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OPINION NO. 77-071 

Syllabus: 
I. 	 An employee of the Ohio Commission on A€'ing, 

appointed to an unclassified position by .:he 
executive director of the Commission from the 
classified service and later relieved of his duties 
prior to August 27, 1976 (the effective date of 
Am. Sub. S.B. No. 351) is not entitled to the rights 
enumerated in R.C. 173.05, as amended by Am. 
Sub. S.B.. No. 351. 

2. 	 An employee of the Ohio Commission on Aging, 
appointed to an unclassified position by the 
executive director of the Commission from the 
classified service prior to August 27, 1976 and 
relieved of his cluties subsequent to that date is 
entitled to the rights enumerated in R.C. 173.05, 
as amended by Am. Sub. S.B. No, 351. 

3. 	 An employee of the Ohio Commission on Aging, 
appointed to an unclassified position by the 
f)Xecutive director of the Commission from the 
classified service and relieved of his duties 
subsequent to August 27, 1976 is entitled to the 
rights enumerated in R.C. 173.05, as amended by 
Am. Sub. S.B. No. 351, 

To: Martin A. Janis, Director, Ohio Commission on Aging, Columbus, Ohio 
By: Wiliiam J. Brow1,, Attorney General, November 15, 1977 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

This letter is to request your formal opinion of 
Section 173.05 of amended Substitute Senate Bill ff351. 
The primary questions relevant to this section are: 

What rights does an employee have if: 

(1) he is appointed to the unclassified service and 
relieved of his duties prior to August 27, 1976? 

(2) he is appointed to the unclassified service 
prior to August 27, 1976, and relieved of his duties 
subsequent thereto? 

(3) he is appointed and relieved subsequent to 
August 27, 1976? 

(4) he is placed in the unclassified service from 
the classified service by amended Substitute 
House Bill ffl55 and not by the appointing 
authority, but retains his certification? 

Also, does being placed in the schedule "C" by amended 
Sub. H.B. ffl55 have the effect of placing a pt·eviously 
classified employees in the unclassified service? 
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In general, unclassified employees do not possess a number of the rights given 
by various provisions of R.C. Chapter 124 to employees in the classified service. 
Your questions, however, relate to a previously classified employee who is later 
appointed by the executive director of the Commission on Aging ton position in the 
unclassified service In that agency. For such an employee, R.C. 173.05, as amended 
by Am. Sub. S.B. No. 351 (eff. September 1, 1976), provides as follows: 

Any person whom the executive director hi.IS appointed 
to a position in the unclassified service from a position 
in the classified service and who, subsequently, is 
relieved of his duties in the unclassified service is 
entitled to return to the classified service either by 
reinstatement to the classified service position that he 
held immediately prior to his appointment to the 
unclassified service or by appointment to a classified 
service position that the director certifies, with the 
approval of the department of administrative services, 
as being substantially equal to the previously held 
classified service position. Upon reinstatement or 
appointment to a position in the classified service 
pursuant to this section, the person is entitled to all 
rights and emoluments accruing to that position during 
the time of his service in the classified service. 

Your first three gu~stions relate to its applicability to persons appointed by 
the executive director· of the Commission on Aging and later removed. The first 
fact pattern posed i!Oncerns a situation in which a person is both appointed from a 
position in the classified service to a position in the unclassified service with the 
Commission and relieved of his duties in the unclassified service prior to August 27, 
1976. The Ohio Constitution, in Art. II, §28 prohibits the General Assembly from 
passing retroactive laws. This provision has been judicially limited to forbid 
retroactive laws which operate to destroy an accrued ~,::>stantive right. Gregory v. 
Flowers, 32 Ohio St.2d 48 (1972). Corresponding with this constitutional directive is 
R.C. 1.48 which creates a presumption that the effect of a statute is prospective 
unless expressly made retrospective. Since R.C. 173.05 does not contain an express 
provision requiring retrospective application, it must be presumed to be 
prospective. Accordingly, it is my opinion that R.C. 173.05, as amended by Am. 
Sub. S.B. No. 351, does not confer any rights upon an employee appointed to the 
unclassified service and relieved of his duties prior to August 27, 1976. 

Your second question raises the issue of whether an employee appointed prior 
to August 27, 1976 to the unclassified service from the classified service and 
relieved of his position subsequent to that date has the rights enumerated in R.C. 
173.05, as amended. R.C. 173.05 creates several conditions precedent to the receipt 
of the "back-up" rights enumerated therein. The first is that the employee must 
have been appointed to a position in the unclassified service from the classified 
service. The second is that the appointment must have been made by the Director 
of the Commission on Aging. Arn. Sub. S.B. No. 351 does not require that these 
conditions occur after the effective date of the act. The employee, having :net 
these conditions, must merely be relieved of duty in the unclassified position 
subsequent to the effective date of the act to obtain such "back-up" rights. 
Accordingly, it is my opinion that an employee who is appointed to the unclassified 
service from the classified service by the director of the commission prior to 
August 27, 1976 and relieved of his duties after that date has all rights enumerated 
in R.C. 173.05. 

The third question presents a fact pattern in which the employee is appointed 
and relieved subsequent to the effective date of Arn. Sub. S.B. No. 351. Since the 
effect of that legislation is prospective, an employee in the above described 
situation would have all rights set forth in R.C. 174.05. 

Your fourth and last questions address the same issue and will be considered 
together. It is first necessary to discuss the effect of the reclassification 
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provisions of Am, Sub. H.B. No. 155. That bill did not, by itself, place employees 
previously In the classified service into the unclassified service. Rather, it 
established, in §43, a procedure whereby the Director of the Department of 
Administrative Services is required to group jobs within the several classifications 
set forth in §46 of the Act. Further, in determining whether an employee is in the 
classified or unclassified service, one must look to R.C. 124.ll. Unclassified 
positions are specifically described in R.C. 124.ll (A). That section does not state 
that a position assigned to a classification which has a pay range found in schedule 
"C" automatic~Uy transforms the position from one in the classified to one in the 
unclassified servkie. Since neither Am. Sub. H.B. No. 155 nor placement in schedule 
"C" have the effect of placing a previously classified employee in the unclassified 
service, it is not necessary to further answer your la'3t two questions. 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised, that: 

1, 	 An employee of the Ohio Commission on Aging, 
appointed to an unclassified position by the 
executive director of the Commission from the 
classified service and later relieved of his duties 
prior to August 27, 1976 (the effective date of 
Am. Sub. S.B. No. 351) is not entitled to the rights 
enumerated in R.C. 173.05, as amended by Am, 
Sub. S.B. No. 351. 

2. 	 An employee of the Ohio Commission on Aging, 
appointed to an unclassified position by the 
executive director of the Commission from the 
<.'lassified service prior to August 27, 1976 and 
relieved of his duties subsequent to that date is 
entitled to the rights enumerated in R.C. 173.05, 
as amended by Am. Sub, S.B. No. 351. 

3. 	 An employee of the Ohio Commission on Aging, 
appointed to an .unclassified position by the 
executive director of the Commission from the 
classified service and relieved of his duties 
subsequent to August 27, 1976 is entitled to the 
rights enumerated in R.C. 173.05, as amended by 
Am. Sub. S.B. No. 351. 




