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1819. 

APPROVAL, BONDS OF VILLAGE OF NEWCOMERSTOWN, TUSCARAWAS 
COUXTY-86,917.00. 

CoLm!Bus, Omo, May 1, 1930. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

1820. 

APPROVAL, CONTRACT FOR ROAD ll\1PROVEl\IENT IN HAMIL TON 
COUNTY. 

CoLUMBUS, OHIO, May 2, 1930. 

HoN. RoBERT N. WAID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

1821. 

ELECTION LAW-PERSON AUTHORIZED TO SIGX ALL PETITIONS OF 
HIS PARTY'S CANDIDATES FOR A GIVEN OFFICE. 

SYLLABUS: 
A person may sign the petition pl'OI'ided in Section 1,.785-7 2, General Code, of more 

than one candidate of such person's political party for a given o,[!icc. 

CoLu~wus, Omo, l\Iay 2, 19::10. 

HoN. CLARENCE J. BRoWN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm:-Your letter of recent date is as follows: 

"I will appreciate it very much if you will give me an official opinion 
as to the interpretation of Section 4 78.5-72 of the General Code on the fol­
lowing question: 

Has an elector the right to sign more than one petition accompanying 
the Declaration of Candidacy for the same office? Or, placing the question 
in other language, may an elector legally sign the petition of A a.s a candidate 
for the nomination for prosecuting attorney and then afterwards sign the 
petition of B who is also a candidate for the nomination for prosecuting 
attorney, and have the signatures on both petitions count as a part of the 
required number in order that the candidate may file? 

If such a right is not given the elector, would such signatures invalidate 
the petition signed, or would simply the names signed b.:! declared insufficient 
and stricken from the petition? 

Or, if such signatures are stricken from the petition reducing the number 
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of signatures below one hundred, would either or both petitions be invalid? 
In other words, both A and B running for prosecuting attorney file their 
declarations and petitions with said petitions each containing one hlllldred 
signatures; five electors have signed both petitions. Would both petitions 
stand? Or, would the five names be stricken off either or both petitions? 
And if stricken off, would the petitions be declared invalid and the candidate's 
name not printed on the ballot? 

Inasmuch as this question has arisen in several counties over the state 
and must be answered by the Boards of Elections, I would appreciate a ruling 
at the earliest possible moment." 

Section 4785-70, General Code, provides that a person desiring to become a party 
candidate by the method of declaration shall file with his declaration of candidacy a 
petition signed by a prescribed number of electors of his party, the number depend­
ing upon the office which the candidate seeks. 

Section 4785-72, General Code, to which you refer, sets forth the form of petition 
required by Section 4785-70. This section, insofar as is pertinent, provides: 

"Attached to each ,declaration of candidacy shall be a petition signed 
by the required number of electors, as follows: 

PETITION FOR CANDIDATE 

We, the undersigned, qualified electors of the State of Ohio, and of the 
county, (city, district, township, ward and precinct) set opposite our names, 
and members of the __________________ party, hereby certify that _________ _ 
__________________ who resides at ________________________ city (or town-
ship) oL _____________ in the county oL _________________ and who is a 
candidate for the office (or position) oL ___________________ - _-- __ --to be 
voted for at the primary next hereafter to be held, and whose declaration 
of candidacy is herewith filed, is a member of the _____________________ _ 
party, and is, in our opinion, well qualified to perform the duties of the office 
for which he is a candidate. 

Signature Residence Municipality (or County) 

* * * * * * * * * * * * * * *" 

As stated in Opinion No. 1627, addressed to you under date of March is, 1930, 
"The signers of this instrument actually certify that the candidate is a member of a 
given party and is qualified for the office he seeks. There is some doubt as to whether 
the signers 'petition' for anything,'' The statute has made no requirement to the 
effect that the signers of these so-called petitions shall commit themselves to vote at 
the primary election for the candidate whose petition they have signed, unless it may 
be said that the legislature in designating this certificate as a "petition" contem­
plated that upon signing the instrument the so-called petitioner has committed him­
self as being in favor of the election of that particular candidate, I do not think that 
such an inference may be accurately drawn from the fact that the instrument has 
been designated as a petition, because, conceding that the instrument is a petition 
in the true sense of the word, the signers have only requested that the candidate's name 
be placed on the ballot. It is obvious that a person may be favorably impressed with 
the qualifications of two individuals of his political party who are candidates, for 
instance, for the office of prosecuting attorney, and desire that both of these individuals' 
names appear on the ballot at the primary elections. Under such circumstances, 
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there is no language in Section 4785-72, supra, which would preclude such a person 
from signing the petitions of both candidates. 

The view that the legislature in providing the form of petition set forth in Sec­
tion 4785-72, supra, intentionally omitted a provision as to a pledge to vote for the 
candidate at the primaries is strengthened by a consideration of Section 4785-91 of 
this same act, providing the form of petition to be used in the nominat:on of candi­
dates for office in addition to the nominations made at party primaries. This nomi­
nating petition contains the following clause: "We individually pledge ourselves to 
support and vote for the above candidate for the above office at said election and that 
we have not signed the petitions of more candidates than there are candidates to be 
elected for said office." . 

Specifically answering your question, it is my opinion that a person may sign 
the petition provided in Section 47S5-72, General Code, of more than one candidate 
of such person's political party for a given office. 

1822. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

HIGHWAY IMPROVEMENT-DEVELOPMENT OF LANDSLIDES-AWARD­
ING OF EXTRA WORK CONTRACT BY HIGHWAY DIRECTOR CON­
SIDERED. 

SYLLABUS: 
Power of Director of Highways to award extra work contract discussed. 

0oLUMBUs, OHio, May 2, 1930. 

HoN. RoBERT N. WAID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm:-In your recent communication you request my opinion upon the 

following statement of facts which you enclose: 

"A contract wa<> awarded to The H. B. Watters Company on November 
30, 1928, for grading and constructing bridges and culverts on a section of 

"highway 4.75 miles long, known as State Highway No.7, Sections 'C', 'C-2' 
and 'Powhattan', located in Belmont County, between Dilles Bottom and 
Powhattan. The contract price was 8353,526.28, the principal item being 
368,681 cubic yards of roadway excavation. 

During the progress of the work several landslides developed and others 
were apprehended so that building the highway to the lines and grades shown 
on the plans for its entire length would have been very impracticable if not 
impossible. It has been deemed advisable by the engineers of the State 
Highway Department to relocate a section of the highway to avoid these land­
slides. The alignment has been changed at no point more than one hundred 
feet from the old line and the grades and type of excavation will be no more 
difficult but it will be necessary to haul a considerable portion of the excavated 
material farther than was required in the original contract. It is probable 
that the work as set forth on the new plan cannot be done as cheaply per 
cubic yard as that shown on the original plan. 

The contract was awarded on a unit price basis and the standard State 
Highway Specifications in force at the date of the award govern. 


