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SYLLABUS: 
A member of city COltflCil may at the same time be a ceutral committeeman. 

CoLUMBUS, OHIO, September 29, 1934. 

Hureau of Inspection and Super-vision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

"\Viii you kindly give this department your opinion on the follow­
ing question: 

Considering the provisions of section 4207 G. C., and in the ab­
sence of any charter provisions contrary thereto, may a councilman of 
a city also hold the office of county <:entral committeeman?" 

Section 4207, General Code, in so far as is pertinent provides: 

"* * * Each member of council shall be an elector of the city, shall 
not hold any other public office or employment, except that of notary 
public or member of the state militia, and shall not be interested in any 
contract with the city. * * *." 

The question which you present was first considered in an optmon appearing 
in Opinions of the Attorney General for 1916, Vol. I, page 950. After quoting 
Section 4207, supra, the then Attorney General held as appears on page 951: 

"It will be noted that the provision of section 4207, G. C., referred 
to, is limited to public office or employment. 

The position of central committeeman is not an employment nor 
is it to my mind a public office. An office is defined in the case of 
The State e:r rei. vs. Hunt, 84 0. S., 149, as 

'A public position to which a portion of the sovereignty of the coun­
try attaches, and which is exercised for the benefit of the public.' 

The functions of a central committeeman arc exercised more par­
ticularly for the benefit of a political party than for public benefit and 
while it may be argued that the functions of a committeeman are at 
least of minor public interest, I am not inclined to the view that such 
committeeman is a public officer within contemplation of the provisions 
of said section 4207, G. C., and am therefore of opinion that an elector 
may be at the same time a member of council and a central commit­
teeman." 

Somewhat at variance with the foregoing conclusion is an opmiCm appearing 
in Opinions of the Attorney General for 1932, Vol. I, page 233, in which the then 
Attorney General held that a judge of the Supreme Court or a court of common 
pleas may not be elected to the office of central committeeman. Article lV, Sec­
tion 14 of the Constitution prohibits such judges from being elected to "any 
elective office, except a judicial office, under authority of this state". The then 
Attorney General, after quoting certain provisions of the election law with re-
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spect to powers and duties of central committeemen, held that a judge of the 
Supreme Court or a court of common pleas could not be elected as central com­
mitteeman on the ground that such election would be violative of this inhibition 
<:ontained in the Constitution. The reasoning of the then Attorney General with 
respect to this matter is set forth on pages 235 and 235 as follows: 

"It is clear in view of the foregoing provisions of the Election Laws 
of the state of Ohio that central committeemen are elected to serve for 
a statutory term and that their duties are prescribed by statute. 
These duties, such as electing chairmen for the purpose of assisting in 
the fot·mttlation of state party plat forms and such as Riling vacancies 
occurring in party nominations comprise the exercise of a very im­
portant sovereign function in the state government. An application of 
the rules laid down by the courts for determining what is a public 
office .which have been adhered to in innumerable decisions clearly dis­
closed that members of a party central committee, whether county or 
state, arc public officers. State, ex rei. vs. Hunt, 84 0. S. 143; State, ex 
rei. vs. Coon, 4 0. C. C. (N. S.) 560; Stale, e.r ref. vs. Kennon, 7 0. S. 546. 

Specifically answering your first question, therefore, it is my opinion 
that a judge of the supreme court or of a court of common pleas may 
not be elected to the office of central committeeman." 

The foregoing opinion, of course, docs not pass upon the question of whether 
or not the office of central committeeman is a "public office or employment" 
within the meaning of the phrase as used in Section 4207, supra, but the attempt 
to harmonize or distinguish these two opinions would present considerable dif­
ficulty. The conclusion reached by the Attorney General in 1916 is supported by 
the decision of the Court of Appeals in the case of Board of Elections vs. Henry, 
25 0. App. 278, motion to certify overruled by the Supreme Court November 2, 
1927. In this case, the court expressly held that membership in a party central 
or controlling committee did not constitute the holding of a public office. The 
first branch of the syllabus is as follows: 

"Court had no authority to contest election of member of central 
or controlling committee of political party or to recount ballots, since 
position involved was not public office, and there was no remedy afforded 
party aggrieved except as provided by statute." 

The court clearly expressed itself in the per curiam optmon appearing on 
page 280 wherein it is stated that "The position involved here is not a public 
office, and there is therefore no remedy afforded the party aggrieved as to the 
certificate except as provided by statute." 

Whatever may be said as to the reasoning set forth in the 1932 opinion as 
pertinent to the question here under consideration, it is my judgment that the 
foregoing decision of the Court of Appeals should be considered as controlling 
in the matter and you are therefore advised that it is my opinion that a member 
of city council may at the same time be a central committeeman. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

A ttorne>' General. 


