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JUVENILE COURT—]JUDGE—JURISDICTION—HAS POWER
TO PLACE CHILD IN CUSTODY OF RELATIVE OR
OTHER FIT PERSON IN HOME OUTSIDE OF STATE—
PAYMENT FOR TRANSPORTATION--MAY BE MADE
FROM COUNTY TREASURY—ITEMIZED VOUCHERS
CERTIFIED BY JUDGE.

SYLLABUS:

. The judyc of a Juvenile Court has the power 1o place a child,
under its jurisdiction, in the custody of a relative or other fit person in a
home outside the State of Olio.

2. Payment for the iransporiation of a child placed in @ home out-
side of Uhe State may be made from the county treasury upon specifically
itemised vouchers certificd to by the judge of Juvenile Court.

CorLumsus, Omnio, February 15, 1938,

Hon. Franx T. CurLriran, Prosccuting Attorney, Cleveland, Ohio.
Dear Sik: I am in receipt of your request for my opinion which
reads as follows:

“Will you kindly render an opinion upon the following
facts:

J. D.1s a boy of the age of fourteen years and a resident
of Cuyahoga County, Ohio. In December, 1937, a complaint
was filed in the Juvenile Court of this County charging this boy
with being a delinquent. A full investigation was made and
it was found that the boy had relatives living in Alabama,
who were willing to take the boy into their home. The mat-
ter came on to be heard and the Court committed J. D. to a
probation officer to be placed with the relatives in Alabama
with an order that he shall not return to Cleveland for at
least one year. The Alabama home was investigated by the
Department of Public Welfare of that County in Alabama

~and the home was approved. The parents of the hoy are
unable to raise or to furnish any funds for his transporta-
tion to or from Alabama. _

The question is whether or not the County Commis-
sioners of Cuyahoga County can legally pay for the trans-
portation of J. D. to Alabama and likewise pay for his return
to Cleveland at a later date if found necessary, or can the
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County be charged therewith. In connection with this mat-
ter we respectiully call to vour attention an opinion of the
Attorney General, No. 2865, in Volume 2, 1934. Also the
new Juvenile Court Act which became effective August
19, 1937, and particularly Section 1639-30, paragraphs 1 and
4. Also, Section 1639-56.

Thanking you for your consideration in this matter,
I remain.”

Section 1639-56, Geneal Code, referred to in your letter
provides as follows:

“The court shall tax and collect the same fees and costs
in adult cases as are allowed the clerk of the court of com-
mon pleas for similar services. No fees or costs shall be
taxed in cases of delinquent, dependent or neglected children
other than that authorized by Section 1639-30 of this act.
‘The expense of transportation of children to places to which
they have been committed, and the transportation of chil-
dren to and from another stetc by police or other officers,

~acting upon order of the court, except that of the sheriff
and his deputies, and other police officers, shall be paid from
the county treasury upon specifically itemized vouchers cer-
tified to by the judge.”” (Italics the writer’s).

Your attention is directed to the italicized portion.

The basic proposition here involved was considered by the then
Attorney General in an opinion appearing in opinions of the Attornev
General for 1934, Volume 2, No. 2865 at page 920 and it was therein
held as indicated in the syllabus that:

“County Commissioners have no authority to contribute
to the expense of boarding a psychopathic child outside the
territorial limits of Ohio even though such child is in in-
digent circumstances.”

The conclusion set forth in the svllibus was based upon the well
accepted proposition that statutes do not have extra territorial effect
unless there is specific provision therefor. At the time this opinion
was rendered, there was no provision in the General Code of Ohio
comparable to Section 1639-56 and, therefore, the conclusion therein
was inescapable.

However, in my opinion, Section 1639-56 clearly indicates the
intention by the Legislature that the Juvenile Court shall have
authority to commit and place children in homes and institutions
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outside the State of Ohio and that expenses of transporting the chil-
dren shall be paid by the county treasurer,

It 1s true that Scection 1039-30 pertaining to the placement of
children contains no language indicating an authority to place a child
in homes beyond the confines of the State. The pertinent provision
ol this section is as follows:

“If the court shall find that the child is delinquent, neg-
lected, dependent, or otherwise within the provisions of this
act, 1t may by order duly entered proceed as follows:

I. Place the child on probation or under supervision
m its own home or in the custody of a relative or other fit,
person, upon such terms as the court shall determine.”

This section, however, must be read in pari materia with Section
1639-56 and when the two sections are considered together, T believe
there 1s no question but that 1t was the intention of the legislature
to authorize the placement and commitment of children to homes and
institutions outside the state, for otherwise, Section 1639-56 would
authorize the payment of expenses in connection with matters which
were entirely beyvond the junsdiction of the Juvenile Court.

However, it must be kept in mind that the action contemplated
by Section 1639-56, General Code, ts the action to be taken in the
Juvenile Court and there is nothing in the New Juvenile Court Act,
Sections 1639-1, et seq., to indicate that the county commissioners
shall have any jurisdiction over this matter, for as above pointed out,
the placement of the child in a home is made by the court under
the provisions of Section 1639-30, General Code, and the payvment of
expenses is made from the county treasury under the provisions of
Section 1639-56, “upon specifically itemized vouchers certified to by
the judge.”

Respectfully,
Herperr S, DUFFY,
Attorney General.



