, the board may pur­
chase a site and erect thereon a town hall for such township or 
precinct, and levy a tax on the taxable property therein to pay 
such cost, which shall not exceed two thousand dollars. At least 
thirty days' notice shall be given in at least five of the· most 
public places in the township or precinct, that at such election 
a vote will be taken for or against a tax for such purpose." (Em­
phasis added) 

This section was amended effective September 9, 1957, to read: 

"The board of township trustees shall fix the place of holding 
elections within its township, or within any election precinct in 
such township. For such purpose the board may purchase or 
lease a house and suitable grounds, or, by permanent lease or 
otherwise, may acquire a site and erect thereon a house. The 
board may purchase a site and erect thereon a town hall for such 
township and pay for the same out of funds in the township 
treasury, or the board may proceed as provided in sections 511.01 
and 511.02 of the Revised Code." 
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\Ve may vote that the board of trustees 1s no longer required to 

submit to a vote any action taken pursuant to this section; therefore, the 

proposed action you outline would not be affected by this section. 

Section 511.05, Revised Code, reads : 

"The electors of a township in which a village is situated, 
and the electors of such village, may, if the electors of both so 
determine, unite in the enlargement, improvement, or erection 
of a public building. 

"For such purpose, an application shall be made to and filed 
with the board of township trustees, signed by not iess than 
twenty-five resident freeholders of such township, who are not 
residents of the village, and an application shall also be made to 
and filed with the mayor of the village, signed by not less than 
twenty-five resident freeholders of the village." (Emphasis added. 

The language used in this section is mandatory, and one of my pre­

decessors in office held, in Opinion No. 1829, Opinions of the Attorney 

General for 1933, p. 1707, that a township and village located in such 

township cannot unite in the erection of a public building without submit­

ting the same to a vote of the electors of both subdivisions, as provided 

for in Sections 511.06 and 511.07, Revised Code. This is true even though 

no additional money or new materials are required. See Opinion No. 

3701, Opinions of the Attorney General for 1934, p. 1853. 

In light of the above, it is my opinion and you are advised that when 

a township and a village located in said township desire to jointly con­

struct a public building, an application must be made by the freeholders of 

the township and of the village as provided for in Section 511.05, Revised 

Code, a vote must be held pursuant to Section 511.06, Revised Code, and 

a two-thirds majority must be obtained in such election as provided in 

Section 511.70, Revised Code, in order to authorize such joint action, 

whether or not a tax is to be levied to cover the cost of such project. 

Respectfully, 

w ILLIAM SAXBE 

Attorney General 




