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OPINION NO. 70-075 

Syllabus: 

The board of education of a local school district may 
appoint a clerk to serve a term less than the two-year pro­
bationary term provided for in Section 3313.22, Revised Code, 
but such clerk must serve a full two-year probationary term 
before being eligible for appointment for the four-year term 
also provided for in Section 3313.22, Revised Code. 

To: James R. Scott, Guernsey County Pros. Atty., Cambridge, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 1, 1970 

I have before me your request for my opinion as to whether 
the board of education of a local school district may appoint a 
clerk to serve a term less than the two-year probationary term 
provided for in Section 3313.22, Revised Code. 

This statute, as changed by Amended House Bill No. 572, 
129 Ohio Laws 1503 (1961), reads in pertinent part: 

"The board of education of each local*** 
school district at an organization meeting shall 
elect a clerk who may be a member of the board 
and in the case of a local school district such 
clerk may be a teacher regularly employed as a 
teacher by such board. The clerk shall initial­
ly serve for a two-year probationary term and 
thereafter, if reappointed, shall serve for a 
four-year term. Such clerk may be removed at 
any time for cause by a two-thirds vote of the 
entire board. If reappointed as provided in 
this section the board shall execute a written 
contract of employment for such four-year term 
and each four-year term thereafter. * * *" 

Before amended, there was no provision for removal only 
for cause, and the clerk served at the pleasure of the board. 
See State, ex rel. Board of Education v. Thompson, 168 Ohio 
St. 93 (1958). When House Bill No. 572 was introduced, it 
contained only the tenure provision but was thereafter amended 
to include the provision for the two-year probationary term 
before appointment for a four-year term. 

The obvious intent of the legislature was that a board of 
education be permitted to determine, during the two-year pro­
bationary period, ·if the clerk could satisfactorily discharge 
the duties of the office before appointing him to a four-year 
term from which he could be removed only for cause. 

The C'Uestion you have presented for my opinion is simply 
whether the clerk can be appointed for a term less than the 
initial two-year probationary term. I find nothing in the leg­
islative history of this statute to indicate that the legisla­
ture intended that a clerk could not be appointed for a period 
less than the two-year probationary term. It is clear, how­
ever, that before appointment to a four-year term the clerk 
must serve a full two-year probationary term. 
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Accordingly, it is my opinion and you are hereby advised 
that the board of education of a local school district may ap­
point a clerk to serve a term less than the two-year probation­
ary tGrm provided for in Section 3313.22, Revised Code, but 
such clerk must serve a full two-year probationary term before 
being eligible for appointment for the four-year term also pro­
vided for in Section 3313.22, Revised Code. 




