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1452. 

DEPOSITARIES OF SCHOOL FUNDS-BUILDING AND LOAN ASSOCIA­
TION MAY NOT BECOME DEPOSITORY-SECTIONS 7606 AND 7608 
CONSTRUED. 

SYLLABUS: 
Mailing copy of resoluti01~ to each bank in the district IS not a compliance with 

sections 7606 and 7608, General Code which provide, "all proceedings * * * 
must be so conducted as to insure full publicity". 

Boards of education can receive bids on active and inactive accounts and must 
designate as depositanes 'the bank or banks bidding the highest on eachJ type ojf 
account. 

Building and loan associations may not become depositaries for school funds. 

CoLUMBUS, Oaro, May 10, 1924. 

Bureau of Inspectiotl and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

Gentlemen:-

I am in receipt of your recent communication as follows: 
"The board of education of a city school district passed a resolution 

to establish a depository under the provisions of section 7604 G. C., cop~ 
of which resolution is herewith enclosed. Under this resolution the clerk of 
the district mailed a copy of the resolution, together with the bidding blank 
(copy herewith enclosed) to each bank in the school district. You will 
note that the bidding blank asked for bids upon active and inactive ac­
counts. Bids were received as follows: 

Active Accounts 
Bank "A" ----------------------------~-4.1 Per Cent 
Bank "B" ------------------------------3.75 
A Bldg. & Loan Assn.------------------
Bank "C" ------------------------------3. 
Bank "D" ----------------------------~-3.5 

Inactive Accounts 
4.1 Per Cent 
4. 
4.5 
4. 
4. 

Question 1. Was full publicity given in requesting bids by the mailing 
of a copy of the resolution to each bank in the district and were bids 
legally received under such notification? 
Question 2. If the bids were legally received, was the board of education 
authorized to accept bids for active and inactive accounts and designate a 
bank as its depository for the active account and another bank or banks 
for its inactive account? 
Question 3. If the board of education was authorized to designate a bank 
as its active depositary, was it required to designate bank bidding the 
highest rate on the active account? 
Question 4. Under the bids as submitted, could the board of education 
legally deposit any money whether active or inactive in any of these banks 
at a rate less than 4 per cent? Bank "A" having a capital stock of 
$250,000.00 and the amount of money to be deposited being greater than 
its capital. 



.A'l'TORNEY -GENERAL, 

Question 5. May a board of education legally award any part of its funds 
to a building and loan association?" 

Section 7604, General Code, provides : 
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"That within thirty days after the ·first Monday in January, 1916, and 
every two years thereafter, the board of education of any school district by 
resolution shall provide for the deposit of any or all moneys coming into 
the hands of its treasurer. But no bank shall receive a deppsit larger than 
the amount of its paid in capital stock and in no event to exceed one 
million dollars, except that in case the board of education shall find that it 
will be for the best interests of any school district such bank or banks shall 
be permitted to receive an amount in no event to exceed five million 
dollars.'' 

Section 7605, General Code, provides: 
"In school districts containing two or more banks such deposit shall 

be made in the bank or banks, situated therein, that at competitive bidding 
offer the highest rate of interest which must be at least two per cent. for 
the full time funds or any part thereof are on deposit. Such bank or 
ba.nks shall give a good and sufficient bond, or shall deposit bonds of the 
United States, the State of Ohio, or county, municipal, township or school 
bonds issued by the authority of the state of Ohio, at the option of the 
board of education, in a sum not less than the amount deposited. The 
treasurer of the school district must see that a greater sum than that con­
tained in the bond is not deposited in such bank or banks and he and his 
bondsmen shall be liable for any loss occasioned by deposits in excess of 
such bond. But no contract for the deposit of school funds shall be made 
for a longer period than two years." 

Section 7606, General Code, provides: 

"The board shall determine in such resolution the method by which 
bids shall be received, the authority which is to receive them, the time for 
which such deposits shall be made and all details for carrying into effect 
the authority herein given. All proceedings in connection with such com­
petitive bidding and deposit of moneys must be so conducted as to insure 
full publicity and shall be open at all times to public inspection. If in the 
opinion of the board of education there has been any collusion between 
the bidders, it may reject any and all bids and arrange for the deposit of 
funds in a bank or banks without the· district as hereinafter provided for 
in districts not having two or more banks located therein." 

Section 7608, General Code, provides : 

·"The resolution and contract in the next four preceding sections pro­
vided for, shall set forth, fully all details necessary to carry into effect 
the authority therein given. All proceedings connected with the adoption of 
such resolution and the making of such contract must be conducted in 
such a manner as to insure full publicity and shall be open at all times to 
public inspection." 

In State ex rei vs. Board of Edttcai!OI~, 103 0. S., p. 54, it was held: 
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"In receiving bids and letting a contract for the deposit of public funds 
by a board of education, under Sections: 7606 and 7608, General Code, pro­
viding that full publicity be given in connection therewith, such provisions 
are mandatory, and substantial compliance therewith must be had. 

Where a board of education directs its clerk to give notice of the re­
ceiving of bids for the deposit of the funds of the district, under section 
7606, General Code, and the clerk in pursuance thereof gives only verbal 
notice to the banks within the district, such notice cannot be said to meet 
the demands of the statute providing that all proceedings in connection with 
such competitive bidding and deposit of moneys must be so conducted as 
to insure full publicity." 

Judge Hough, on page 57 of the opinion in this case, said: 

"The legislative purpose in laying stress on 'full publicity' although not 
setting forth any particular species of notice and not providing for any 
definite time, evidently was that the public should be fully apprised of all 
matters leading up to and including the final contract for the depository of 
the funds of the dictrict." 

In answer to your first question, you are therefore advised that full publicity 
was not given in requesting bids by the mailing of a copy of the resolution to 
each bank in the district and that such bids were not legally received. 

Your second question is, may a board of education receive bids as to active 
and inactive accounts and designate one bank as depository of active accounts and 
another for inactive accounts. 

Section 7604, General Code, as far as pertinent, provides : 

" **** The board of education of any school district by re5olution 
shall provide for the deposit of any or all moneys in the hands of its 
treasurer. *** " 

Section 7606, General Code, as far as pertinent, provides : 
"The board shall determine in such resolution the method by which 

bids shall be received, the authority which is to receive them, the time for 
which such deposits shall be made and all details for carrying into effect 
the authority herein given. **** " 

It will be noted that the above sections do not provide for active and inactive 
accounts but do provide for the deposit of "any or all money" and for "all details 
for carrying into effect the authority herein given". 

In State er rel vs. Reh/uss, 7 Ohio C. C., (n. s.) p. 179, the court say (p. 180 
of the opinion) : 

"It is obvious that the primary purpose of the law is to obtain a reve­
nue from the idle moneys of the school boards." 

If, as stated by this court, the primary purpose is to obtain revenue, it is 
logical to permit the board of education to designate the form of accounts which 
will obtain the most revenue, consistent with safety. 

In answer to your second question, you are therefore advised that boards of 
education may accept bids for active and inactive accounts and may designate 
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one bank as its depository for active accounts and another bank or banks for its 
inactive accounts. 

Your third question is whether a board is required to designate a bank bidding 
the highest rate on an active account, or whether it may designate a bank which is not 
the highest bidder on such active account. 

Section 7605, as far as pertinent, provides: 

"In school districts containing two or more banks, such depository 
shall be made in the bank or banks, situated therein, that at competitive 
bidding offer the highest rate of interest which must be at least two per 
cent. for the full time funds or any part thereof are on deposit." 

By the above section, such deposits must be made in a bank or banks that 
offer the highest rate of interest, which must be at least two per cent. There is 
no authority to select any bank for a depository unless it is highest bidder. As the 
board of education has seen fit to receive bids as to active and inactive accounts, 
it is my opinion that it must select as depository for the different accounts the 
bank bidding highest on such accounts. 

The answer to your first question makes unnecessary any answer to your fourth 
question. 

Your fifth question is whether a board of education may legally award any 
part of its funds to a building and loan for a depository. Sections 7604 and 7605, 
General Code, throughout refer to banks and in no place refer to building and 
loan associations. 

A former Attorney General, in an opiniOn found in Opinions of the Attorney 
General for 1913, Vol. 1, p. 859, held that: 

"Inasmuch as the statutes do not so authorize, building and loan associa­
tions may not become depositories of county, city and township funds.'' 

It is believed the same reasoning is applicable to boards of education. 
You are therefore advised that building and loan associations may not become · 

depositories of school funds. 
Respectfully, 

c. c. CRABBE, 

Attorney General. 


