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PROBATE JUDt;E-\VHEN C0~1PENSATED FOR CONDUCT­
ING HEARINGS TO DETERMINE INHERITANCE TAX AS­
SESSED AGAINST DECEDENT'S EST ATE- JUDGE DE­
CEASED-SUCCESSOR JUDGE DULY QUALIFIED-MAY 
BE COMPENSATED FOR LIKE SERVICES DURING SAME 
YEAR- RATE SUBJECT TO LIMITATIONS- SECTION 
5348-lOa G. C. 

SYLLABUS: 
Where a probate judge dies after having received as compensation for 

conducting hearings for the determination ·of inheritance tax assessed 
against decedents' estates the sum of three thousand dollars during the year 
of his death under authority of Section 5348-lOa, General Code, and a suc­
cessor has qualified for office, such successor judge may be compensated 
for like services rendered during such year at the rate and subject to the 
limitations of such section. 

CoLuMBUS, OHIO, October 5, 1939. 

HoN. CARL Vv. RICH, Prosecuting Attomey, Cincinnati, Ohio. 

DEAR SIR: I am in receipt of your request for my opinion, as 
follows: 

"We are in receipt of a request for an opinion by Mr. George 
Guckenberger, Auditor of. Hamilton County, Ohio, in which he 
says: 

'There was presented to me this morning a voucher amount­
ing to $760.00 in favor of the Probate Judge, for fees due the 
Probate Judge under Section 5348-lOa. 

Previous to the passing of the former Probate Judge, he h,ad 
already collected for this year the maximum amount of $3,000.00 
as allowed for fees for any one year under the above section. 

Will you kindly advise whether or not we have authority 
to pay this voucher.' 

This question is one of state wide importance and although 
it might not arise frequently as it has arisen in Hamilton County, 
we feel that we would like the opinion of your office in the mat­
ter." 

Section 5348-lOa. General Code, referred to in your request, reads: 

"For services performed by him under the provisions of this 
chapter each probate judge shall be allowed a fee of five dollars 
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in each inheritance tax proceeding in his court in which tax is 
assessed and collected and a fee of three dollars in each such 
proceeding in which no tax is found, which fees shall be allowed 
and paid to such judges as the other costs in such proceedings 
are paid but are to be retained by them personally as compensa­
tion for the performance by them of the additional duties imposed 
on them by this chapter. Provided always, however, that the 
amount paid to any probate judge under this section shall in no 
case exceed the sum of three thousand dollars in any one year." 

As pointed out in an opinion of one of my predecessors (Opinions of 
the Attorney General for 1925, p. 2081), when a probate judge who has re­
placed a former office holder performs all of the services of the probate 
court with reference to an inheritance tax assessment he, rather than his 
predecessor in office is entitled to the fee allowed by statute for the per­
formance of such services. By reason of such ruling, I am assuming for 
the purposes of this opinion that the probate judge in question has per­
formed the services necessary to entitle him to the $760.00 payment men­
tioned in your request unless, by reason of the maximum limitation im­
posed by statute he is deprieved of such compensation. You will note 
that the statute does not allow the fee to the court, as such, but rather 
provides that, "which fees shall be paid to such judges," and as though to 
make the meaning more clear the legislature has stated, "but are to be re­

·tained by them personally as compensation for the performance by them 
of the additional duties imposed on them by this chapter." 

The legislature has specifically provided that the compensation of five 
dollars is to be paid to the probate judge for his compensation for his 
services "in each inheritance tax proceeding in his court in which tax is 
assessed and collected" etc. \Vere it not for the proviso there would be 
no limitation upon the right of the judge to receive the full statutory 
fee in each case regardless of the number of inheritance tax proceedings 
determined by such judge. 

Your inquiry, therefore, is concerned only with the proviso attached 
to Section 5348-10a, General Code. Such proviso reads: 

"Provided always, however, that the amount paid to any 
probate judge under this section shall in no case exceed the sum of 
three thousand dollars in any one year." 

As above pointed out, the statute allows the fee to the judge, rather 
than to the court over which he presides. The proviso refers to the judge 
and not to the court. Such being the fact, your question lies as to whether, 
when an individual is appointed to the office of probate judge to fill out 
the unexpired term of a deceased occupant, he is the same judge as the 
deceased member within the meaning of this section. An examination of 
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the decisions construing the phrase "any judge" as used in various statutes 
will indicate that courts have defined the term to include only the present 
occupant of a judicial office. See City Bank v. Young, 43 N. H., 457, 
460; Du Bignon v. Tufts, 66 Ga., 59, 61; People v. Goodwin, SO Barb. 
(N. Y.), 562, 566. It appears to me that the legislature has used plain 
and unambiguous language to the effect that the limitation expressed in 
the statute, is against the particular judge receiving more than three 
thousand dollars compensation for his services in any one year. If the 
legislature had intended to limit the maximum compensation that might 
be permitted to the presiding officer of a probate court in any one year it 
could have so stated, and without the use of any more words than are 
contained in the present statute. As stated in Refling v. Bernet, Com'r., 47 
Fed. 2d, 859, headnote 4: 

"Court in construing statutes, must presume that legislative 
body understood accepted meaning of words used." 

The statute is specific to the effect that the compensation shall be paid 
to the judge, rather than the court, and to the effect that the judge shall 
not receive more than three thousand dollar~, from such fees, in any one 
year. Whether we agree with the wisdom or policy of such legislation is 
immaterial; such considerations are solely for the legislature. If no con­
stitutional limitation is violated by the legislative policy as expressed by 
the act, the court must give full effect to the act. In view of the express 
language of the statute, I must answer your inquiry in the affirmative. 

In specific answer to your inquiry it is my opinion that, where a 
probate judge dies after having received as compensation for conducting 
hearings for the determination of inheritance tax assessed against de­
cendents' estates the sum of three thousand dollars during the year of his 
death under authority of Section 5348-lOa, General Code, and a successor 
has qualified for office, such successor judge may be compensated for like 
services rendered during such year at the rate and subject to the limitations 
of such section. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




