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5659. 

CHECKS-SERVICE CHARGES-PUBLIC FUXDS OF PRO­
BATE JUDGE AND CLERK OF COURTS-COUNTY MAY 
NOT :PAY BANK SUCH CHARGES. 

SYLLABUS: 
A county is without authority to pay service charges imposed by 

banks for the handling of checking accounts of probate judges and clerks 
of courts, although the 011ly funds deposited in such accounts are those 
coming into the custody of such officers in their official ca.pacity. 

CoLUMBUS, Onro, June 1, 1936. 

l-IoN. GLENN P. BRACY, Prosecuting Attorney, Fremont, Ohio. 

DEAR SrR: I have your letter of recent date which reads as follows : 

"I have been requested to submit the following question for 
an official ruling : 

The banks of this county have adopted a rule providing for 
service charge upon checking accounts. Various county officials 
have checking accounts but particularly the probate judge and 
clerk of courts draw quite a large number of checks monthly and 
this service charge amounts to a considerable sum. 

May this service charge be paid by the various officials as 
an expense for operating their offices, or must it be paid by the 
various officials personally? In other words, is there any way 
in which the county can legally pay such service charges?" 

It has become a general practice for banks to charge depositors a 
service fee to handle bookkeeping and other expense in connection with 
deposit accounts. 

In an opinion of this office, reported in Opinions of the Attorney 
General for 1929, Vol. 1, p. 606, this practice was held not to be in viola­
tion of the federal or state anti-trust laws. 

It has become the practice of probate judges, clerks of courts and 
sheriffs, for purposes of convenience, to carry checking accounts for the 
handling of funds coming into their possession in their official capacity 
pending distribution. It is my understanding that the funds deposited in 
such accounts are not those entitled to be deposited in the county treasury 
under the county depository statutes. The practice of carrying accounts 
such as those mentioned in your inquiry was sanctioned by the Supreme 
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Court in the cases of State ex rcl. v. Mai11, 128 0. S., 457, and Busher v. 
Fulton, 128 0. S., 485. In these cases ic v.cas held, however, that such 
deposits are not entitled to be paid as preferred claims in the event of the 
closing of the bank. 

Section 12875, General Code, in so far as material, provides: 

"* * * Nor shall the provisions of section twelve thou­
sand, eight hundred and seventy-three, make it unlawful for a 
county auditor, county treasurer, probate judge, sheriff, clerk 
of courts, or recorder, to deposit fees and trust funds coming 
into their custody as such officers as above, until such time as 
said aforesaid officers are required to make payment of the of­
ficial earnings of their offices, so deposited, into their respective 
fee funds as required · by section twenty-nine hundred and 
eighty-three, and until such time as the trust funds, so held by 
them in their official capacities, may be paid to the person, per­
sons, firms, or corporations, entitled to same, and any interest 
earned and paid upon said deposits shall be apportioned to, and 
become a part of said fees or trust funds, and shall in no instance 
accrue to, and be received by, the official making said deposits, 
for his own use." 

In the Main case the court said at page 461 that "this statute creates 
no depository for the sheriff." 

In the Busher case, which involves the deposit by a clerk of courts, 
the court said, in the course of its opinion, at page 496: 

"Other authorities sustain the general proposition that where 
public funds or other trust funds come into the hands of a public 
official, and the law makes no specific provision as to what shall 
be done with them, such official has the right to place such funds 
on deposit in a reputable bank. Such deposit is not illegal or 
wrongful, the deposit is general in the absence of any sufficient 
agreement making it otherwise, the relation of debtor and 
creditor is created between the bank and the official, and upon 
the insolvency of the bank the deposit is not entitled to prefer­
ence." 

After the decisions in the Main and Busher cases, and probably to 
safeguard deposits there held not to constitute preferred claims in event 
of liquidation, the legislature enacted Sections 2288-1c to 2288-1j, General 
Code ( 116 0. L., 409), which Lecame effective September 2, 1935. 
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Section 2288-lc, General Code, provides: 

"No money held or controlled by any probate court, juvenile 
. court, clerk of courts, sheriff, county recorder, clerk or bailiff 

of municipal court, prosecuting attorney, or resident division or 
district deputy directors of the state highway department, in 
excess of that covered by federal deposit insurance as herein­
after prescribed shall be deposited in any bank, banks, trust 
company or trust companies until the hypothecation of the securi­
ties hereinafter provided, or until there is executed by the bank, 
banks, trust company or trust companies selected, a good and 
sufficient undertaking, payable to the depositor, in such sum as 
said depositor directs, but not less than the excess of the sum 
that shall be deposited in such depository or depositories at any 
one time over and above such portion or amount of such sum as 
shall at any time be insured by the federal deposit insurance 
corporation created pursuant to the act of congress known as 
the banking act of ~933, or by any other agency or instrumental­
ity of the federal government, pursuant to said act or any acts 
of congress amendatory thereof." 
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Sections 2288-ld and 2288-le relate to the form of the undertaking. 
The latter section also provides for increasing or decreasing the security 
in the event of fluctuating deposits or a change in the amount insured by 
the federal deposit insurance corporation. Section 2288-lf authorizes the 
acceptance of securities in lieu of an undertaking. Sections 2288-lh and 
2288-li relate to the hypothecation of such securities. 

Section 2288-lj, General Code, reads: 

"When any ·depositor enumerated herein shall have fully 
complied with the provisions of this act, and is not gnilty of 
malfeasance or nonfeasance in the matters enumerated, and any 
deposit9ry selected by a depositor shall have defaulted, such de­
positor shall not be liable for loss resulting therefrom. 

In the event that all banks in the county of such officer re­
fuse to take any or all of such deposits, the officer or offi'cers 
named herein shall be authorized to rent safety deposit boxes for 
the safe keeping of all or a portion of their funds, particularly 
the excess funds not covered by federal depo~it insurance. 
Charges for such safety deposit boxes shall be paid by the respec­
tive officer or officers out of their fee funds." 

It will be noted that the bank selected is herein referred to as a 
"depository" although there is no provision for the execution of the usual 
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depository contract. As above noted, it had been held in the Main case 
that Section 12785, snpra, relieving the officer from liability for embezzle­
ment if he makes a deposit, creates no depository. Sections 2288-1c, 
et seq., General Code, do not impose a mandatory duty upon the officers 
in question to deposit the funds in their custody. 

In Opinion No. 4424, rendered July 16, 1935, I held that the Mu­
nicipal Court of Ashtabula could not enter into a depository contract with 
a bank covering funds in the hands of the clerk of such court and <'lgree 
to pay the usual service charge made by such bank. This conclusion was 
reached in spite of the fact that Section 1579-851, General Code, im­
posed a mandatory duty upon the clerk of such court to deposit all moneys 
paid into the court in the banks designated by the judge thereof. 

In the course of this opinion the following language appears: 

"With reference to the present inquiry, a still further 
question presents itself; namely, may a municipality expend 
public funds for such service charges? ·while a private in­
dividual may expend money for any purpose not expressly 
prohibited by law, it is necessary to find statutory authority 
for the expenditure of public money. Public officers have 
only those powers expressly granted by statute, together with 
such implied powers as are reasonably necessary to effectuate 
those expressed powers. 

Peter v. Parkinson, 83 0. S., 36; 
State ex rel. v. Pierce, 96 0. S., 44; 
Frisbie Co. v. East Cleveland, 98 0. S., 266. 

Furthermore, the right to expend public funds is strictly 
construed. The third branch of the syllabus in the Pierce 
case, supra, reads as follows : 

'3. In case of doubt as to the right of any administra­
tive board to expend public money under a leg-islative grant, 
such doubt must be resolved in favor of the public and against 
the grant of power.' 

A somewhat analogous question to the one presented by 
you was passed upon by me in an opinion to be found in the 
Opinions of the Attorney General for 1934, Volume 2, page 
1206. The first branch of the syllabus of that opinion reads 
as follows: 

'1. A county may not legally pay to a depository bank 
a collection fee on checks drawn upon other banks and re-
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ceived by the county treasurer for taxes, where the deposi­
tory bank accepts such checks for collection only.' 

The following statement appears at page 1208: 

'Furthermore, public funds may be expended only 111 com­
pliance with constitutional and statutory authority. I find no 
statutory authority for the county treasurer, or any other of­
ficer of the county, to pay to depository banks from public 
funds a collection fee on checks drawn upon other banks and 
accepted in payment of taxes.' 

The conclusion and reasoning of this opinion would seem 
to ·be applicable to the present inquiry, inasmuch as there 
exists no statutory authority for the payment of these sen·· 
ice fees." 
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If an officer is without authority to pay a service charge from public 
funds under a depository statute imposing a mandatory duty upon such 
officer to make the deposit, as was held in that opinion, a fortiori statutes 
merely permissive in terms, such as Section 12875 or Sections 2288-1c lO 

2288-1j, General Code, do not imply such authority. 
It should be noted that Section 2288-1j, General Code. which an­

thorizes the rental of safety deposit boxes in the event all banks in the 
county refuse to accept such deposits, specifically provides that "charges 
for such safety deposit boxes shall be paid by the respective officer or 
officers out of their fee funds." The presence of this specific provision 
impliedly excludes payment of other expenses such as the service charge 
in question. E:rpressio unius est e:rclusio alter[us. If the legislature 
had intended to authorize payment of the latter expenses from county 
funds, they could easily have employed apt language as they did with 
reference to safety deposit box rentals. 

In the light of the foregoing, it is my opinion that a county is without 
authority to pay service charges imposed by banks for the handling of 
checking accounts of probate judges and clerks of courts, although the 
only funds deposited in such accounts are those coming into the custody 
of such officers in their official capacity. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


