
OPINIONS 

MINING OPERATIONS, STRIP-AREA OF LAND-SO USED 

AS TO CONSTITUTE IT AN "AREA OF LAND AFFECTED"­

TERM USED IN SECTION 1513.01 RC-SUBSEQUENT STRIP 
MINING OPERATIONS BY SAME OPERATOR INVOLVING 
DEPOSIT OF SPOIL BANKS OR ADDITIONAL SPOIL BANKS 
CAN NOT BE DEEMED TO CHANGE STATUS NOR TO HAVE 

AGAIN "AFFECTED" AREA. 

SYLLABUS: 

vVhere an area of land in the course of strip mining operations has been so used 
as to constitute it an "area of land affected" within; the definition of such term as, set 
out in Section 1513.01, Revised Code, subsequent strip mining operations by the 
same operator merely involving the deposit of spoil banks, or additional s,poil banks, 
thereon cannot be deemed to change such status nor to have again "affected" such area. 

Columbus, Ohio, December 13, 1954 

Hon. A. L. Sorensen, Director, Department of Agriculture 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"In the administration of the strip mine law Section 1513.01 
to 1513.18, inclusive, Revised Code of Ohio, the following three 
questions have presented themselves, and I trust that you can give 
me an opinion on each of them in the very near future. 

"My first question is in regard to the report and certified 
map as required hy Section 1513.09, Revised Code of Ohio, which 
reads in part as follo\',,S: 
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'Such report shall have attached to it a map certified by 
a surveyor registered under the laws of this state showing 
the boundary lines of the area of land affected by the opera­
tion within the period of time covered by such report and 
the numH:ier of acres comprising such area, and the access 
to such area from the nearest public highway.' 

"The Chief of the Division of Reclamation has been requir­
ing the operators to show the entire area of land affected by each 
year's operation regardless of whether or not it had 'been pre­
viously affected by strip mining. In your opinion is he requiring 
the correct area to be shown on these maps? 

"The socond question concerns the adjustment of the $10.00 

per acre fee as is provided for in Section 1513.09 and 1513.10, 
Revised Code of Ohio. The Chief of the Division of Reclamation 
has been adjusting this $10.00 per acre fee -based on the operator's 
ma,ps which show the entire area affected each year. The oper­
ator is charged at the rate of $10.00 per acre for each acre affected 
by his current operation as shown on his map and annual report, 
even though some of the area had been previously affected by strip 
mining, and the $10.00 per acre fee paid. 

'·My third question is relative to the adjustment of the bond 
on deposit to guarantee the reclamation at the rate of $190.00 
for each acre affected (Soction 1513.09 and 1513.10, Revised 
Code of Ohio). In strip mining it is a common experience for 
the spoils of the succeeding operation to overcast a part of the 
preceding operation. After the map of the second operation has 
been furnished and the necessary bond is on deposit, the Chief of 
the Division of Reclamation has been releasing the bond for that 
part of the first operation shown by this map as having been 
overcast with the spoil of the second operation. The reason for 
this is to avoid having two bonds on deposit for the same area. 
This procedure also establishes the surface area which the 
operator or operators are required to reclaim (Section 1513.16, 
Revised Code of Ohio). My question is whether or not this 
procedure used by the Chief of the Division of Reclamation is 
correct." 

Reference to the title of the original enactment of the Ohio "strip 

mining law" and an examination of the several provisions in Chapter 

1513, Revised Code, is sufficient to establish the ,proposition that the 

primary purpose of this legislation is to provide for the reclamation of land 

which has been subjected to strip mining operations so as to injure its 

future usefulness from the viewpoint of conservation of natural resources. 

\i\That constitutes such an "injury" that the statute requires to be repaired 
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through the process of reclamation is indicated by the following definition 

m Section 1513.or, Revised Code: 

"* * * (D) 'Area of land affected' means the area of land 
from which overburden has been removed, or upon which a spoil 
bank exists, or both. * * *." 

Certain of the terms used in this definition are themselves defined 

in the same section, as is the term "strip mining." These definitions are 

as follows: 

"* * * (A) 'Strip mining' means all or any part of the 
process followed in the production of coal from a natural coal 
deposit whereby the coal may be extracted after removing the 
overburden therefrom. 

"(B) 'Overburden' means all of the earth and other mate­
rials which lie above a natural deposit of coal, and also means 
such earth and other materials after removal from their natural 
state in the process of strip mining. 

"(C) 'Spoil bank' means a deposit of removed over­
burden * * *." 

The basic question which I understand to be presented by your 

inquiry is whether land which has once been "affected" can ,be deemed to 

have been "affected" again by the same operator prior to its reclamation. 

I confine this opinion to the acts of one operator upon an area of land, 

since the matter of two different operators raises other questions which 

are not now before me. 

This question becomes one of some importance due to the requirement 

in the law of an annual license of strip mining operators, with the applica­

tion for which the operator is required: ( r) to estimate the number of 

acres of land which his operations in the license year will "affect;" (2) 

to pay a license fee in an amount including ten dollars for each acre 

included in such estimate; and (3) to deposit a surety bond or other 

security in an amount, not less than one thousand dollars, which is equal 

to one hundred ninety dollars per acre in such estimate, such ,bond being 

cconditioned on the faithful performance by the licensee of all of the duties 

imposed upon him under the act, the principal such duty being, of 

course, the eventual reclamation of the land such licensee has actually 

affected. 

Some of the difficulties involved in resolving the basic question I have 

stated above can best be illustrated :by reference to the physical status of 
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land involved in ( r) the final operations of one license year and ( 2) the 

initial operations of the immediately succeeding license year. 

The initial cut in a ,beginning operation in a particular area will 

affect land in both of the ways designated in the statutory definition, i.e., 

by removing over:burden from its natural emplacement, and by establishing 

a spoil hank with the overburden thus removed from one location to 

another, such spoil 1bank in such initial operation being established above 

overburden in its natural state. This latter portion of land is thus 

"affected" even though no actual mining has been done on it in the sense 

of removing minerals from it. 

In the ordinary case, however, where operations have been substan­

tially continuous throughout the 'license year, the final cut made in a par­

ticular license year will involve (I) the removal of overburden from its 

natural emplacement in area "A," and (2) the deposit of such ovetburden 

in a spoil bank in area "B," which latter area may include either (a) a 

cut into which no removed overiburden was previously deposited, (b) a 

cut already wholly or partiaHy refilled with removed overburden, (c) an 

area previously not affected in any way except by the deposit of removed 

ovei.iburden, or (d) any combination of these. 

As to both areas "A" and "B" it is quite clear that ( r) they have 

been affected within the meaning of the statute, (2) a fee has been paid 

for a license to "affect" them, and (3) a surety bond has been deposited to 

insure that the licensee reclaims them in accordance with law. Accord­

ingly, it would seem that at this point, as to both such areas, tne full 

protection contemplated tby the law has 1been provided so far as the 

licensee is concern_ed, and that, come what may, such reclamation will 

actually ibe accomplished, either •by the licensee as provided in Section 

1513.16, Revised Code, or by the chief of the division by the expenditure 

of funds accruing from forfeited bond deposits as provided in Section 

15 13. 18, Revised Code. 

Coming now to the initial operations of the .Jicensee in the immediately 

succeeding license year, it will ,be seen that in extending the stripping op­
eration .from the point where operations were terminated in the preceding 

license year, the making of .the initial cut will ( 1) affect lands by the 

removal of overburden from areas not previously affected, · and hence to 

be included in the operator's report filed pursuant to Section 1513.09, 

Revised Code, ·and (2) will plai::e the overburden thus removed in areas 
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to a large extent, and possibly entirely so, already affected by the prior 

year's operations. We thus have the question of whether these areas are 

again affected. 

One may readily concede that such lands may, following such opera­

tion, now be affected in a different way than they were previously; but 

the fact remains that their legal status has not changed, that is to say, 

they were affected before the operation, and they are stiH affected after 

the operation. In either situation the la:w requires them to be reclaimed, 

and the bond deposited prior to the first operation still provides the as­

surance that such reclamation will be accomplished; and the primary 

purpose of the act is thus achieved without requiring the deposit of a 

second bond and the release of the first as suggested in your inquiry. 

Moreover, I find nothing in the act to suggest that reclamation fol­

lowing such second operation would be a more difficult or expensive op­

eration so that there is no reason in this regard to require an additional 

bond ; and in any event even if a second bond is required and the first 

is released there is actually no increase in the security provided. 

Finally it does not seem possible to me, as a matter of law, to rec­

ognize varying degrees to which land may be affected. Should this be 

attempted it will be seen that in every operation in which succeeding 

shovelfuls of overburden are deposited, one over the other, on a spoil 

bank, each succeeding shovelful would, under such theory, increase the 

degree to which the same land is affected and so would "affect" such 

land many times in a single clay. This, of course, is absurd, but it is the 

logical result of the view that land which has once been affected, and 

is not yet reclaimed, can be again affected within the statutory definition. 

Accordingly, because the statute does not recognize varying degrees 

to which land can be affected by strip mining operations, because it makes 

no reference to "re-affecting" land, and because the primary purpose of 

the strip mining law is accomplished by the deposit of a bond in connec­

tion with the operations by which lands initially become affected, I am 

impelled to the conclusion that where particular lands have been placed, 

by strip mining operation, in the category of an "area of land affected," 

subsequent operations thereon by the same operator cannot ·be deemed to 

change such status nor to have again "affected' such lands. 

From this it follows that in making up the map for submission with 

the operator's report as required by Section 1513.09, Revised Code, for 
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the purpose of "showing * * * the number of acres comprising such area" 

of land affected, there should be excluded such areas as had been affected, 

by the same operator prior to the period covered by such report and as 

to which a bond to assure reclamation has been deposited as provided in 

Section 1513.08, Revised Code, even though additional spoil has been 

deposited on such lands during the period covered by such report. 

This is not to say, of course, that it would be improper to show on 

such map those areas affected in prior years and on which additional spoil 

banks are deposited in the period covered by such report; but such areas 

cannot be considered in computing the number of acres affected in the 

current period. 

It is understood that the inclusion of such previously affected areas 

on the map thus prepared would provide the division with valuable in­

formation in that it would reflect changes effected since the submission 

of prior maps of the same area. Moreover, such inclusion may well be 

necessary to identify the lands currently affected with the "sufficient 

certainty" required in division (C) of Section 1513.09, Revised Code. 

Such being the case it would appear that a requirement of such inclusion, 

for such limited purposes, could be made the subject of a regulation 

promulgated as provided in Section 1513.04, Revised Code. 

Your second question involves the application of the following pro­

visions in Sections 1513.09, and 1513.10, Revised Code: 

Section 1513.09: 

"* * * In the event such report shows that the num:ber 
of acres of land comprising the area of land affected is larger 
than the num'ber of acres estimated in the application for the 
license authorizing such operation, such report shall be accom­
panied by an additional surety bond or cash or United States 
government securities in such amount as is equal to the amount 
of one hundred ninety dollars multiplied by that number which 
is equal to the difference between the number of acres in the 
area of land affected as shown by such report and as estimated in 
said application; and in such event such report shall also be 
accompanied by an additional license fee in such amount as is 
equal to the amount of ten dollars multiplied by that number 
which is equal to the difference between the number of acres in 
the area of land affected as shown by such report and as esti­
mated in said application. The deposit of such additional surety 
bond or cash or securities shall be upon the same terms as the 
terms of the deposit of the surety bond or cash or securities 



OPINIONS 

which were deposited by the operator at the time of the issuance 
of the license authorizing the operation covered by said report. 
The chief shall immediately deliver such additional cash or other 
securities to the treasurer of state, to be held by him upon the 
same terms as the terms under which he holds cash or other 
securities under section 1513.oS of the Revised Code." 

Section 1513.10: 

"* * * In the event such report shows that the number of 
acres of land comprising the area of land affected is smaller than 
the number of acres estimated in the application for the license 
authorizing the operation covered by such report, the operator 
shall be entitled to a refund of license fees paid by him at the 
time of his filing of his application for such license. Such re­
fund shall be in such amount as is equal to the amount of ten 
dollars multiplied by that number which is equal to the difference 
,between the nwnber of acres in the area of land affected as 
shown lby such report and as estimated in said application. Such 
refund shall be paid by the treasurer of state out of funds in the 
state treasury appropriated for such purposes, only upon war­
rant drawn by the auditor of state upon order of the chief." 

Because in both these provisions an adjustment of the license fee 

1s based on the "number of acres of land comprising the area of land 

affected," and :because we have concluded above that land which has once 

become affected cannot be deemed to have been affected within the mean­

ing of the statute by subsequent operations, it follows that in making 

these adjustments land which was affected by the same operator prior 

to the period covered by the report should not !be included as land 

affected during such period. 

As to your third question the conclusions herein reached as to the 

definition of the term "area of land affected" indicate the propriety of 

retaining such lands are are deposited in connection with operations by 

which particular land becomes affected, and to the correctness of the view 

that the replacement of such bonds by bonds executed in connection with 

subsequent operations of the same operator and involving the same land 

1s unnecessary. 

Accord•ingly, in answer to your inquiry, it is my opinion that where 

an area of land in the course of strip mining operations has been so used 

as to constitute it an "area of land affected" within the definition of such 

term as set out in Section 1513.01, Revised Code, subsequent strip min-
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ing operations by the same operator merely involving the deposit of 

spoil banks, or additional spoil ,banks, thereon cannot be deemed to 

change such status nor to have again "affected" such area. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




