
ATTORNEY GENERAL 1915 

In your letter you state that the deputy sheriffs desire to insure 
themselves and the sheriff against the liability herein discussed. An ex­
amination of the statutes discloses that there is no authority for the ex­
penditure of public funds for such purpose and if it is desired by the 
sheriff or his deputies to procure such insurance, public funds may not 
be used to pay the premiums therefor. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions, 
that: 

1. Where a sheriff or one of his deputies operates a motor vehicle 
in a negligent manner in the performance of his official duties and damages 
another as a direct and proximate result thereof, the sheriff and the 
sureties on his bond are liable therefor. 

2. Where a deputy sheriff operates a motor vehicle in a negligent 
manner in the performance of his official duties and damages another as a 
direct and proximate result thereof, such deputy sheriff is liable therefor. 

1290. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-JURISDICTION-HAS AUTHORITY 
TO MAKE RULES AND REGULATIONS APPLICABLE 
ALIKE TO ALL PATRONS OF SCHOOL-CHILDREN WHO 
ATTAIN AGE OF SIX YEARS-TIME ADMITTED INTO 
PUBLIC ELEMENTARY SCHOOLS - C 0 M P U L S 0 R Y 
SCHOOL AGE-SIX AND EIGHTEEN YEARS-TIME BE­
GINS WHEN AGE SIX YEARS ATTAINED-TIME FIXED 
BY DISTRICT BOARD OF EDUCATION OF CHILD'S RESI­
DENCE. 

SYLLABUS: 
1. The time in a school year when children who have attained the 

age of six years within the school year, may be admitted into the public 
elementary schools, is a nwtter entirely within the sound discretion of the 
board of education under whose jurisdiction the school is maintained. This 
discretion is to be manifested by the adoption of rules and regulations with 
respect to the 1natter, applicable alike to all patrons of the school. 

2. The compulsory school age of children is the period between six 
and eighteen years of age, but this period does not begin for any particu­
lar child until the time within the school year that he attains the age of six, 
fixed by the rules and regulations of the board of education of th:e dis-
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trict of his residence for the admission of such children into the ele­
mentary grades of the schools i1t the district. 

CoLUMBUS, OHIO, October 11, 1939. 

HoN. J. EWING SMITH, Prosecuting Attorney, Bellefontaine, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion in answer to the following questions: 

"1. Is a child, who will reach the age of 6 years after 
January first, but before the end of the first school semester, 
eligible to enter the first grade of school at the beginning of the 
first semester ? 

2. Can a local Board of Education prohibit a child, under 
such circumstances, from entering school at the beginning of the 
first semester ? 

3. Under the above circumstances, can the child be pro­
hibited from attending the first grade at the beginning of the 
second semester ?" 

By the terms of Section 4750, General Code, a board of education is 
empowered to make such rules and regulations as it deems necessary for 
the government of the employes and the pupils of the school. The question 
of the time when children may first attend school is one of the matters 
with respect to which a board of education may establish rules and regula­
tions. This is evidenced by the provisions of Section 7681, General Code, 
the pertinent provisions of which are as follows: 

"The schools of each district shall be free to all youth be­
tween six and twenty-one years of age, who are children, wards 
or apprentices of actual residents of the district, but the time in 
the school year at which beginners may enter upon the first 
year's work of the elementary schools shall be subject to the rules 
and regulations of the local boards of education." 

From the provisions of the above statute it clearly appears that the 
time in a school year when children who are beginning their school life 
may enter upon the first year's work of the elementary schools, is a matter 
entirely within the discretion of the board of education in the district 
where the child is beginning to go to school. This time is to be fixed by 
rules and regulations of the board. 

It will be observed from the provisions of Section 7681, General 
Code, supra, that the authority extended to boards of education by that 
statute to fix the time when children may begin to go to school empowers 
the board to fix that time "in the school year." "School year" is defined 
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by Section 7689, General Code, which provides that the school year shall 
begin on the first day of July and close on the thirtieth day of June of the 
succeeding calendar year. 

Although the law contains no provision expressly fixing the time 
when a semester begins and ends, it is generally understood that the 
period between the beginning of school sessions in the fall, or on or about 
the first week in September until approximately the first of February of 
the next calendar year constitutes the first semester and the remainder of 
the school year until the summer vacation the second semester. With this 
understanding, the provision of Section 7681, General Code, referred to 
above empowers a board of education to fix the time when a child who 
becomes six years of age after January first, and before the end of the 
first semester, may enter school, either at the beginning of the first or the 
beginning of the second semester or at any other time within the school 
year during which he had attained the age of six. Conversely, a board 
of education may under such circumstances, adopt rules that would amount 
to an inhibition upon such children entering the first grade of elementary 
schools at the beginning of the first semester, or so far as the strict letter 
of the law is concerned, the beginning of the second semester providing 
the rules are such that they operate equally upon all the patrons of the 
schools in the district and permit the entrance in the school of such chil­
dren at some time in the school year during which they attain the age of 
six. In fact, the matter is entirely in the hands of the board of education 
who, in the exercise of sound discretion, may fix the time within a school 
year when children who have attained the age of six in that school year 
may enter the elementary schools by rules and regulations applicable alike 
to all such children in their respective districts. 

The legislature in recognition of the right of a board of education to 
fix the time within a school year as provided by said Section 7681, Gen­
eral Code, when pupils may be extended the privilege of attending school, 
made provision in later legislation with respect to the compulsory at­
tendance of children in school to the effect that the compulsory school age, 
although fixed at six years, should not begin until the time fixed by the 
board of education that the child would be allowed to attend school. Note 
with respect thereto, the provisions of Section 7762, General Code, which 
provides in part, as follows : 

"A child between six and eighteen years of age is 'of com­
pulsory school age' for the purpose of this chapter; but the 
board of education of any district may by resolution raise the 
minimum compulsory school age of all children residing in the 
district to seven, subject to subsequent modification to six; and 
the compulsory school age of a child shall not commence until the 
beginning of the term of such schools, or other time in the school 
year fixed by the rules of the board of education of the district 
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in which he resides adopted under section seven thousand six 
hundred eighty-one of the General Code, next following his arrival 
at the minimum age prescribed hereby or hereunder." 

In answer to your questions, therefore, I am of the opinion that the 
matter of when a child may first be permitted to enter upon the work of 
the elementary grades in the public schools is entirely within the sound 
discretion of the board of education of the school pistrict wherein the 
pupil is about to attend school, which discretion is to be manifested by 
rules and regulations applicable alike to all patrons of the school and is 
subject to the limitation that the time fixed must be within the school 
year during which the child attains the age of six years. 

1291. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

LEASE-OFFICE SPACE, TO STATE BY THE PENN MUTUAL 
LIFE INSURANCE COMPANY, ROOMS 306, 307, 308, 10 
SOUTH MAIN STREET, AKRON, SUMMIT COUNTY, USE, 
SALES TAX SECTION, DEPARTMENT OF TAXATION. 

CoLUMBUS, Omo, October 13, 1939. 

HoN. CARL G. \i\T AHL, Director, Department of Public Works, Columbus, 
Ohio. 

DEAR SIR: You have submitted for my examination and approval 
a certain lease executed by The Penn Mutual Life Insurance Company, a 
Pennsylvania Corporation, in and by which there are leased and demised to 
the State of Ohio, acting through you, as Director of the Department of 
Public Works, certain premises for the use of the Sales Tax Section of the 
Department of Taxation. 

By this lease, which is one for a period of sixteen months, com­
mencing on the 1st day of September, 1939, and ending on the 31st day 
of December, 1940, and which provides for the rental during said term of 
$960.00, payable in monthly installments of $60.00 each, there are leased 
and demised to the State of Ohio for the use of the Sales Tax Section of 
the Department of Taxation, the following described premises: 

"Situated in the City of Akron, County of Summit and 
State of Ohio, and being office rooms 306-307 and 308 located on 
the third floor of the building known as No. 10 South Main 


