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OPINION NO. 74-051 

Syllabus: 

A board of trustees of a public library may not contract 
under R.c. 3375.42 to provide free library service to the 
inhabitants of a political subdivision within a county, when 
it has already qualified for participation in the proceeds
of the classified property tax by providing free libraL-y service 
to all residents of that county. (Opinion No. 73-058, Opinions 
of the Attorney General for 1973, clarified) 

To: Joseph T. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 14, 1974 

I have before me your request for a clarification of my 
Opinion No. 73-058, Opinions of the Attorney General for 1973. 
The syllabus of that Opinion reads as follows: 

"A political subdivision may appropriate funds 
for library services, under R.C. 3375.42, only pur­
suant to a contract with the board of library trustees, 
private corporation, or library association, which 
provides for the furnishing of library services to 
all inhabitants of the political subdivision." 

I reasoned that an appropriation to a board of library trustees 
could only be made pursuant to contract authorized by R.C. 
3375.42, providing for free library service to the inhabitants 
of the subdivision. The reason, besides the wording of that 
Section, was that without such an agreement the subdivision would 
not receive consideration for its appropriation and payment, and 
that a reading of the statute which produced such an absurd 
conclusion could not be favored. 

The Opinion compared R.C. 3375.42 with R.c. 5507.28, which 
authorizes the board of trustees of any public library to 
participate in the proceeds of classified property taxes 
collected in the county if its services are available free to 
all the county's inhabitants, either by law or by regulation 
of the board of library trustees. 

The Opinion concluded that federal revenue sharing funds 
could be paid by a subdivision to a board of library trustees 
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only pursuant to a contract authorized by R.c. 3375.42. 
However, it did not touch on your present question which 
involves the relationship between R.c. 3375.42 and 5705.28. 
Basically, you ask whether a board of library trustees which 
is already committed to providing free library service to the 
inhabitants of a subdivision, by law or by regulation, may 
nevertheless enter into an agreement with the governing body 
of that subdivision to provide free library service, thereby 
qualifying for an appropriation from that subdivision under 
R.C. 3375.42. You feel that there would be a lack of con­
sideration for such a contract, because the board was required 
to provide free service in order to participate in the proceeds 
of the classified property tax. Therefore, in terms of ordinary 
contract law, the contract would be illusory. 

As mentioned in Opinion No. 73-058, su1ra, statutes should 
be construed in such a way as to produce a ust and reasonable 
result (R.C. l.47(C)), and to construe a statute to authorize 
a contract without consideration would not be reasonable. 
At the same time, related statutes should be interpreted in a 
manner which gives effect to both; statutory language should 
not be considered nugatory, if any reasonable construction can 
give it effect. See R.C. l.47(B), and United States v. Borden 
co., 308 u.s. 188, 84 L.Ed. 181, 60 s.ct. l82 (l939). 

I understand that most, if not all, boards of trustees 
of public libraries have qualified for participation in the 
classified property tax proceeds of their respective counties. 
Therefore, they are required to furnish free service to all 
the county's inhabitants. It follows that a contract between 
such a board and the board of county commissioners, or governing 
body of another subdivision within the county, for the provision 
of free service, would be without consideration. However, 
there would be consideration for a contract with a subdivision 
outside the county, which is also authorized by R.c. 3375.42. 
(For a discussion of contracts for library service under 
R.c. Chapter 3375., see my Opinion No. 74-042, Opinions of the 
Attorney General for 1974.) And a board of library trustees 
which has not qualified for participation in the classified 
property tax proceeds may, of course, contract under R.C. 3375.42 
with subdivisions inside its county, as well. Therefore, 
that Section and R.C. 5705.28 can be construed together to 
give effect to all provisions in both, yet to authorize only 
contracts for which there is consideration. In the absence 
of an express directive from the General Assembly, I adopt 
this construction on the basis of maxims which aid in determining 
the legislative intent. 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that a board of trustees of a public library 
may not contract under R.C. 3375.42 to provide free library
service to the inhabitants of a political subdivision within a 
county, when it has already qualified for participation in the 
proceeds of the classified property tax by providing free library 
service to all residents of that county. (Opinion No. 73-058, 
Opinions of the Attorney General for 1973, clarified) 




