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EDUCATION; TEXTBOOKS, REPLACEMENT OF-USE OF 

REPLACEMENT FUND UNDER §3315.11 R.C.-USE OF INTER­

EST FROM SUCH FUND §3515.14 R.C.-TRANSFER OF MON­

EYS FROM SUCH FUND UNDER §§5705.15, 5705.16 RC. 

SYLLABUS: 

1. A board of education is without authority to use a replacement fund estab­
lished pursuant to Section 3315.11, Revised Code, to replace textbooks which have 
become unfit for further use; but under the provision of Section 3515.14, Revised 
Code, the interest received from investment of such fund may be so used. 

2. Under the provision of Section 5705.15, Revised Code, and by the procedure 
set forth in Section 5705.16, Revised Code, moneys from the replacement fund estab­
lished by a board of education pursuant to Section 3315.11, Revised Code, may be 
transferred to the general fund and when so transferred may be used for any 
authorized school purpose, including repair or replacement of textbooks. 

Columbus, Ohio, October 15, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows : 

"May a School District which has a Replacement Fund, as 
provided for by Section 3315.11 of the Revised Code, utilize such 
fund to replace textboks which have become unfit for further use?" 

Section 3315.11, Revised Code, provides: 

"The board of education of any city, exempted village, or 
local school district may establish and maintain a replacement 
fund, and for that purpose, set aside annually out of its revenue 
such sum as is necessary for said purpose. In case of total or 
partial destruction of any of the property of said board from any 
cause or in case, because of the unfitness of such property, it 
becomes necessary at any time to demolish the same in whole or 
in part, such replacement fund may be used to rebuild, on the 
original site or elsewhere, or to restore, repair, or improve the 
property so damaged, demolished, or destroyed and for said 
purposes the board may sell or use any of the securities or moneys 
of such replacement fund." (Emphasis added) 
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Although it might be possible to construe "property" so as to include 

textbooks in certain other cases, here it would be a clear perversion of the 

legislative intent to do so in view of the wording of the statute. In the 

construction of statutes the purpose in every instance is to ascertain and 

give effect to the legislative intent. Carter v. Youngstown, 146 Ohio St., 

203. Where the language of a statute is plain and unambiguous and con­

veys a clear and definite meaning, there is no occasion for resorting to the 

rules of statutory interpretation. State ex rel. Shaker Heights Pitblic 

Library v. Main, 83 Ohio App., 415; In re Jwinski, 83 Ohio App., 463. 

An unambiguous statute is to be applied, not interpreted. Sears v. Weimer, 

143 Ohio St., 312. Clearly the words of this statute, "such replacement 

fund may be used to rebuild, on the original site or elsewhere, or to restore, 

repair, or improve the property so damaged, demolished, or destroyed," 

are not ambiguous. They clearly relate to buildings. Therefore, money 

cannot be expended directly from this fund for the purchase of textbooks. 

However, there are certain exceptions to this proposition, as provided 

by Section 3315.14, Revised Code, as follows: 

"The replacement fund shall not be reduced, disposed of, or 
expended for pnrposes other than those specified in section 
3315.11 of the Revised Code, except by a strict compliance with 
sections 5705.15 and 5705.16 of the Revised Code. Whenever the 
replacement fund reaches the maximum amount deemed necessary 
by the board of education for the purposes specified in section 
3315.11 of the Revised Code, the interest received froni invest­
nients of said fund may be used by the board for any authorized 
school purposes:'' (Emphasis added) 

The statute is very clear in stating that when the replacement fund 

reaches the maximum amount deemed necessary by the board of education, 

the board may use the interest received from the fund for any authorized 

school purpose. 

The second exception, by which the funds may be used, 1s provided 

for by Sections 5705.15 and 5705.16, Revised Code. 

Section 5705.15, Revised Code, reads as follows: 

"In addition to the transfers authorized in section 5705.14 of 
of the Revised Code, the taxing authority of any political subdivi­
sion may, in the manner provided in this section and section 
5705.16 of the Revised Code, transfer from one fund to another 
any public funds under its supervision, except the proceds or bal­
ances, of loans, bond issues, special levies for the payment of loans 
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or bond issues, the proceeds or balances of funds derived from any 
excise tax levied by law for a specified purpose, and the proceeds 
or balances of any license fees imposed by law for a specified pur­
pose." (Emphasis added) 

In view of the fact the present case does not fall within any of the 

exceptions listed by Section 5705.15, Revised Code, funds may be trans­

ferred from it to the general fund for the purchase of textbooks. The man­

ner in which this transfer is to be done is prescribed by Section 5705.16, 

Revised Code, which reads in part: 

"A resolution of the taxing authority of any political subdivi­
sion shall be passed by a majority of all the members thereof, 
declaring the necessity for the transfer of funds authorized by sec­
tion 5705. I 5 of the Revised Code, and such taxing authority shall 
prepare a petition addressed to the court of common pleas of the 
county in which the funds are held. The petition shall set forth 
the name and amount of the fund, the fund to which it is desired 
to be transferred, a copy of such resolution with a full statement 
of the proceedings pertaining to its passage, and the reason or 
necessity for the transfer. A duplicate copy of said petition shall 
be forwarded to the board of tax appeals for its examination and 
approval. 

"If the petition is disapproved by the board, it shall be re­
turned within ten clays of its receipt to the officers who submitted 
it, with a memorandum of the board's objections. This disapproval 
shall not prejudice a later application for approval. If the petition 
is approved by the board, it shall be forwarded within ten clays 
of its receipt to the clerk of the court of common pleas of the 
county to whose court of common pleas the petition is addressed, 
marked with the approval of the board. If it approves the petition, 
the board shall notify immediately the officers who submitted the 
petition, who then may file the petition in the court to which it is 
addressed. 

"If, upon the hearing, the court finds that the notice has been 
given as required by this section, that the petition states sufficient 
facts, that there are good reasons, or that a necessity exists, for 
the transfer, and that no injury will result therefrom, it shall 
grant the prayer of the petition and order the petitioners to make 
such transfer." 

It is therefore clear that in order to transfer these funds the approval 

of the taxing authority, the board of tax appeals, and of the common pleas 

court, in that order are required. 

Opinion No. 4342, Opinions of the Attorney General for 1954, p. 508, 

dealt with a somewhat similar problem, and an opposite ruling was given. 
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However, it is not difficult to distinguish these two situations. Opinion 

No. 4342, supra, dealt with a lunchroom rotary fund established as pro­

vided by Section 3313.81, Revised Code. Neither that statute nor any 

other specifically limits transfers from that fund to action under Sections 

5705.15 and 5705.16, Revised Code, as does Section 3315.14, Revised Code, 

with regard to the replacement fund. 

Accordingly, it is my opinion and you are hereby advised: 

1. A board of education is without authority to use a replacement 

fund established pursuant to Section 3315.11, Revised Code, to replace 

textbooks which have becme unfit for further use; but under the provision 

of Section 3515.14, Revised Code, the interest received from investment 

of such fund may be so used. 

2. Under the provision of Section 5705.15, Revised Code, and by 

the procedure set forth in Section 5705.16, Revised Code, moneys from 

the replacement fund established by a board of education pursuant to Sec­

tion 3315.11, Revised Code, may be transferred to the general fund and 

when so transferred may be used for any authorized school purposes, 

including repair or replacement of textbooks. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




