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EACH COUNTY-AUTHORIZED-ONE COUNTY HOSPITAL-­
ONE BOARD OF COUNTY HOSPITAL TRUSTEES-COUNTY 
HOSPITAL MAY HAVE SEVERAL BRANCHES IN DIFFERENT 

PARTS OF COUNTY-SECTION 339.01 et seq., R. C. 

SYLLABUS: 

.Section 339.01 et seq., Revised Code, authorize for each county only one county 
ho~pital and only one board of county hospital trustees, but a county hoSlj)ital may 
consist of several branches, providing hospital facilities in different .parts of the 
county. 

Columbus, Ohio, September 12, 1956 

Hon. Oliver R. Marshall, Prosecuting Attorney 
Lake County, Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads as follows: 

"For some years Lake County has operated a County Hos­
pital under the provisions of the Code of Ohio, now Sections 
339.01 and following. Last year a bond issue was passed in this 
county for the erection of an addition to the present existing 
hospital building at its present location. This is the only hospital 
in the county. This year the County Commissioners are again 
being asked to place a bond issue on the ballot for the erection of 
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an entirely separate County Hospital, to be located in a separate 
city of the county. My questions relate to the authority and 
means for providing a second and possible additional county 
hospital. 

"Sections 339.01 and following of the Revised Code appar­
ently contemplate only one Board of County Hospital Trustees. 
However, they do not expressly prohibit more than one such 
Board. Since they do not contemplate more than one hospital, 
these sections of the Revised Code do not prescribe whether 
additional hospitals shall be erected and operated by the existing 
Board of County Hospital Trustees or whether a new Board of 
County Hospital Trustees shall be appointed if and when the 
new bond issue passes. Therefore, I respectfully request your 
opinion as to the following : 

"1. Are County Commissioners authorized to have more 
than one County Hospital in any one county ? 

"2. If your answer to question one is in the affirmative, is 
it required that each additional hospital shall have a 
separate Board of County Hospital Trustees and Admin­
istrator?" 

Section 339.01, Revised Code, states: 

"The board of county commissioners may purchase, appro­
priate, construct, enlarge, improve, and rebuild a county hospital 
or hospital buildings. No money shall be expended for the 
original purchase, appropriation, or construction of such hospital 
or buildings until the tax levy or bond issue therefor has been 
submitted to the electors of the county and approved by them. 
Such hospital may be designated as a monument to commemorate 
the services of the soldiers, sailors, marines, and pioneers of the 
county." (Emphasis added.) 

As you have observed, the language of that section and of the 

sections following seems to contemplate only one hospital in a county. 

Similarly, Section 339.02, Revised Code, and the other sections dealing 

with . the board of county hospital trustees apparently provide for only 

one such board. The terms of these statutes being definite and clear, I 

must advise you that county commissioners are not authorized to have 

in one county more than one hospital or more than one board of county 

hospital trustees. 

This, however, does not limit the county to only one hospital unit 

or building. The statute specifically mentions plural buildings. Nor do 

I see any reason why all such buildings must be erected on one site. It 
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1s true that Section 339.03, Revised Code, authorizes the trustees to 
acquire a site-singular-, but it is inconceivable that the legislature 

meant to say to the counties that they can erect a hospital and thereafter 
expand its facilities as needs require only in so far as their expanded 

facilities can be built on their original acquisition of land. Such an inter­
pretation of the statute would entirely defeat its puq)ose. Rejecting 
such an interpretation of Section 339.03, Revised Code, I conclude that, 

while there can be only one county hospital in a county, that hospital 
may include branches in different parts of the county. 

You are undoubtedly aware that Section 339.14, Revised Code, now 
provides an alternative method of securing additional hospital facilities 

for a county. 

In sum, I am of the opinion, and you are advised, that Section 339.01 

et seq., Revised Code, authorize for each county only one county hospital 
and only one board of county hospital trustees, but a county hospital may 

consist of several branches, providing hospital facilities in different parts 

of the county. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




