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ELECTIOX-FILING OF EXPENSE STATE.'\IEXT REQFIRED-TL\IE 
LIMITATION, DIRECTORY. 

SYLLABUS: 
1. Under the prmisions of Section 517 5-8, General Code, no certificate of election 

shall issue to any person required to file an expense statement 1mtil such statrnent is in fact 
filed as pr01ided therein. Neither shall any person required by the act to file an expense 
statl"'nent enltr 1tpon the duties of the office to which he may hat·e been elected until he has in 
fact filed his expense statement. Neither shall said person draw any salary or emolument 
prior to the filing of a proper expense statement. 

2. Under the protisions of Section 5175-2, General Code, the ten day limitation therein 
mentioned is directory and not mandatory as to lime. 

CoLUMBus, OHio, September 24, 1928. 

HoN. CLARENCE .J. BnowN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your recent communication request­
ing my opinion as follows: 

"We are enclosing herewith a letter from the Clerk of the J?oard of Deputy 
State Supervisors of Elections for Van \Vert County and ask that you give u& an 
opinion thereon." 

Accompanying your letter and to which ~·ou refer, is one from the clerk of the 
board of deputy state supervisors of elections of Van 'Vert Count~·, as follows: 

"A number of the county central committee who were elected at the 
recent primary have failed to file an expense statement. The ten day period 
is up now, the expense statement is not on file and certificates of election 
have not been issued to those failing to file statements. 

Is it lawful for the clerk to issue certificates of election after the ten day 
period and if so, when is the limit. If certificates of election ean not be issued 
at this time what is necessary to declare a vacancy exists'! 

Is it lawful for a county central committeeman, elect, to sit in a meeting 
and take an active part therein when he has not filed his expense statement 
and has not received his certificate of election? 

I would be glad to have your opinion on the above questions in order that I 
may know how to proceed." 

Rertion 5175--2, General Code, provides as follows: 

"Every candidate who is voted for at an~· election or primary election 
held within this state, and every person, committee or a~soeiation or persons 
incorporated or unincorporated, who may have contributed, promised, re­
ceived or expended directly or indirectly, any money or thing of value i'n con­
nection with any election held in this state, shall within ten days after such 
election file, a~ hereinafter provided, an itemized statement showing in de­
tail all the moneyR or things of value, so contributed, promised, received or 
expended, and all liabilities directly or indirectly incurred in connection with 
such elections; hut individuals other than candidates making only contribu­
tions, the receipt of which must be accounted for by others, need not file sueh 
statement under this sedion." 
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fleetion 5li.5-8. Ceneral Code, provides that the rertifieatP of eledion ~hall not 
issue until the expen~e statement is filed, and rea<L~ as follows: 

"X o board, office or offiper authorized hy law to issuP rommi~::wns or 
certificates of election ~hall i~sue a commission or rertifi<·ate of election to any 
person required by this ad to file a statement or statements until sueh state­
ment or statements have hePn w made; ve'i'ified and filed by R\Jeh persons as 
provide'd by this ad. Xo person, required b~· this ad to file a statement or 
statements shall enter upon the duties of any office to whieh he may he elected 
until he ha~ filed all statements provided by this art, nor shall hP recei\'e any 
salary or emolument prior to the filing of the same." 

A consideration of the provisions of the last above mentioned sedion furnishes 
the answer to two branches of your inquiry. First, that no eertifieate of election 
shall issue to any per~on required by this act to file an expenFe statement until such 
statement or statements have been so made, verified and filed by sueh person as 
provided in the act. i:lecond, that no person required by the aet to file an expense 
statement shall enter upon the discharge of the duties of the office to which he may 
have been elected until he has in fad filed his expen.oe statement, and if the office 
is a salaried one, he may not draw any mlary or emolument prior to the filing of his 
expense statement. 

The position of committeeman is one to which no salary is attached and therefore 
that provision of the section would not be involved. The entering upon the discharge 
of his duties and the performance of his duties as such committeeman elect, however, 
would be involved. TheEe are expressly prohibited prior to the filing of his statement. 

In the case of Board of Elections of Montgomery County, et al. vs. Henry, 24 Ohio 
App. 481, it was held that the position of committeeman was not a public office. How­
ever, under the provisions of Section 51i5-2, General Code, "every candidate who 
is voted for at any eleetion or primary election held within this state," is required to 
file the expense statement mentioned, and this is required to be filed before the cer­
tificate of election mav issue. It is also held in the above mentioned ca~e that the 
position of county central committeeman is one for which a proper !'ertificate of elec­
tion should issue upon compliance with the law. 

You further inquire if certificates of election may not be issued after the ten day 
period, what is necessary to declare a vacancy. While the ten day period has expired, 
it is my opinion that the committeeman elect may yet file his expense statement and 
upon its being filed in proper form the certificate of election may yet issue after the 
expiration of the ten day period. In other words, it is my opinion that the time men­
tioned for the filing of this statement is directory and not mandatory. 

In an opinion fotmd in Opinions of the Attorney General, 1924, pa~e Si, a sim­
ilar question was considered by this office. ln that opinion it was said: 

"Taking this view of the ca<>e, we think the two newly elm·ted couneil­
men who did not file their expense statement would be authorized to file them 
after the ten day period, or before entering upon the duties of the offiee, and 
upon so compl~·ing and taking the oath of offiee would he authorizc>d to ao.;sume 
the duties of their office." 

Also in an opinion of this department, ?\o. 1813, rendered :\larch 5, 19:28, on the 
same subject, the syllabus among other things held: 

"The ten day period, however, is directory and not mandatory a~ to time. 
Where persons are elel'ted as members of a board of education and have not 
filed their expense acPounts within said ten da~· period. thel' mav do so there-
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after if the vacanciell have not been filled previous!~· and may enter upon the 
di~charge of the duties of the office." 

If, hO\n•ver, the eormnitteeman elect faib and refuses to file a proper expense 
statement, a va!'am·~· Hhould be declared by the body of which he is elected a member, 
in this instanee tlw eonnt~· (•entral !'Ommittee, and said committee should proceed to 
fill the var·an!'~·. 

2621. 

HeHpcctfully, 
EDWARD C. TunNgn, 

Attonwy Uenrral. 

ICE CRE.\:\1 :\L\XUFAC'ITHER-LICE:\f:iE-TYPEH OF FHEEIIEHH Dl:-4-
(THHED. 

Sl'LLA BC:S: 

1. By the terms· of Section 127:m-::l, General Code, no person, jirm or corporation 
shall engage in the business of operating a comnwrcial ice cream plant as that term is de­
fined by Section 12730-7, General Code, without jir.<t obtaiuiug a liceust to opera.tP such 
a plant from the Director of Agriculture. 

2. A per.<on, finn or corporation ll'ho u.<l'·' a machine such a.< the "1'. freezer" in 
which ice Cl'i'l/111 is '11111/Wfactured for the purpose of being placed on the open market, eitheT 
wholesale or retail, for general cmiSUIIl[ltion as human food, whether such machiue is used 
in a hotel, restaurant, ice o·ea11! parlor or 01m1seuwnt place, is requin•d to obtain a 1-icensl' 
the?·Pfm· as prmirled by Section 127:30-:3, General ('ode. 

3. By the term.< of Section 1177-12, General (.'ode, the /)cpartment of Agriculture 
of Ohio lws authority to make such uniform rules and regulation.~ as may be necessary for 
thr enfr.rrement of the food, drug, dairy and sanitary laws of this state. 

4. U'pon WI application for a license being made as pro1 irlerl in Section 12730-·3, 
General ('ode, it thPn becomes the duty of the Director of Agriculture to cilllXP a11 inre.<i'i­
gation to be made of tlu· ]Jlant aml equipment rf the applicant. If it be .fo1111d that the 
applicant i., supplied with the fac-ilities necessary to operate a sanitary ice cream plant 
and that the plant is in a sanitary r·oudition, then a license should be i.<suerlto such appli­
cant. 

CoLt.:~mr;;, Omo, HeptembPr 24, 192X. 

Hox. CH.\Hu:;; \'. THl'AX, /Jireclor, Department of Agriculture, Dil'i.<ion of Foods and 
Dairies, ('olumlllt.<, Ohio. 

DEAH Hue-This will acknow!Pd~c your letter dated HeptPmlH•r 17, 192X, "·hi<·h 
reads as follows: 

··ThNc havP n•I·Pntl~· been placed on sale in the Htate of Ohio some new 
t.YJ>P~ of icP r·n·am freezers. These maehines arc designed for use in dru~ 
store~, r·onfedionerie~ and other retail stores. ThPy are a combination of an 
Pledrit·al frepzpr and a holdin~ refrigerator of the Fri~idairc type installed in 
a eahinPt a~ a ;;in~le unit, desig1wd to he used in sales room and of satisfactory 
I'Onstnwtion. :\Ir. \\'prncr has a dPtailNl description of one t_q>e of these 
rnm·hinPs. 


